Skip links

Je hersenen houden van infraroodstralen

Ik heb me de voorbije dagen verdiept in de werking van onze hersenen. Niet omdat ik uit interesse alles wil weten over ons brein (hoewel, het ís fascinerend!), maar wel omdat ik een artikel aan het maken ben over het ‘is-dit-nu-alles’-gevoel. En dat heeft verrassend genoeg veel te maken met de werking van onze hersenen. 

Ik ga nog niet verklappen hoe de vork precies aan de steel zit, maar wat ik wél kan vertellen is dat ik tijdens mijn research ontdekte dat mijn avondlijke infraroodsauna-sessies zowaar bevorderlijk zijn voor mijn brein.

Laserstralen herstellen je lichaam
Ik botste al googelend op het fenomeen van lasertherapie om het zichzelf-herstellende vermogen van het lichaam te bevorderen. Alternatieve geneeskunde gaat, in tegenstelling tot klassieke geneeskunde, uit van de kracht van het lichaam: elk lichaam zou in principe voor zichzelf moeten kunnen ‘zorgen’. Als het dat niet (meer) kan, heeft dat te maken met te veel gif- en afvalstoffen, vervuiling, verkeerde voeding, slechte immuniteit in de darmen etc. Kortom: een interessante piste voor mensen die al langdurig ziek zijn en waar de klassieke geneeskunde geen antwoord op heeft. 

Zo werkt het
Lasertherapie (LLLT) werkt met rood licht en infrarode laserstralen die doordringen tot in de kern van de cellen en daar herstel van beschadigd weefsel op gang brengen. In principe kunnen alle doorbloede delen van het lichaam gestimuleerd worden door LLLT tot herstel en genezing. En dus óók… onze hersenen. We denken soms ten onrechte dat ons brein enkel belangrijk is om dingen te begrijpen. Maar is dat natuurlijk niet zo: ons brein bepaalt of we vrolijk of angstig zijn, hoe (snel) we handelen, of we toegeven aan impulsen of ons kunnen beheersen, of we ons goed of slecht voelen, of we aandacht kunnen geven aan ons werk of niet. Met andere woorden: een stel goed functionerende hersenen is van onschatbare waarde

I a good mood
Onderzoek heeft aangetoond dat het effect van lastertherapie op onze hersenen bijzonder gunstig is op zowel ons vermogen om te onthouden, concentratievermogen als onze gemoedstoestand. Conclusie van de onderzoekers: “These data imply that transcranial laser stimulation could be used as a non-invasive and efficacious approach to increase brain functions such as those related to cognitive and emotional dimensions.”

Dat je fris, helder en goedgezind uit je infraroodsauna stapt, komt dus ook omdat je hersenen een boost gekregen hebben, en daar had ik nog nooit bij stilgestaan. Niet enkel je huid en spieren varen wel bij een zuurstofboost, ook onze grijze hersencellen hebben er deugd van. Het verstand komt dus niet alleen met de jaren, het komt óók met je infraroodsauna. 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.