Skip links

Hoe gezonde gewoontes mijn leven veranderden

Ik herinner me nog precies het moment waarop ik dacht: nu is het genoeg geweest, ik ga beginnen sporten. Dat was eind september vorig jaar, tijdens een wandeling in Central Park in New York. Het was volop Indian Summer, de bomen stonden er prachtig bij, New Yorkers struinden er rond met hun kroost, hippe joggers zoefden voorbij. En ik slenterde al zuchtend van het ene bankje naar het andere.

We waren dag drie van onze citytrip en mijn benen waren stijf, ik had last van mijn rug, ik was doodop van al dat stappen. Niet enkel omdat ik uit vorm was en nooit sportte, maar ook omdat ik een week later mijn amandelen zou laten trekken die al maanden chronisch ontstoken waren – en een lichaam dat een hele tijd een ontsteking moet afweren, daar wordt een mens hondsmoe van. Maar het was dus daar, op dat mooie bankje in Central Park waar ik zat uit te blazen alsof ik net een marathon had gelopen, dat ik besloot om na mijn geplande operatie een einde te maken aan mijn immobiele bestaan.

Dik gebuisd
En zo geschiedde. Een dikke maand later zag ik voor het eerst in mijn leven een fitnessruimte. Voor ik me op de indrukwekkend futuristische toestellen begaf (ik had nog nooit een crosstrainer van dichtbij gezien!), werd ik grondig doorgelicht door fitnesscoach Tom. De allereerste test die ik begin november aflegde, was lovend over mijn gewicht, metabolisme, vetpercentage etc., maar vernietigend over mijn conditie die als ronduit ‘slecht’ werd bestempeld.

Sindsdien doe ik alle drie maanden opnieuw zo’n test om te zien of ik erop vooruit ga. Dat was de voorbije maanden helaas niet het geval. Volgens de test van vorige maand is mijn conditie nog even erbarmelijk als een half jaar geleden. Ik was dik gebuisd, ondanks mijn wekelijkse sessies planken, roeien en fietsen. Gezucht en gefrons bij coach Tom, want hoe kon dat nu? Hij nam mijn sportsessies erbij, keek naar mijn resulaten en snapte er niks van: waarom was mijn hartslag met momenten zo hoog? En waarom mijn conditiepeil zo laag? Sliep ik slecht? Ging ik opgejaagd door het leven? Was ik ziek? Ik had geen idee, het papiertje evenmin.

Eindelijk in vorm
Maar eerlijk: het kon me niet boeien. De test mag zeggen dat mijn conditie niks verbeterd is, ik voel wel degelijk een verschil. Ik heb meer energie, punt.
Dat heb ik de voorbije dagen gemerkt tijdens alweer een citytrip, deze keer in Londen. Een stad die evenveel bruist als New York, waar evenveel te zien en te doen is. En ja, de metro brengt je makkelijk overal naartoe, maar je ontdekt een stad nog altijd het best door er gewoon in rond te wandelen, van buurt naar buurt, van museum naar terras. En deze keer was ik na drie dagen nog zo fit als op dag één. Niks stijve benen, niks zere rug, niks zeurende bekken. We stapten van 9 uur ’s morgens tot 5 uur in de namiddag, en ’s avonds nog naar het restaurant. Voor het eerst in mijn leven kan ik zeggen: ik ben in vorm, wat dat stomme papiertje ook mag beweren.

Dubbele energie
Met mijn hand op het hart kan ik zeggen: sporten is een gezonde gewoonte waar je, ongeacht het resultaat op papier, meer energie van krijgt. Natuurlijk kost bewegen ook energie (laat niemand je zeggen dat het níét vermoeiend is om 20 minuten te fietsen, daarna een kwartier te roeien en nog wat te planken), maar je krijgt ze daarna dubbel en dik terug.

En die andere goede gewoonte – detoxen in mijn infraroodsauna – die ik intussen al bijna twee jaar uitprobeer? Ook die heeft me nog niks dan voordelen opgeleverd. En wat meer is: ik krijg nooit een tussentijds rapport met slechte cijfers. Mijn infraroodsauna houdt niet bij hoeveel ik zweet, hoe hoog mijn hartslag gaat en hoeveel vet ik verbrand. Die gaat niet zeuren wanneer ik wegens een (tijdelijke) Netflix-verslaving wat minder investeer in onze relatie. Als ik straks de deur weer open, gaat ie spontaan branden en me verwarmen. Zonder vragen, zonder zeuren. Dát is onvoorwaardelijke liefde, en alleen al daarvan krijgt een mens energie.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.