Skip links

Het geheim van goed slapen: je orgaanklok

Een vriendin van me kampt met serieuze slaapproblemen. Na een relatie die op de klippen liep, stortte ze zich op haar werk en daar krijgt ze nu – jaren later – de rekening voor gepresenteerd. Ze staat op het randje van een burn-out en een depressie.

Inslapen lukt zonder problemen, maar doorslapen niet. Elke nacht wordt ze om klokslag drie uur wakker en ligt ze te wachten tot het licht wordt om zich suf naar het werk te slepen. De volgende avond herhaalt het tafereel zich: ze kruipt rond 23 uur in bed en wordt vier uur later weer wakker. Haar psychiater schreef haar slaapmedicatie voor, ik heb haar het verhaal verteld van de Chinese orgaanklok – een theorie waar de klassieke geneeskunde weinig geloof aan hecht maar waar de Chinese geneeskunde al duizenden jaren kwalen zoals slapeloosheid mee aanpakt.

Wat is je orgaanklok?
Als je altijd op hetzelfde uur wakker wordt, dan vraagt een bepaald orgaan je aandacht, zegt de theorie van de Chinese orgaanklok. Die gaat ervan uit dat elk orgaan op een bepaald moment van de dag en nacht in rustmodus komt en op een ander moment z’n batterij weer gaat opladen en dus in de actieve fase komt. Zo’n actieve fase vraagt best veel van je orgaan, en als dat niet goed functioneert, kun je pijn krijgen of ’s nachts wakker worden.

Deze organen zijn ’s nachts actief
23-1 uur: galblaas
1-3 uur: lever
3-5 uur: longen
5-7 uur: dikke darm
7-9 uur: maag

En deze overdag
9-11 uur: milt
11-13 uur: hart
13-15 uur: dunne darm
15-17 uur: blaas
17-19 uur: nieren
19-21 uur: bloedsomloop
21-23 uur: ‘drievoudige verwarmer’ = systeem dat zuurstof en voeding omzet naar energie

Wat kun je hieruit leren?
Ik vond het wel een eyeopener, deze Chinese orgaanklok. Het is niet alleen een verhaal van organen, maar ook van levensenergie of ‘qi’. Alle twee uren zijn er organen die actief worden en een bepaalde energie geven – yin of yang in Chinezentaal. Volgens klassieke geneeskunde is dat bullshit, maar ik geloof dat een mens uit meer bestaat dan vlees en bloed en dat slaapmedicatie wel kan helpen, maar nooit de oorzaak van je disbalans wegneemt. Yin en yang is een klassiek, eeuwenoud verhaal van in balans geraken en je goed voelen in je vel, en leven volgens je orgaanklok kan daarbij helpen.

Als je deze orgaanklok goed leest, zijn er dus enkele dingen die je kunt toepassen om zo goed mogelijk te leven volgens wat je organen nodig hebben:

  • Tussen 1 en 3 uur ’s nachts is de lever actief en gaat die alle afvalstoffen verwijderen. Als je dan wakker wordt, kan dat wijzen op een overbelaste lever, te veel gifstoffen in je lichaam die niet afgevoerd kunnen worden. Een detox is dus aangewezen.
  • In het geval van mijn vriendin, die tussen 3 en 5 wakker wordt: de Chinezen wijten onrust en slapeloosheid op dit uur van de nacht aan een overactieve yang-energie – mannelijke energie is dat. In de acupunctuur bestaan er een aantal technieken om daaraan te werken, en ook aangepaste voeding kan helpen.
  • Tussen 5 en 7 uur ’s morgens is het perfecte moment voor een toiletbezoek zodat de dikke darm, die dan actief is, zich kan leegmaken.
  • Tussen 7 en 9 uur, als je maag actief is, neem je de belangrijkste maaltijd van de dag. Je ontbijt kan maar beter stevig en goed vullend zijn – Chinezen geven de voorkeur aan een warme maaltijd als ontbijt.
  • Tussen 9 en 11 zorgt de milt ervoor dat je actief bent en goed kunt werken.
  • Tussen 11 en 13 uur is het tijd voor een goed vullende lunch – geen rauwkost – en een klein dutje van een half uurtje.
  • Tussen 13 en 15 en 15 en 17 uur zijn topmomenten om te werken en te studeren. Omdat je blaas actief is, wordt aangeraden om extra water en thee te drinken.
  • Tussen 17 en 19 uur mag je je nieren versterken met een lichte maaltijd, voldoende water en een beetje alcohol, aldus de oude Chinezen (wij zijn fan!).
  • Tussen 19 en 21 uur raden Chinezen een warm bad aan om je bloedsomloop te versterken. Niet toevallig neem ik altijd mijn infraroodsaunasessie tussen 20 en 21 uur – de Chinees in mij heeft altijd geweten dat dat het perfecte moment is om je hart wat sneller te laten pompen. Lezen mag ook trouwens, maar mentale activiteit wordt niet meer aangeraden.
  • Tussen 21 en 23 uur moet je gaan slapen om je yang-energie te stockeren voor de volgende dag. De beste slaaphouding is op je zij, met een been gebogen over het andere. Ook tijdens 23 en 1 móét je slapen volgens deze Chinese orgaanklok, anders krijg je last van fysieke disbalans. Jammer dus voor alle nachtbrakers: niks blijkt zo deugddoend voor je innerlijke balans als rond 22 uur in bed te kruipen met een boek en diep slapen tot je dikke darm een nieuwe dag aankondigt.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.