Skip links

Het geheim van gezonde groentesapjes

Het magazine waar ik voor werk, was de voorbije weken op zoek naar redacteurs die een detox-kuur wilden uitproberen. Sowieso is mijn infraroodsauna ideaal om te ontgiften, maar ook een sapjeskuur wilde ik allang eens uitproberen. Zo kon ik mezelf eindelijk een slowjuicer cadeau doen én de combinatie infraroodsauna en een sapjes-detox-kuur eens uitproberen.

Voor de nieuwsgierigen: ik ben nog maar één dag bezig, dus over het resultaat kan ik nog niks zeggen. Een goeie voorbereiding is alles, zo blijkt. En ik was niet zo goed voorbereid. Tegen dat ik wist hoe mijn sapjesmachine werkte (ik háát handleidingen, dus ik doe maar wat tot het lukt), waren we vijf dagen verder. Bovendien kom je met één bakje wortelen welgeteld één dag toe, dus ook boodschappengewijs vraagt zo’n sapjeskuur een goeie voorbereiding. Maar kijk, ik vertel je hier alvast over het altijd-goed-sapje dat ik deze week uitprobeerde én het opmerkelijke verhaal van Cherie Calbom, het Amerikaanse ‘sappenvrouwtje’ dat ontdekte wat sapjes voor je gezondheid kunnen doen.

Het verhaal van ‘the juice lady’
Het boek lag al enkele maanden te lonken, maar nu mijn slowjuicer op mijn aanrecht staat te blinken, heb ik me afgelopen week verdiept in het onwaarschijnlijke verhaal van Cherie Calbom, in Amerika beter bekend als the juice lady – het sappenvrouwtje. Haar verhaal leest als een (dramatische) roman. Als kind voelde ze zich altijd suf en futloos. Haar moeder stierf aan kanker toen ze zes was. Ze werd opgevoed door haar oma, waar ze alleen in de zomer groenten en fruit at. De rest van de tijd leefde ze op koekjes, aardappelsoep, cake en wit brood. Haar leven lang vocht ze tegen vermoeidheid en een constant grieperig gevoel. Toen ze 30 was, was haar klachtenlijst lang: ze had CVS, schimmelinfecties en een te lage bloedsuikerspiegel. Voor de zoveelste keer liet ze zich onderzoeken, en pas toen vonden de artsen een resem voedselallergieën. Haar besluit stond vast: ze zou zich grondig zuiveren door sapjeskuren. Die hebben haar leven gered, zegt ze vandaag in haar boek ‘Sap gezond’ (Karakter uitgevers). Ze gooide haar leven drastisch om, behaalde haar doctoraat in de voedingsleer en heeft als missie om haar kennis rond voeding te verspreiden.
Haar advies: een gezond eetpatroon aangevuld met 2 à 4 glazen vers sap elke dag. Want, zo zegt ze, sappen hebben een zuiverende, genezende werking bij een hoop klachten en kwalen, van acne tot reuma, van chronische vermoeidheid tot depressies.

Waarom zijn sappen zo gezond?
Sap is een mengsel van water, smaken, pigmenten, enzymen, vitaminen, mineralen en a-voedingsstoffen (= voedingsstoffen die een belangrijke functie hebben, maar niet tot vitamines of mineralen behoren). Sap maakt verbindingen in je lichaam die je beschermen tegen ziekten en bepaalde aandoeningen genezen. Maar wát ze precies doen, blijft een mysterie, zegt Cherie. Er is al uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar het geheim heeft nog niemand kunnen ontrafelen. Dát het werk, bewijzen de vele verhalen van wonderbaarlijke genezingen die Cherie in haar boek aanhaalt, in de eerste plaats die van haar zelf.

De start: een slowjuicer…
Geïntrigeerd door deze miraculeuze genezingsverhalen, heb ik mezelf dus een slowjuicer cadeau gedaan. Want met een gewone sapcentrifuge kun je geen harde groenten persen. En een keukenrobot kan alles met wortels, behalve er sap van maken. Een slowjuicer dus, die al kneuzend, malend en persend groente en fuit maalt, waardoor enzymen en voedingsstoffen beter behouden blijven. Het is vergelijkbaar met het koud persen van olijfolie of het kauwen door een gebit. Het resultaat is ‘levend sap’: vruchtensap dat bol staat van essentiële voedingsstoffen en levende enzymen.

… en het altijd-goed-sapje
In het boek van de sappenvrouw staat een ellenlange lijst aandoeningen met bijbehorende sapjes. Ik was de voorbije weken geveld door een longontsteking, dus besloot te gaan voor een altijd-goed-sapje met wortelen, appel en gember.
• Wortels bevatten bètacaroteen, die de weerstand vergroot en beschermt tegen gifstoffen.
• Appels bevatten koper, dat een ontstekingsremmende werking heeft, en zitten vol vitamine C, wat ook goed is voor je weerstand.
• Gember staat al eeuwenlang bekend om z’n ontstekingsremmende werking. Het bevat bepaalde enzymen die de stoelgang bevorderen. Gember bevordert ook de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiften.

Zo maak je het
Neem een stukje gemberwortel van 0,5 cm (ik had de eerste keer 5 cm gelezen, dan smaakt je sapje wat pittiger :-), 4 à 5 wortels zonder loof (schillen mag maar hoeft niet), een halve appel zonder pitjes.
Je stopt alles in je slowjuicer en twee minuten later staat er een heerlijk fris drankje klaar.

Het resultaat
Na één dag durf ik al gerust van een succes te spreken.
Ik heb ontbeten met home made granola, een banaan en een sapje, ’s middags een lunch buitenhuis met pompoen en haloumi en verse muntthee, als vieruurtje een sapje, in de vooravond een infraroodsessie en ’s avonds gezond Thais diner met de vriendinnen (oké, en twee glazen wijn). Maar dus twee sapjes + relatief gezond eten = missie geslaagd.

Deze sapjes probeer ik volgende week uit:
– met rode biet (heel goed om de lever te ontgiften): 0,5 cm gember + 1 rode biet + halve appel zonder pitjes + 4 wortels
– met komkommer (voor de grote schoonmaak noemt Cherie het, dat kan niet slecht zijn!): een halve komkommer + 1 rode biet + halve appel zonder pitjes + 4 wortels

Het effect van een week sapjes én nog meer gezonde sapjesrecepten krijg je dus volgende week!

Nu al meer lezen? ‘Sap gezond’ van Cherie Calbom & Maureen Keane (Karakter uitgevers)

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.