Skip links

Het belang van ontgiften bij gewrichtspijnen

Twee weken geleden gaf ik enkele natuurlijke middelen tegen reuma en artritis, geïnspireerd door actrice en Health Mate-fan Martine Jonckheere. Zij heeft sinds enkele jaren last van stijve gewrichten, een kwaal die ze erfde van haar moeder.

Als bij toeval waaide er deze week een boek mijn richting uit (zo gaat dat als je op de redactie van een weekblad werkt, soms vliegen de gezondheidsboeken je gewoon om de oren): ‘Bewegen zonder pijn‘ van Dr. Daan De Coninck, een klassiek geschoolde arts die zich na zijn opleiding ging verdiepen in holistische geneeskunde. Simpelweg gezegd: een geneeskunde die niet alleen de kwaal behandelt met medicatie (gewrichtspijn = naar de kine + ontstekingsremmers), maar die zoekt naar de oorzaak ervan en die aanpakt.

En die holistische blik resulteert in een interessante kijk op artrose, tendinose, osteoporose (vormen van slijtage van gewrichten) en artritis, tendinitis en osteïtis (ontstekingen van gewrichten, pees en bot). Daan De Coninck geeft een lijst aan therapieën die soelaas kunnen bieden en voedingssupplementen die de behandelingen kunnen ondersteunen – daar ga ik volgende week dieper op in. Maar in zijn betoog heeft hij ook opmerkelijk veel aandacht voor het belang van detoxen.

Vergiftig jezelf in 6 stappen…
De Coninck haalt de leer van Dokter Hans-Heinrich Reckeweg aan, een Duitse arts die grondlegger is van de homotoxicologie – letterlijk: de leer van de zelfvergiftiging van het lichaam. Reckeweg linkte elke fase van een ziekte – van gewrichtspijn over artritis en artrose tot een gezwel zoals de ziekte van Kahler – aan een bepaalde hoeveelheid giftige stoffen in je lichaam. Er zijn zes fases:

In de uitscheidingsfase ben je in goeie gezondheid en zorgt je lichaam ervoor dat afvalstoffen vanzelf verwijderd worden. Je lever en nieren, darmen en blaas, huid en longen doen hun job. De tweede fase is de ontstekingsfase. Je lichaam gaat in ontstekingsreactie (van amandelen en oren tot terugkerende bronchitis en onsteking van spieren en gewrichten) in een poging om de toxines alsnog af te voeren.
De derde fase is de depositiefase. Je lichaam heeft zich er min of meer bij neergelegd dat er te veel giftige stoffen in je lichaam zitten, en slaat ze op in extracellulaire ruimte. In die fase heb je eigenlijk weinig tot geen symptomen.
Fase vier is de verzadigde fase. De toxines zijn je cellen binnengedrongen en beschadigen ze van binnenuit. In deze fase krijg je serieuze klachten – dat is wanneer chronische reumatoïde artritis bijvoorbeeld wordt vastgesteld. De volgende fase is de degeneratiefase – overvloedige gifstoffen in de cellen vernietigen grote groepen cellen binnen een bepaald orgaan, met degeneratieve veranderingen in de wervel tot gevolg. De laatste fase is de differentiatiefase. Ziekten in deze fase worden gekenmerkt door het ontstaan van “ongedifferentieerde niet gespecialiseerde celvormen” – lees: goede en kwaadaardige gezwellen steken de kop op.

… Of doe de detox
Afvalstoffen die zich opstapelen in ons lichaam kunnen stijfheid, ontstekingen, botonkalking, zwellingen en verzwakking van bindweefsel veroorzaken, en dat kan heel ernstige vormen aannemen. Detoxen is dus de boodschap. Dat kan preventief in fase 1, is broodnodig in fase 2 en vanaf fase 3 kun je niet meer zonder, al is het maar om de therapie te doen slagen. Want, zo concludeert De Coninck op het einde van zijn boek: “Als de diagnose standhoudt, kan er sprake zijn van regulatiestarheid. Dat betekent dat je lichaam, door de opeenstapeling van afvalstoffen in weefsels niet goed genoeg reageert op de prikkels van de therapie. Dan moet er soms intens en langdurig ontgift worden alvorens een volgende poging kans op slagen heeft.”

It’s detox-o’clock-time om alle onheil te voorkomen, zoveel is duidelijk. Dus kijk, ik begin mijn nieuwe werkweek zonder alcohol, met een kan detox-drank en een infraroodsessie – alles om te voorkomen dat mijn lichaam een vuilnisbelt wordt waar afvalstoffen een permanente verblijfplaats ambiëren.
En – kwestie van toch met een hoopvolle noot af te sluiten – volgende week geef ik enkele miraculeuze therapieën die immobiele mensen weer in beweging hebben gekregen…

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.