Skip links

Het belang van hoop bij chronische pijn

Afgelopen zomer interviewde ik voor een weekblad een pijnexpert. Ik maakte immers een reportage over loslaten – van een stukgelopen relatie en je kinderen tot angsten en chronische pijn. Want ook bij dat laatste speelt loslaten een cruciale rol. Mensen zeggen al snel: ‘Heb je altijd pijn? Denk eens aan iets anders. Verzet je zinnen. Laat het gaan.’ Oké, maar hoe dóé je dat dan?

Jezelf opnieuw uitvinden
Eén van de dingen waar de expert op hamerde, was dat pijnpatiënten zichzelf als het ware opnieuw moeten uitvinden. Wie je bent, wat je hebt opgebouwd, wat je dag in dag uit doet, moet je herdefiniëren in het licht van de pijn. De zinloosheid die veel mensen overvalt – “wat kan ik nu nog?” – moet plaats maken voor een nieuwe waardebeleving: “ik kan dit niet meer, maar wat dan nog wel?”. En het is dat waar de meeste mensen met chronische pijn in vastlopen.
Want chronische pijn komt bijna altijd plots. Niemand ziet geruime tijd op voorhand aankomen dat ie ziek zal worden of een ongeval zal krijgen en dat de pijn nooit meer zal wegggaan. Van de ene op de andere dag moet je je toekomstperspectief bijsturen, en dat vraagt tijd. Want je bent stuurloos, kwaad ook, voelt je onrecht aangedaan. 

Beter dan vroeger
Cruciaal volgens de Nederlandse professor Jan Walburg is hoop in heel dit proces. Hoop op een toekomst die een positieve betekenis heeft. “De ziekte wordt een aanleiding om je leven te overdenken, na te denken over de waarden die je nastreeft. Ze geeft inzicht en nieuwe waarden. Dat leidt er soms toe dat mensen dwars door de moeite en pijn nieuwe perspectieven zien die voor hen het leven meer de moeite waard maken. De waarde van vriendschappen en liefde wordt veel sterker ervaren of er wordt graag afscheid genomen van de dagelijkse hectiek die te maken heeft met het werk. Er ontstaat plotseling een nieuw perspectief dat meer waarde heeft dan het oude perspectief”, zo vertelt hij in ‘The World Book of Hope’ (Uitgeverij Lannoo). Met andere woorden: je leven wordt zowaar nog interessanter dan voorheen.

Veerkracht en perspectief
Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar als je eens rondkijkt, zie je inderdaad mensen die – ondanks hun dagelijkse strijd tegen de pijn – hun leven zinvoll(er) invullen. Die zeggen: “Ik besef eindelijk de waarde van het leven”. Als meebuigt met de situatie en er zin aan kunt geven, dan komt dat je gezondheid zelfs ten goede, zo blijkt uit onderzoek. Want die mensen hebben een beter immuunsysteem en staan gelukkiger in het leven. Veerkracht en perspectief, dat zijn de codewoorden bij het begeleiden van chronische pijnpatiënten, aldus Jan Walburg.

Pilletje tegen de pijn
Het is niet de meest sexy boodschap, vertelde die pijnexpert me. Veel patiënten willen gewoon een pilletje dat de pijn wegneemt. En ze zijn kwaad omdat je zegt dat dat niet kan. Maar eens ze aanvaard hebben dat het oude leven voorbij is, dan komt er vaak een waardevol bestaan in de plaats, ook mét pijn. Vaak is dat een zoektocht naar alternatieve pijnbestrijding – via een infraroodsauna, kine of osteopathie, in combinatie met een andere daginvulling: waarvoor kom ik nog wél de zetel uit? En niet zelden komen daar heel zinvolle dingen uit, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, yoga en meditatie, genieten van een dagelijkse wandeling in de natuur… Als de hoop zich kan herstellen en niet omslaat in bitterheid, kan zo’n nieuw (gedwongen) perspectief soms wonderen doen.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.