Skip links

Haal het maximale uit je dag

Schoolvakanties zijn een welkome verademing voor mijn kinderen, maar een hele uitdaging voor mij. Want tenzij je je kinderen veertien dagen bij grootouders aan zee kunt parkeren, is het een heel gepuzzel om én te werken (ik doe dat meestal thuis) én tijd met hen door te brengen, én je strijk gedaan te krijgen én twee keer per week te gaan sporten. En misschien, als er nog wat tijd overblijft, ook nog eens iets leuks te doen met vriendinnen. Daarom: mijn tips om die drukke (vakantie)dagen zo efficiënt mogelijk door te komen.

1 Werk niet aan de keukentafel
Niks zo vervelend als met je laptop aan de keukentafel zitten tussen de broodkruimels, Playmobilventjes en verfkwasten. ‘Nog snel even iets afmaken’ terwijl je eigenlijk vrij bent en je beloofd had een dag met de kinderen door te brengen. Je werkt niet echt efficiënt en gezellig is het evenmin. Probeer geen twee dingen tegelijk te doen; als je werkt, doe je dat gefocust op een plek die daarvoor bestemd is. Werk je niet, sla dan de deur van je bureau achter je dicht en laat je laptop daar.

2 Zet je out of office aan
Een regel waar ik het vaakst tegen zondig. Want ik kan mijn mails overal checken, ook op mijn telefoon terwijl ik in de speeltuin zit. Fout, want zo ben je altijd een beetje aan het werk terwijl je – eerlijk – niks deftigs kunt doen met joelende kinderen op je heen die je bovendien ook in de gaten moet houden. Als je een out of office instelt, weet iedereen: die heeft vakantie en zit er niemand te wachten op een snel antwoord van jouw kant.

3 Verdeel je dag in hokjes
Ik plan op voorhand de uren in waarop ik werk, de uren waarop ik vrij ben en de uren waarop ik andere dingen kan doen. De uren dat ik werk, heb ik opvang voor de kinderen en werk ik aan een stevig tempo door. De uren dat ik geen opvang heb, betekent niet dat ik uren aan een stuk ventjes zit te boetseren of memory te spelen met de kinderen. Je kunt ook kleerkasten opruimen, lakens verversen en je terras kuisen met kinderen in de buurt. Praktische klussen die moeten gebeuren, maar waar je niet per se je schaarse me-time overdag of ’s avonds aan moet besteden.

4 Schrap gezond leven nooit uit je agenda
Het allereerste dat ik oversla wegens geen tijd, is gaan sporten. Als je dag al maar zo weinig uren telt, is naar de fitness rijden, een uur bewegen, douchen en weer naar huis rijden er te veel aan. En ik merk dat ik zelfs minder in mijn infraroodsauna zit op vakantiedagen omdat de kinderen langer opblijven ’s avonds en ik vaker werk als ze slapen (wegens overdag minder gewerkt). Maar gezond leven zou een mens nooit op het achterplan mogen schuiven. Ik las deze week een interview met de Antwerpse kankerexpert Filip Lardon, die stelde dat een gezonde levensstijl – niet roken, matig drinken, gezond eten en bewegen – kanker voor 40% kan voorkomen. Het aantal kankergevallen neemt vandaag nog steeds toe, door de vergrijzing, maar ook door milieuvervuiling, roken en een ongezonde levensstijl. Wereldwijd is kanker de tweede doodsoorzaak in de westerse wereld. Als een gezond leefpatroon het risico zo drastisch kan terugschroeven, waarom doen we dat dan niet? Geen tijd is geen excuus, nooit.

Dus begin ik morgen mijn dag in mijn infraroodsauna omdat ik er vanavond geen tijd voor heb – ik ga wijntjes drinken op een housewarming van een vriendin. En ga ik daarna sporten omdat het me deze week nog maar één keer gelukt is. En dan heb ik mijn risicio met kanker voor 35% teruggeschroefd deze week vermoed ik – infraroodsauna, bewegen, gezond eten, niet roken. Die vijf strafpunten voor de wijn, die neem ik er wel bij 😉

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.