Skip links

Geuren die gelukkig maken

Na zeven dagen onder de Spaanse lentezon – het was nog geen twintig graden wegens een koude wind – besef ik nog maar eens hoe ik oplaad van de combinatie van rust, stilte, zonnestralen en zee. Ons vakantiehuis lag boven op een heuvel aan het strand. Via een klein trapje naar beneden stapten we zó het zand in. Het uitzicht van de glinsterend blauwe zee vanop ons terras en het geluid van de klotsende golven maakten in amper een weekje een ander mens van me. En dan was er nog die onmiskenbare geur van de zee die me instant gelukkig maakte.

Zeelucht
Die zilte geur waar zoveel mensen van houden, is eigenlijk een mix van chemische zoutachtige substanties, vissen en natte rotsen. En het is vooral de geur van ‘dimethyl sulfide’ (DMS) die vrijkomt door chemische processen in het zeewater waar we zo gek op zijn. De mensenlijke neus kan DMS – meestal zacht en aangenaam, soms scherp – heel makkelijk detecteren. Maar ook meeuwen zoeken deze stof makkelijk met hun neus. Niet voor het plezier zoals wij, maar omdat ze weten dat er veel vissen zijn om te eten.

Zo werken geuren
Het is geen fabeltje dat geuren een effect hebben op hoe je je voelt. Want geuren werken in op onze hersenen. Elke combinatie van moleculen in een geur zorgt ervoor dat er een bepaald gebied in onze hersenen wordt geactiveerd. Een daarvan is het limbisch systeem, een verzameling van hersengebieden die belangrijk zijn voor de (herinnering van) emoties. Dat verklaart waarom een geur enerzijds makkelijk een herinnering kan oproepen én waarom sommige geuren ons dus meteen een goed gevoel geven.

Cederhout
Nog zo’n geur die mijn hersenen associëren met instant rust, is mijn infraroodsauna. Hij staat op mijn bureau en ik open geregeld de deur als ik erlangsloop, gewoon om even de geur van het cederhout op te snuiven. Cederhout (en de olie die ervan gemaakt wordt) werkt bij aandoeningen van de luchtwegen, doodt schimmels en bacteriën in de lucht, maar ook een effect heeft op onze gemoedstoestand. Het helpt om gevoelens van angst en depressie tegen te gaan.

Lavendel
Lavendel is een plant die van nature zorgt voor evenwicht in alle chakra’s, dat zijn de ‘energiewielen’ in je lichaam. Hoe meer die in balans zijn, hoe beter je je voelt.
Ik heb altijd een flesje lavendelolie in huis voor nachtelijke onrust bij de kinderen, maar ik gebruik het ook geregeld zelf in periodes van stress en drukte. Een drupje op een stoffen zakdoek of kussensloop doet wonderen. Ik heb het ook de hele zomer vers in potten op het terras staan en voor mijn thee gebruik ik gedroogde blaadjes die je koopt in de biowinkel. Je kunt je lavendel in potten trouwens ook zelf drogen; hier lees je hoe je dat doet.

Nog meer rustgevende geuren
Kamille, vanille, pepermunt en tijm hebben net als lavendel een kalmerend effect op ons lichaam en geest. Maar eigenlijk geldt voor geuren dat het voor jou persoonlijk moet werken. Elke geur kan een mens gelukkig maken. Het gaat erom dat onze hersenen het moeten associëren met een fijne ervaring (van vroeger).

Vanavond ruil ik mijn house with a view weer in voor dat andere kleine huisje hier op mijn bureau. Een mooi uitzicht op de kust heeft mijn infraroodsauna jammer genoeg niet, maar de geur ervan is net zo kalmerend als die van de klotsende golven. Nog een voordeel: de koude, strakke wind op ons terras kan ik weer inruilen voor heerlijke warmtestralen. En zo heb ik toch nog het beste van alle werelden hier in mijn eigen huis.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.