Skip links

Elke dag of elke week in je sauna: een immens verschil

Mij vind je ongeveer drie avonden per week in mijn infraroodcabine, meestal ’s avonds als de kinderen slapen en mijn man werkt (hij werkt ’s avonds). Na een dag vol gebabbel van kinderen en collega’s, mails en telefoons koester ik de stilte in huis en kruip ik mijn Health Mate in, zoals een kat zicht neervlijt in een kartonnen doos op zoek naar warmte en veiligheid.

Drie keer per week is een mooi gemiddelde, maar Martine Jonckheere doet een stuk beter. Ze vertrouwde me afgelopen zomer toe dat ze élke avond in haar Health Mate infraroodsauna zit. “Ik ben de voorbije maanden een paar keer op vakantie geweest naar de zon, en het enige wat ik dan mis, is mijn infraroodsauna. Ja, dan ontbreekt er toch iets aan mijn dag”, zei ze.

Dat Martine gelijk heeft, blijkt nu ook uit wetenschappelijk onderzoek. Want élke dag een sauna nemen of élke week is een groot verschil, zo stelden onderzoekers van de universiteit van Estern Finland vast. Zij volgden 2000 gezonden Finnen tussen 42 en 60 gedurende twintig jaar. De mannen werden verdeeld in drie groepen:

  • zij die één keer per week een sauna namen
  • degenen die twee à drie keer per week in hun sauna zaten
  • en zij die vier tot zeven keer per week in hun sauna te vinden waren.

Het resultaat
Na twintig jaar bleek dat het risico op dementie bij de laatste groep 66% lager lag en de kans op Alzheimer 65% minder dan bij de groep die één keer per week een sauna nam.
Hoe vaker je in de sauna zit, hoe beter dus. Dat had eerder onderzoek al uitgewezen: saunagebruik heeft een gunstig effect op hart-en vaatziekten. Volgens Prof. Jari Laukkanen is dat meteen de reden waarom een sauna ook goed is voor ons brein. “Het is geweten een gezond hart een gunstig effect heeft op onze hersenen”, zo legt hij het verband uit. “Maar ook het ontspannen effect dat je krijgt van een sauna nemen, speelt een belangrijke rol”.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.