Skip links

Een verrassende oplossing voor nek- schouder- en rugpijn

CANS (‘complaints of arm, neck and/or shoulder’) is de term die in Nederland gebruikt wordt om 23 aandoening van nek, rug en schouders te beschrijven.
Dat gaat van een tenniselleboog en lokale artritis tot Frozen shoulder en tintelingen in nek en schouders. Wereldwijd gebruikt men het label ‘RSI’, maar onze noorderburen hebben er dus een aparte term voor. En ook een aparte oplossing, zo las ik onlangs in een Nederlands artikel.

Op je hoofd gaan staan
Critical Alignment Yoga heet de yogavorm om CANS aan te pakken. Een soort actieve yoga en het beoefenen van een aantal specifieke asana’s die de chronische spierspanning effectief aanpakt.
 
“Het beoefenen van asana’s (yogaoefeningen) is een heel andere benadering dan het uitvoeren van passieve ontspannings- en meditatieoefeningen. Ontspanningsoefeningen geven lichaam en geest weliswaar enige tijd rust, zoals een goede massage of sauna dat ook doet, maar meestal is het niet mogelijk om dit soort ontspanning te vertalen naar een actieve situatie. Daarom veranderen passieve ontspanningsoefeningen de overbelaste spierpatronen niet en verdwijnt stress niet uit het lichaam.
Critical Alignment pakt chronische stress op zowel het psychische als het lichamelijke vlak aan. Het zijn oefeningen voor de ontspanning van de stijve spieren zodat het lichaam weer recht kan gaan staan. Dan kunnen de diepe spierlagen (houdingsspieren) in de wervelkolom weer actief worden. Hierdoor komen de beklemde gebieden weer vrij zodat er een vrije circulatie ontstaat in de bloeddoorstroming, de ademhaling en de werking van de zenuwen. Het lichaam hoeft dan niet meer te compenseren, waardoor klachtenpatronen verdwijnen.” (bron: www.criticalalignment.nl)

Concreet komt het erop neer dat je bepaalde oefeningen doet waardoor je pijnlijke punten in je rug en nek kunt ‘raken’ en op het einde van een sessie ondersteboven op je hoofd belandt, voeten naar het plafond gericht. 

Uit de stress-modus
Nu heb ik zelf een tijdje yoga gedaan, en ik ben het eens met hun redenering: je kunt ontspannen geraken door een uurtje op een matje te gaan liggen, zitten en hangen, maar als je lijf chronisch verkrampt is, is dat niet voldoende. Of je kunt bij stress en burn-out (en bijbehorende rug- en nekklachten) gaan praten met een coach die je kan duidelijk maken dat je perfectionisme meer kwaad doet dan goed, maar dat haalt je lichaam nog niet uit stress-modus. Het doet deugd, zoals een warm bad en een goed gesprek even soelaas kunnen bieden. Maar het is een druppel op een hete plaat.

En dus heb je iets anders nodig om je spieren effectief te ‘raken’ en los te maken. Maar wat onze Noorderburen vergeten, is dat een infraroodsauna dat ook kan. Dat de infraroodstralen, als ze diep genoeg kunnen, ‘aan je lichaam werken’. Het is immers de golflengte die bepaalt welk effect de infraroodstraling op je lichaam heeft. En enkel infraroodgolven tussen 5.600 en 10.000 nanometer hebben een zogenaamde therapeutische werking (‘deep level therapie’). Je spieren worden vanzelf losgemaakt en van zuustof voorzien, zo makkelijk is het. 

Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe therapieën, naar nieuwe inzichten om chronische pijn en stress aan te pakken. En zeker als het gaat om rugpijn, dé ziekte van deze tijd. Maar als ik kan kiezen tussen naar Nederland rijden om daar op mijn hoofd te gaan staan of gewoon thuisblijven, op een bankje gaan zitten of liggen en drie kwartier mijn ogen sluiten, dan hoef ik niet lang na te denken. 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.