Skip links

Een infraroodsauna in tijden van lock-down

Ik voel het aan alles: vandaag of morgen gaat de overheid ons verplichten om volledig in lock-down te gaan om de coronacrisis te bezweren. Binnenblijven betekent dat, al dan niet in het gezelschap van medehuisgenoten. Een frisse neus halen kan nog net in eigen tuin. En naar de winkel gaan op veilige afstand van elkaar zal de enige vorm van ‘ontsnapping’ zijn.

Hoe moeten we dat bolwerken?

Ik lees veel berichten op sociale media over hoe er eindelijk tijd is/zal zijn. Dat klopt. The world needed a break anyway. We moeten verplicht uit de ratrace stappen, scrabble spelen, boeken lezen en Netflixen tot we ons gaan vervelen. In het belang van onze eigen gezondheid en die van onze medemensen. Maar laat ons wel wezen: het is geen vakantie. Daarvoor is het nieuws te alarmerend, de situatie te onzeker. Voor veel ondernemers en kleine zelfstandigen zijn de gevolgen niet te overzien. Mensen die thuis zitten te werken met kinderen die niet naar buiten mogen, wrijven zich in de haren: hoe gaan we dát in godsnaam bolwerken?

Verveling

Ik moet toegeven dat ik er meer de charme en voordelen van zou inzien als ik geen kinderen had. Uitslapen, van thuis uit werken (ik kan dat perfect als ik mijn interviews telefonisch doe), tussendoor wat voor tv hangen en alleen blokje om stappen, elke dag mijn infaroodsauna in… Maar ik heb twee kinderen van zes en acht. Als de lock-down er komt, valt mijn snel maar slim in elkaar gepuzzeld opvangschema van uitwisselen met vriendjes/andere ouders in het water en moeten we het zelf doen. Kunst- en vliegwerk wordt dat: werken van thuis uit – mijn man moet een krant maken, ik schrijf voor magazines – én kinderen entertainen die zich oeverloos zullen gaan vervelen zonder leeftijdsgenootjes.

De enige veilige plek

Oude mensen die de oorlog hebben meegemaakt, zullen zeggen: waar maken jullie je zorgen over? Ze hebben gelijk. Maar wij zijn jonge mensen die voor het eerst een oorlog meemaken anno 2020 en niet weten wat hen overkomt. Voor mensen die gevoelig zijn voor angst, zijn het zware tijden. Dit is ongezien, niemand weet wat er zal komen. Ik zie hier en daar mensen hyperventileren, panikeren. Ik snap dat, ik ben nog nooit zo vaak in mijn infraroodsauna gaan zitten als de voorbije avonden. Een moment om de voortdurende stroom van nieuws en angstprikkels af te zetten. Het zijn momenteel de enige vierkante meters in mijn huis waar de onzekerheid nog niet regeert. Waar het stil is. Waar de spanning, die zich opgehoopt heeft in mijn schouders, van me afglijdt. Waar ik mijn lichaam sterker maak om virussen af te weren.Hou jullie goed in eigen huis en zorg voor elkaar!

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.