Skip links

Een geur voor elk humeur

Ik word blij van de geur van koffie ’s morgens, ook al drink ik het zelf nooit. Maar de geur herinnert me aan wakker worden in het huis van mijn ouders, waar de dag altijd startte met het gepruttel van de koffiezet.

Waarom worden we blij van bepaalde geuren?
Elke geur heeft een effect op onze hersenen, en meer bepaald op het limbische systeem. Dat deel speelt een belangrijke rol bij onze emoties én ons langetermijngeheugen. Daarom roepen geuren dus herinneringen en emoties op: het huis van je grootouders waar je heerlijke vakanties doorbracht, de lekkere vanillepudding die je moeder altijd maakte, de lavendel tijdens een zomer in Frankrijk.

Aromatherapie
Aromatherapie maakt gebruik van geuren om bepaalde gevoelens te stimuleren of net af te remmen: rozen en lavendel zorgen voor rustbergamot is goed tegen stresscitrusgeuren maken je alertjasmijn geeft meer zelfvertrouwen en kaneel is goed bij mentale uitputting. Je kunt de geuren rechtstreeks verstuiven (op je hoofdkussen of een zakdoek bijvoorbeeld) of gebruiken als olie in bad of om te masseren.

Ook in je infraroodsauna?
Zeker, want je kunt je Health Mate infraroodsauna uitrusten met een aroma-dispenser om extra geur toe te voegen. Toch even opletten vooraleer je al te vlijtig begint te druppelen. De meeste geuren die je koopt in een flesje, zijn op basis van olie. Als je die in je aroma-dispenser giet, zet de olie zich vast in het cederhout van je cabine. Dat is jammer, want zo gaat de natuurlijke geur van je infraroodsauna verloren. Het enige dat geen sporen nalaat en snel vervliegt, is Eucalyptol. Die maakt slijmen los in je luchtwegen en is dus ideaal wanneer je verkouden bent. Je kunt het puur gebruiken in je dispenser (niet voor kinderen!) maar overdrijf niet: 5 à 10 druppeltjes volstaan. Je koopt Eucalyptol bij de apotheek.

De kracht van cederhout
Ik hou persoonlijk meer van de pure geur van mijn Health Mate infraroodsauna, die volledig gemaakt is van rodecederhout. De eerste weken nadat ie geïnstalleerd was, rook de hele kamer ernaar. Die geur is jammer genoeg verdwenen, maar zodra ik mijn infraroodcabine opendoe, is ie er weer: die warme, krachtige geur.
Wist je trouwens dat cederhout eigenlijk een aromatherapie op zichzelf is? Niet voor niks wordt de boom ‘the tree of life’ genoemd. Je kunt cederhout kopen in een flesje en het helpt bij aandoeningen aan de luchtwegen, angsten en depressies. Het kalmeert, geeft kracht en het verdiept je ademhaling. Bovendien is het insectenwerend (handig, want nooit muggen in de buurt van je infraroodsauna ;-), zuivert het de lucht en doodt het schimmels en bacteriën.
Gewoon een half uurtje in je sauna kruipen en je profiteert van de natuurlijke weldaad van het cederhout. Een extra reden om de natuurlijke geur van je hout te bewaren!

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.