Skip links

Een andere kijk op allergieën

De goeroe die ik vorige week bezocht in het kader van mijn allergieën, had één en ander op te lappen aan mijn lichaam, en meerbepaald aan mijn immuunsysteem. Zijn visie: als je allergisch reageert, betekent dat meestal dat je immuniteit ontregeld is en overdreven reageert op een bepaalde stof.

Duwen en trekken
In de natuurgeneeskunde kijken ze niet zozeer naar de uitlokker van de allergische reactie – paardenhaar, huisstofmijt, boompollen of wat dan ook – maar wel waaróm het immuunsysteem te heftig reageert. En dan zijn er steeds vier bepalende factoren: vervuiling, voedselintoleranties, een onevenwichtige darmflora en stress.
De darmflora werd eerst aangepakt met wat geduw en getrek in de buurt van mijn ingewanden. Luchtvervuiling is een groot probleem waar weinig aan te doen valt, vertelde de goeroe me. Maar het feit dat ik een infraroodsauna heb, juichte hij toe omdat het een prima manier is om afvalstoffen te verwijderen. Van stress heb ik zich niet zoveel last; voor de voedselintoleranties kwam hij met de VEGA-test op de proppen.

VEGA
De VEGA-test is een methode die in Amerika en Duitsland erg populair is. De test gaat uit van het feit dat ons lichaam instinctief en automatisch zal reageren op een stof dat het als gevaarlijk beschouwt. Een oerbeschermingsreflex is het, die wordt opgemeten aan de hand van de spanning in je bindweefsel. Het klinkt allemaal heel moeilijk, maar eigenlijk is het heel simpel: je moet duim en vingers tegen elkaar houden, en wanneer je lichaam in contact komt met een stof die het niet verdraagt, laten je vingers los wanneer eraan getrokken wordt. Wanneer je lichaam ‘sterk’ staat met die stof, blijven je vingers bij elkaar. Je dénkt wel dat je het al dan niet vasthouden of loslaten zelf in de hand hebt, maar dat is niet zo.

De stoffen waar je allergisch aan kunt zijn, worden systematisch aan je lichaam voorgelegd. Ei is bijvoorbeeld zo’n stof waar veel mensen allergisch voor zijn, dat werd eerst getest. Ik testte negatief, maar bij de tweede stof had ik prijs: ik bleek intolerant voor… calcium!

Reset
Huh, calcium? Is dat geen stof die je lichaam broodnodig heeft – in tegenstelling tot ei? Zit dat niet in water, groenten, vitamine D…? Zeker, maar geen paniek: de goeroe besloot mijn lichaam te ‘resetten’ zodat ik voortaan beter calcium zou verdragen én opnemen.

Buiten was het code oranje en woei de wind hard door de bomen, ik lag binnen met gesloten ogen en een warm deken te soezen terwijl de goeroe aan de slag ging met buisjes, draden en getrek aan mijn vingers.
Wat hocus pocus en 130 euro later, was ik weer in balans. “Geef het een maand, als je allergieklachten niet verdwijnen, gaan we nog verder zoeken”, gaf hij me nog mee bij het uitzwaaien.

Heerlijk werken
Ik wilde daarna doorrijden naar de redactie, maar omgewaaide bomen hadden het treinverkeer lam gelegd. Ik besloot thuis te werken in mijn makkelijkste joggingbroek, in de namiddag al in mijn sauna te detoxen en ’s avonds vroeg onder de wol te kruipen met een goed boek. Ik had er vertrouwen in: in tegenstelling tot de farmaceutische geneeskunde, die louter symptomen onderdrukt, pakt de natuurgeneeskunde de grond van het probleem aan. Een overdreven reactie op calcium dus in mijn geval, iets wat geen enkele klassieke test ooit aan het licht zou brengen maar de goeroe kon ontcijferen aan de hand van mijn zwakke bindweefsel. Ik vind het allemaal prima. En het beste van al: ik heb er niet eens wat voor moeten dóén. Aan je gezondheid ‘werken’, soms is het écht heel leuk.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.