Skip links

Drie hulpmiddelen bij chronische pijn

Met bijna één miljoen zijn ze, mensen met chronische pijn. Ze hebben kanker of een ongeval overleefd, zijn door het oog van de naald gekropen en blij dat ze nog leven. Alleen de knagende, zeurende of bijtende pijn, die blijft. Pijn is niet langer een symptoom dat aangeeft dat er ergens in je lichaam iets mis is, maar het is de zinloze ziekte zélf. 
 
Niet begrepen
We spreken van chronische pijn als die langer dan 6 maanden aanhoudt. Op dat moment zit pijn zo ‘genesteld’ in het lichaam, in de hersenen, dat ie niet meer weggaat. ‘Leer ermee leven’ is een veelgehoorde boodschap. Of erger nog: ‘Het zit vast tussen je oren’, in het geval van bijvoorbeeld onverklaarbare zenuwpijnen. Dat gevoel van niet gezien of gehoord te worden, van onmacht, maakt dat veel chronischepijnpatiënten in een depressie belanden. 
De zoektocht naar een juiste diagnose is een lange weg. En meer dan eens krijgen chronische pijnpatiënten het deksel op de neus: er is niks te zien, er is niks aan te doen. 
Gelukkig zijn er hulpmiddelen om de pijn te verzachten. 
 
Hypnose
Een relatief oude techniek die de laatste jaren weer veel belangstelling krijgt, vooral om chronische pijn bij kinderen te behandelen. Hypnose kan de pijncentra in de hersenen afzwakken of stillegen zodat chronische pijn draaglijker wordt of soms zelfs verdwijnt. Let wel: het succes van deze techniek is erg afhankelijk van de patiënt. Hoe meer open je ervoor staat, hoe groter de kans op slagen. 
 
Pijnpsycholoog
Een pijnpsycholoog leert je om opnieuw zin te geven aan je leven. Er zijn heel veel dingen die je omwille van de pijn niet meer kunt, maar wat kun je nog wél? Het doel van gesprekken met een pijnpsycholoog is om je levenskwaliteit te verbeteren. Hij kan de pijn niet wegnemen, maar hij geeft je tips, inzichten en de motivatie om het een plaats te geven in je leven. 
 
Infraroodsauna 
Mensen vragen me vaak of zo’n Health Mate z’n prijs wel waard is. Ik heb geen chronische pijn, dus op dat vlak kan ik niet meespreken. Maar er zijn heel wat (bekende) mensen die dankzij hun infraroodsauna normaal functioneren, genieten van het leven zelfs: Lady Gaga gebruikt het om haar fibromyalgie te behandelen, Marc Herremans noemt het zijn natuurlijke pijnstiller bij spier- en gewrichtspijn.
Dus ja, een Health Mate is z’n geld waard. Vraag maar eens aan al die mensen die elke ochtend opstaan met pijn, die elke avond in bed kruipen en hopen dat de nacht enige verlichting brengt, hoeveel geld ze zouden geven om de klok terug te draaien, om één dag niet te moeten voelen waar zij elke dag mee kampen. Een gezond lichaam zonder pijn, dat is onbetaalbaar. 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.