Skip links

Dorine zocht jarenlang naar de oorzaak van haar gewrichtspijn

Dorine (54): “Sinds mijn 30 had ik allerlei kwaaltjes. Ik was net bevallen van mijn eerste kind en had voortdurend een ontstekingen aan mijn maag, slokdarm en gewrichten. Mijn rechterwijsvinger was zo zwaar ontstoken dat ik niet meer kon schakelen met de auto, zo erg was het. Ik was ziek, functioneerde niet meer. Allerhande onderzoeken heb ik laten doen: was het reuma of niet? De dokters geraakten er niet uit.

Na 1,5 jaar van bloedonderzoeken en scanners vonden ze de diagnose: hemochromatose, een erfelijke aandoening waarbij je te veel ijzer opneemt. Dat veroorzaakt ontstekingsreacties, vooral in de lever, maar ook in de pancreas, gewrichten, huid en het hart. Je gaat niet dood aan de ziekte zelf, wel aan de gevolgen, want je organen worden aangetast.

Pas toen ze wisten wat er aan de hand was, kon de behandeling starten: aderlatingen om het teveel aan ijzer uit mijn bloed te halen. En dat gebeurt nu al meer dan 20 jaar. Niet meer zo frequent als vroeger; één keer per seizoen is vandaag voldoende. Ik moet ook op mijn voeding letten; heel af en toe voel ik nog een opstoot aankomen en dan heb ik een extra aderlating nodig.

Mijn gewrichten zijn beschadigd door de ziekte, maar dat ze geen pijn meer doen, heb ik te danken aan mijn Health Mate infraroodsauna. Het was mijn man die met het idee kwam. Hij droomde van een sauna maar ik had claustrofobie, ik kon niet tegen hitte die de adem afsnijdt. Iemand vertelde hem dat je de deur van een Health Mate kunt laten openstaan, en we hebben een model met een extra raam gekocht zodat je naar buiten kunt kijken.

In 2009 hebben we hem in huis gehaald en ik zeg altijd: een Health Mate kopen, dat is investeren in je gezondheid. Mijn man is vier jaar geleden gestorven. In die periode begonnen ze op mijn werk met lopen, en ik wilde meedoen, had behoefte om buiten te komen. Mijn huisarts waarschuwde me: met mijn gewrichten was dat geen sinecure, ik was ook al de 50 gepasseerd.
Maar elke keer na het lopen ging ik mijn Health Mate cabine in. Tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit spierpijn gehad, nog nooit een blessure. Ik train drie keer per week, daarna zit ik in mijn Health Mate. Dat is mijn moment van rust, van meditatie. Ik lees niet, ik geniet.

Als ik Health Mate niet had ontdekt, zou ik nooit hebben kunnen lopen. Vrouwen van mijn leeftijd hebben overal pijn na het lopen, ze hebben last van hun rug, spieren, de menopauze doet er ook geen deugd aan… Ik mankeer niks, ondanks mijn ziekte. De pijn die ik zo fel had, is verdwenen. Dat heb ik allemaal aan mijn sauna te danken.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.