Skip links

Dit mag je (niet) meenemen in je infraroodsauna

Al bijna drie jaar staat ie op mijn bureau/zolderkamer, mijn trouwe metgezel in mijn zoektocht naar meer energie in mijn leven. Na meer dan 300 infraroodsaunabeurten – a rato van minstens 2 keer per week – durf ik te stellen dat je niet moederziel alleen in je sauna moet kruipen, maar volgende personen/attributen mag meenemen:

Kinderen? Ja!
Ik heb één keer de fout gemaakt mijn zoon van zes erin te steken toen ie griep en hoge koorts had (gevolg: de koorts werd erger), maar verder kunnen ook je kinderen gerust (mee) in je infraroodsauna. Die van mij zijn er gek op, zeker op koude winteravonden. Ik zet de temperatuur wel iets lager (48 graden i.p.v. 52) en haal ze na een kwartiertje eruit. Maar het ontspannende, deugddoende effect krijgen ze wel mee.

Huisdieren? Ja!
Ik heb geen dieren in huis, maar Corine, die al jaren een Health Mate infraroodsauna heeft, vertelde me het volgende: “Ik heb een kleine maltezer. De dierenarts vertelde me dat ie gevoelig is voor reuma en dus zeker voldoende zou moeten bewegen. Daarom neemt ik ‘m drie keer per week mee in mijn infraroodsauna. Hij is echt verslaafd. Als hij de deur nog maar hoort opengaan, sprint hij naar onze infraroodsauna.”

Een goed boek? Ja!
Mensen kijken altijd raar op als ze de indrukwekkende stapel tijdschriften zien liggen in mijn sauna. Want wie leest er nu in een sauna? Ik dus, altijd. De droge hitte tast het papier niet aan, je boekjes komen er droog weer uit. Alleen opletten met zweet en inkt, daar hou ik soms getatoeëerde benen aan over 🙂

Water? Ja, altijd!
Stap nooit je sauna in zonder een kan water, bij voorkeur in glas. Ik drink ervoor, tijdens en erna, kwestie van mijn vochtverlies meteen aan te vullen.

Voldoende handdoeken? Ja!
Want ja, zweten doe je dus wél in zo’n sauna, nog meer dan in een klassieke Finse sauna zelfs. Ik neem er drie mee: één voor op de grond, één voor op de bank en één om m’n gezicht af te drogen.

Je zorgen? Nee, nooit!
Soms lukt het maar niet om je hoofd tot rust te brengen, om de zorgen van de dag (of langer) achter je te laten. Je sauna is de plek om ze – letterlijk – buiten te sluiten. Want het voordeel van de infraroodstralen is dat ze je lichaam tot rust brengen, en dan volgt de rest vanzelf. Als je stress hebt – van je werk, om familiale redenen, omdat je pijn hebt – gaan je spieren zich opspannen, je ademhaling gaat versnellen, je blik wordt hard en gefocust, je bloeddruk gaat omhoog. Je lijf geeft het signaal aan je hersenen: “hier is stress”. En die hersenen maken dan stresshormonen aan – cortisol en adrenaline. Daarom wordt stress weleens een vicieuze cirkel van een gespannen lijf en een overactief hoofd. Om die cirkel te doorbreken, kun je twee dingen doen: de stress in je hersenen aanpakken (door mindfulness, via een psycholoog…) of op lichamelijk niveau. Als je je ademhaling vertraagt, je spieren ontspant, je blik zachter maakt, dan “bedrieg” je je hoofd dat je géén stress hebt, en dan stoppen je hersenen met stresshormonen aan te maken. En dat is dus precies wat er gebeurt in je infraroodsauna. Veel moeite hoef je niet te doen om ze achter je te laten, ze smelten gewoon weg zodra je de deur achter je dicht trekt. Het enige wat je op dat moment nog stress kan bezorgen, in die jankende, kwispelende hond die boos is dat ie er niet mee in mag…

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.