Skip links

Dit doet Lady Gaga om haar fibromyalgie te behandelen

Teleurstelling onder de fans van de popdiva: ze moet haar tournee, die ook het Antwerpse sportpaleis zou aandoen, afgelasten omdat ze met helse pijnen is opgenomen in het ziekenhuis. Lady Gaga lijdt immers, net als vele miljoenen andere mensen, aan de spierziekte fibromyalgie.

Het is een ziekte die me altijd heeft geïntrigeerd en waarover ik – zeker sinds ik mijn infraroodsauna heb – al veel heb gelezen. Fibromyalgie is een vreselijk pijnlijke aandoening die je hele lichaam en leven lam legt, maar die door de klassieke wetenschappelijk vaak wordt afgedaan als ‘iets dat tussen je oren zit’.

Believers versus non-believers
Ik heb de voorbije dagen een dossier geschreven over immuniteit voor het weekblad waarvoor ik werk. Ik heb gebeld met een resem experts, zowel klassieke artsen en non-believers als meer alternatieve dokters. En het blijft me verbazen hoe voor heel wat Westerse wetenschappers geneeskunde iets is dat samenvalt met onomstotelijk bewezen feiten – bacterie x is verantwoordelijk voor ziekte y. Alles wat daarbuiten valt, is kwakzalverij. En als het toch zou werken, dan is dat een placebo-effect.

Natuurlijk moet je niet stom gaan doen en kanker behandelen met uitsluitend homeopathie. Maar de klassieke geneeskunde heeft voor zoveel ziektes – waaronder fibromyalgie – géén sluitend antwoord, geen pasklare diagnose. Het is een lichaam dat pijn heeft ‘zonder aanwijsbare oorzaak’. Mensen moeten ‘er maar mee leren leven’. Waarom is het dan verkeerd om je heil te zoeken in kruidentherapieën, detox-kuren en Oosterse geneeskunde, in de hoop daar antwoorden te vinden?

#fibromyalgie
Lady Gaga heeft dat ook gedaan. De voorbije maanden heeft ze heel wat geprobeerd om haar fibromyalgie te behandelen, zo vertelde ze op Twitter:

“Ik dacht dat ijs zou helpen bij #fibromyalgie. Ik was fout en maakte het erger. Warmte/ hitte is beter. Elektrisch deken, infraroodsauna, epsombaden”

Het is geweten dat la Gaga grote fan is van haar Health Mate infraroodsauna – zoals heel wat fibromyalgie-patiënten met haar – omdat de stralen haar lichaam van binnenuit opwarmen, verkrampte spieren ontspannen en zo de spierpijn langdurig verzachten. Bovendien ontgift een infraroodsauna je lichaam, en dat detoxen wordt nogal eens gelinkt aan de behandeling van auto-immuunziektes.
Ze vermeldt ook haar elektrisch deken, dat thuishoort in de dezelfde categorie als een warm bad of een kersenpittenkussen: alles wat warm is, doet deugd.
En daarnaast spreekt ze ook over Epsom, een zout uit een bitter-zoutwaterbron bij Epsom in Engeland. Het is eigenlijk geen zout, maar een natuurlijk voorkomende zuivere mineraalverbinding van magnesium en sulfaat. Epsomzout heeft een sterk ontzurende en ontgiftende werking; de sulfaten helpen de gifstoffen en zware metalen uit de cellen te verwijderen. Een bad met Epsomzout verlicht ook pijn en ontsteking en is goed tegen schimmels en wonden aan je huid.

#het magische kruid
Lady Gaga vergat in haar tweet nog één hashtag – ze had natuurlijk maar een beperkt aantal tekens – en dat is kurkuma, een kruid waar zelfs non-believers positieve geluiden over laten horen. Kort gezegd grijpt kurkuma vrije radicalen in het lichaam en voert ze af – vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die ontstekingen en chronische ziekten veroorzaken, zoals kanker.
En het is net bij de behandeling van kanker dat het wordt ingezet.

Om kanker te behandelen, wordt er deze dagen vooral veel onderzoek gedaan naar immuuntherapie. Bij immuuntherapie wordt het eigen afweersysteem van de patiënt wakker geschud en richting tumoren geleid. De idee is dat eigen afweercellen de kankercellen preciezer kunnen aanvallen en met minder bijwerkingen dan de klassieke behandelingen zoals chemotherapie en bestraling. Maar immuuntherapie is duur (gemiddeld 100.000 euro per patiënt per jaar) en daarom wordt er nu geëxperimteerd met aanvullende doelgerichte radiotherapie en de ondersteunende werking van vijf bestaande, goedkope orale producten: o.a. het courante hoofdpijnmiddel Sedergine, het bij boorlingen en ouderen veel gebruikte supplement D-cure, en “curcumine”, een afgeleide van het bekende gele kurkumakruid. “Elk middel draagt op een welbepaalde en complementaire manier zijn eigen steentje bij in het complexe pad van de ziektebestrijding”, aldus de wetenschappers die hoopvol zijn.

Hopelijk geraakt de #curcumine ook tot bij de popster. O, en nog even dit: als je kurkuma vers gebruikt (ik spotte de knolletjes enkele weken geleden al in de biowinkel en rasp ze door tomatensaus of soep) zien je handen en nagels eruit alsof je net je hele huis oranje hebt geverfd. Pas na een dikke dag (zeep helpt niet!) trekt die kleur weer weg.
Jammer genoeg is deze praktische uitleg te lang voor een tweet, maar de volgers van mijn blog zijn bij deze alvast gewaarschuwd.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.