Skip links

Dit doet een infraroodsauna voor littekens

Een dikke maand geleden liet ik mijn tâche de beauté op mijn gezicht wegsnijden. De plastische chirurge had me gezegd om zeker een week of drie uit mijn infraroodsauna te blijven, maar zoals (in alle stilte) aangekondigd: dat toegangsverbod heb ik aan mijn laars gelapt. Toen na een week de draadjes eruit mochten, ben ik mijn sauna weer stilletjes binnen geslopen. Ik ben er immers van overtuigd dat een infraroodsauna littekens sneller en mooier doet genezen.

Hoe geneest een wonde eigenlijk?
Een wond geneest in drie fasen.

Fase 1: ontstekingsfase
Deze fase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.

Fase 2: regeneratiefase
Deze regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.

Fase 3: rijpingsfase
Deze begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of zelfs langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler. En dan onstaat een ‘gewoon’ litteken in de vorm van een dun, wit streepje.

Codewoord doorbloeding
Niet elke wonde geneest even mooi. En dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte conditie van je huid of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Ik zit momenteel in de rijpingsfase – mijn litteken is nog steeds rood en dik, maar niet meer zo opvallend als de eerste weken. Bovendien zie je het met een laagje make-up amper. Maar doorbloeding blijft wel het codewoord de komende weken en maanden. Dat én insmeren met een factor 50. Want een litteken is véél gevoeliger voor uv-straling (zowel van de zon als zonnebank). Door de uv-straling kan het gaan verkleuren – donkerder of lichter. En die verkleuring kan maanden duren of zelfs blijvend zijn.

Het voorbije weekend liep ik dus rond met een factor 50-stickje in mijn handtas. Volgende week trek ik op skivakantie en ga ik er zelfs een pleister op kleven om het te beschermen tegen de zon. Geen gezicht, maar dat is een blijvende verkleuring ook niet. En die doorbloeding? Ik las dat het Oostenrijkse hotel een infraroodsauna heeft, dus ook dat komt helemaal goed 🙂

Bron fasen littekens: amc.nl

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.