Skip links

Dit doet een infraroodsauna met je lichaamscellen

In het leven kun je ‘zweten’ en ‘zweten zweten’. De voorbije maanden heeft iedereen sowieso ‘gezweet’, maar ‘zweten zweten’ als een pro, dat doe je enkel in een infraroodsauna.

Wat is het verschil?
Bij zomerse temperaturen gaat je lichaam zweten om af te koelen, dat is een normale reactie. Maar zweten in een infraroodsauna, dat is nog iets helemaal anders. Want de infraroodstralen verwarmen rechtstreeks je lichaam, meer dan dat ze de omgeving opwarmen – de saunacabine dus. De straling gaat dus ‘door je huid’ en zet in je lichaam miljoenen cellen in beweging. Je gaat dus ook zweten, maar omdat je lichaam vanbinnen uit wordt opgewarmd, niet vanbuiten af.

En dat gebeurt er iets magisch…

1 Je vetcellen laten hun giftige stoffen vrij
Ik schreef het al eerder: de belangrijkste reden waarom je geen kilo verliest, is omdat afvalstoffen zich graag nestelen in vetcellen. Ze zitten daar lekker comfortabel en houden zich koest tot infraroodstralen de vetcellen (en dus ook de afvalcellen) in beweging gaat zetten. De afvalstoffen moeten hun veilige nest verlaten en vinden, via je zweet, de weg naar buiten. En gewicht verliezen als je lichaam geen vuilnisbelt meer is, gaat tien keer zo snel. 

2 Stikstofoxide wordt aangemaakt
Als je lichaam wordt blootgesteld aan infraroodstraling, maken je cellen stikstofoxide aan, een molecule die zorgt voor een betere doorbloeding. In 1992 kreeg Dr. Louis Ignarro de Nobelprijs fysica omdat ie zich had verdiept in de werking van dit stofje. Hij concludeerde dat stikstofoxide een belangrijke signaalstof is tussen cellen onderling met tal van voordelen:
• het is goed voor de hersenen
• het helpt ons immuunsysteem bacteriën en virussen te verslaan
• het vermindert ontstekingen
• het verbetert onze slaapkwaliteit

Bobybuilders en sportlui nemen stikstofoxide vaak bij in capsulevorm; ik krijg mijn portie binnen door helemaal niks te doen. Gewoon ‘zweten zweten’ gedurende drie kwartier op 50°, en mijn cellen zijn in topvorm.

En over zweten gesproken, as we speak staan mijn valiezen klaar voor onze vakantie in het zonnige Spanje. Dat betekent weliswaar gewoon zweten, maar ook veel luieren, lezen, zwemmen, Uno spelen en genieten van quality-time met het gezin. Kortom: de batterijen opladen. Het échte zweten, da’s weer voor daarna!

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.