Skip links

Dit doet aloë vera voor je huid én lichaam

Niet dat het hier zo koud is en dat ik snak naar warmere oorden, maar toch: ik begin stilaan af te tellen naar onze jaarlijkse vakantie in Spanje begin augustus. De droge hitte, het verkoelende zwembad, het luieren in de hangmat met een goed boek en uren Uno spelen: niks is zo ontspannend als drie weken onder de Spaanse zon.

Het was daar trouwens, op onze Spaanse heuvel, dat ik enkele jaren geleden de aloë vera plant ontdekte. Of zeg maar gerust plantage, want het groeit er – met dank aan het warme klimaat – als kool. De plant is niet alleen mooi, maar ook heel nuttig. De Ayurvedische geneeskunde roemt aloë vera om z’n heilzame werking; zij noemen het niet voor niks “kumari” of “miraculeuze plant”.

  • Ik gebruik aloë vera op vakantie als natuurlijk middel om mijn verbrande, geïrriteerde huid te kalmeren. Hoewel ik in Spanje veelvuldig zonnecrème smeer, heb ik toch soms last van zonne-uitslag. Het pure sap van aloë vera kalmeert meteen de huid en verzacht de pijn en jeuk. Gewoon de tak afbreken, het sap eruit persen en ermee over je huid wrijven.
  • Omdat de plant het herstellende vermogen van je huid activeert, is aloë vera – net als een infraroodsauna – ook heel goed om littekens te behandelen.
  • Aloë vera wordt ook ingezet als booster voor het immuunsysteem. De plant zit vol polysacchariden die je weerstand verhogen. Daarnaast stimuleert aloë vera de aanmaak van zogenaamde macrofagen. Dat zijn je witte bloedcellen – de soldaatjes in je lichaam die bacteriën en virussen onschadelijk moeten maken. Hoe beter in vorm die zijn, hoe beter je lichaam indringers kan afweren.
  • En de plant bevat ook alloïne, een stof die goed is tegen constipatie en zorgt voor een goede werking van je darmen. Wel opletten: de schil van de aloë vera heeft een bijzonder laxerende werking. Die vermijd je dus beter wil je geen diarree krijgen.

Hoe krijg je aloë vera binnen?

  • Voor je huid: snij een stuk blad af van de plant, breek het open en duw erop. Je kunt het blad ook helemaal opensnijden met een mesje en zo het sap eruit schrapen. Verwacht geen liters sap dat eruit vloeit, ik wrijf met het opengebroken blad op mijn geïrriteerde huid, dan komt het sap er makkelijker uit.
  • Voor je lichaam: omdat je van de schil darmklachten kunt krijgen, vind ik het veiliger om aloe vera-water of -sap te kopen (o.a. in de biowinkel). Idealiter bevat zo’n sapje 98% van de plant en is die koud geperst, zonder al te veel alloïne erin verwerkt. Er bestaan ook capsules met een geconcentreerd extract zodat je zeker bent dat je alle heilzame bestanddelen naar binnen krijgt.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.