Skip links

Detoxen zoals Gwyneth Paltrow

Ze ziet er op haar 43ste nog geweldig uit en zo voelt ze zich de laatste jaren ook. Want sinds Hollywoodster Gwyneth Paltrow zich verdiepte in gezond leven, straalt ze als nooit tevoren. En ja, bij zo’n gezonde levensstijl hoort ook een detox-kuur op tijd en stond. Geen vastenkuur op water en blaadjes sla, maar een detox-programma in stijl.  

Ziek
In de zomer van 2011 werd Gwyneth ziek. Ze had een druk jaar achter de rug en haar lichaam was uitgeput. Naast een bultje op haar bijnier en een slecht werkende schildklier ontdekte haar persoonlijke arts dr. Alejandro Junger ook een zwaar tekort aan vitamine D, een verstopte lever, een te hoog stressniveau in haar bloed en tal van ontstekingen in haar lichaam.  Ze was compleet uit balans, zo vertelt ze in haar kookboek (H)eerlijk: “Ik lette altijd, of meestal, op mijn gezondheid en deed detox-kuren. Ik wisselde dit gezonde leven echter af met flinke brokken heerlijke verwennerij. Kennelijk was ik het evenwicht kwijt.”

De grondige detox: het eliminatiedieet
Gwyneth volgde gedurende drie weken het eliminatiedieet van dr. Junger om haar lijf te zuiveren. Een grondig ‘ontslakkingsplan‘ waarbij ze koffie, alcohol, zuivel, eieren, suiker, schaaldieren, diepzeevis, aardappels, tomaten, paprika, aubergine, mais, tarwe, vlees en soja en geraffineerde producten van haar menu moest schrappen. Drie weken later was ze volgens haar bloedwaarden een ander mens. Dr. Junger raadde haar aan dit dieet ook nadien vol te houden. Een leven helemaal zonder pinot noir, pasta en Parmezaanse kaas vond en vindt Gwyneth te moeilijk. Maar dit eliminatiedieet zou wel de basis worden waar ze naar teruggrijpt in stressvolle periodes, als ze op kracht moet komen of als ze wil zuiveren.

Extra allergietesten
Nadat ze bij dr. Junger was langsgegaan, volgde nog meer onderzoeken bij artsen die traditioneel opgeleid waren, maar zich verdiept hadden in o.a. ayurveda, Tibetaanse geneeswijzen en energy healing. Gwyneth liet zichzelf, haar man en kinderen testen op allerhande allergieën. Daaruit bleek dat geen van hen gluten verdroeg, zuivel en kippeneieren. Een uitslag die haar ogen geopend heeft. “Ik kan iedereen aanraden die zich beter wil voelen, zich te laten testen op allergieën“, zegt ze daarover. Want hoe meer je weet over jezelf, hoe beter je naar die inzichten kunt handelen.

Op zoek naar een nieuwe manier van eten
Het eliminatiedieet werd de basis om te gaan experimenteren met wat wél nog mocht. Ze zocht naar supergezonde maaltijden die haar niet het gevoel gaven dat ze dingen miste. Dat deed ze samen met vriendin en foodie Julia Turshen. Ze stelde recepten en weekmenu’s samen die allemaal enkele principes gemeen hadden: groenten en magere eiwitten en granen, geen geraffineerd meel, suiker en grote hoeveelheden zuivel, cafeïne en alcohol. Het resultaat ervan pende ze neer in haar bijzonder inspirerende kookboek (H)eerlijk en op haar site goop.com.

Leuke extra: een infraroodsauna
Op diezelfde site vind je naast recepten ook andere gezondheidstips van Gwyneth en haar entourage. Zo zweert haar persoonlijke dokter Alejandro Junger bij zijn infraroodsauna, vertelt hij op goop.com: “Ik doe het elke dag een kwartier, tot ik goed begin te zweten. Maar drie keer per week wat langer is natuurlijk ook prima.” Het effect op je gezondheid is onmiskenbaar: “Door te zweten gaan de gifstoffen uit je lijf. Naast het geweldig relaxerende effect van infraroodstralen – het is bewezen dat je stressniveau na een sauna effectief naar beneden gaat – is het een zegen voor zware metaalvergiftiging, spier- en gewrichtsklachten zoals fibromyalgie en je immuunsysteem.” En dat advies heeft Gwyneth ook ter harte genomen, zo blijkt uit de infraroodsauna-foto die ze enkele maanden geleden op haar Instagram postte. Wij zeggen: #goebezigGwyneth!

Meer lezen? goop.com en (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow en Julia Turshen (Kosmos Uitgevers), met supergezonde (detox)recepten.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.