Skip links

Detox jezelf van zware metalen

Ik zal het maar meteen toegeven: ik ben gek op ‘waargebeurde’ verhalen die niemand gelooft, maar die iedereen gehoord of gelezen wil hebben. Ik was de voorbije twee weken buiten strijd met een longontsteking, dus ik heb er veel de revue zien passeren: mediums die contact maken met overleden zielen op tv, familieruzies en scheve schaatsen in de roddelboekjes… Tussen het ellendig-ziek-zijn door heb ik ervan gesmuld.

Op goop.com, de gezondheidssite van Gwyneth Paltrow, viel mijn oog op een artikel van ‘medisch medium’ Anthony William over zware metalen en hoe die je lichaam belasten. Een eerder artikel van hem op diezelfde site over het Epstein-Barr-virus als oorzaak van fibromyalgie, was het best gelezen stukje van 2015! Het bijzondere aan deze gezondheidsgoeroe is dat hij geen arts is die zijn kennis haalt uit medische literatuur. Hij krijgt (en nu komt het…) ‘zijn kennis door van iets of iemand hierboven’. Dat zou een gegronde reden zijn om zijn medische praat af te doen als nonsens, maar wát hij zegt, intrigeert blijkbaar zoveel mensen dat zijn boek Medical Medium: Secrets Behind Chronic and Mystery Illness and How to Finally Heal een New York Times-bestseller werd.

En ook dit artikel over zware metalen, wat ze met je lichaam doen en hoe je jezelf ervan makkelijk kunt zuiveren, is op zijn minst intrigerend te noemen…

1 Het probleem: je bent moe, ondanks al je inspanningen
Je kent vast iemand in je omgeving die op de sukkel is met zijn of haar gezondheid, of misschien ben je het zelf wel. Je beweegt geregeld, probeert gezond te eten, je neemt tijd voor jezelf, slikt extra voedingssupplementen en je kruipt vroeger in bed dan normaal omdat je zo moe bent. En toch is er die slepende vermoeidheid die maar niet overgaat. Vaak komen daar nog andere klachten bovenop: migraineaanvallen, spierpijn en ontstekingen in je lijf, constipatie en maagklachten, een slechte darmflora… Je wordt snel ziek, voelt je zenuwachtig en angstig – vaak zelfs depressief – , je slaapt slecht, hebt last van concentratiestoornissen… Je dokter vindt geen specifieke oorzaak en dus modder je maar wat aan.

2 Wat is er aan de hand volgens medisch medium Anthony?
Al die klachten kunnen veroorzaakt worden door zware metalen – kwik, aluminium, koper, cadmium, nikkel, arsenicum en lood – in je lichaam. Ze zitten echt overal: in de lucht die we ademen, het water dat we drinken, medicijnen die we slikken, zelfs biologische voeding ontsnapt er niet aan. Al van kleins af aan kom je ermee in aanraking en volgens Anthony vormen ze een ontzettend grote bedreiging voor je gezondheid, zeker de metalen die al lang in je lijf zitten en er zijn ‘blijven plakken’.  “Het komt heel vaak voor, maar de diagnose wordt zelden gesteld omdat de metalen goed verborgen blijven in ons lichaam. Alleen als je er actief naar op zoek gaat, vind je er sporen van”, zegt Anthony William. “Ze vergiftigen letterlijk ons lichaam en kunnen elk systeem en orgaan schade toebrengen, ook onze hersenen, lever, spijsverteringstelsel… Ze belasten ook ons immuunsysteem, waardoor we kwetsbaar zijn voor ziektes.”
Zware metalen in ons bloed liggen volgens hem bovendien vaak aan de oorzaak van ziektes waar we nog maar weinig over weten, zoals alzheimer en dementie. Ook  de ziekte van Lyme, lupus, artritis en heel wat andere auto-immuunziektes linkt hij aan een grote hoeveelheid zware metalen in ons bloed.

3 Wat nu? De metaal-detox
Het slechte nieuws is dus dat je deze zware metalen niet kunt ontlopen, hoe gezond je ook leeft. Het goeie nieuws is dat er een makkelijke manier is om je lichaam ervan te zuiveren. Deze vijf natuurlijke wondermiddelen ‘hechten’ zich aan de zware metalen en voeren ze af:

  • Spirulina (bij voorkeur uit Hawaï): een blauwgroene zoutwateralg die zware metalen uit je hersenen, centraal zenuwstelsel en lever haalt. Zo gebruik je het: 2 koffielepels in water, kokoswater of vers sap
  • Gerstegrassap-poeder: zorgt ervoor dat zware metalen uit je milt, ingewanden, pancreas, schildklier en voortplantingsorganen gehaald worden. Het maakt ook kwik los in je lichaam zodat het door spirulina kan opgenomen worden. Zo gebruik je het: 1 à 2 koffielepels in kokoswater of vers sap.
  • Koriander: kan zware metalen ‘ophalen’ op plekken waar ze moeilijk bereikbaar zijn. Zo gebruik je het: mix koriander in je smoothie of sap, of eet het rauw (o.a. heel lekker met avocado).
  • Blauwe bessen van Maine: belangrijk om je lichaam te herstellen wanneer de zware metalen zijn afgevoerd. Ze zijn vooral genezend voor je hersenweefsel en zijn ideaal om alzheimer en dementie te voorkomen of te genezen. Zo gebruik je het: eet 1 kopje per dag
  • Atlantica zeewier (‘dulse’): dit zeewier haalt lood, aluminium, koper, cadmium en nikkel uit je lichaam. Het is ook het enige zeewier dat kwik op zichzelf kan vervoeren. Het gaat ernaar op zoek, maakt er verbindingen mee en laat het pas los als het uit je lichaam is. Zo gebruik je het: twee koffielepels vlokken per dag.

En ook: gebruik je infraroodsauna
Met deze vijf superfoods hou je een grondige schoonmaak in je lichaam. Verder raadt Anthony ook aan om genoeg water te drinken tijdens deze detox, de dag te beginnen met twee grote glazen water met citroen erin én om een infraroodsauna te gebruiken, want die helpt om je gifstoffen af te voeren. Dat laatste zegt ook detox-experte Sherry Rogers in haar beroemde boek “Detoxify or die”. De enige manier om echt álle afvalstoffen te verwijderen, is heftig transpireren, zegt zij.

Het volledige artikel van medisch medium Anthony William lees je op http://goop.com/a-heavy-metal-detox/

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.