Skip links

De twee huidverzorgingsregels waar ik steevast tegen zondigde

Ik heb al enkele weken – maanden eigenlijk – last van een rode plek onder mijn rechteroog. Het begon als iets onschuldigs eind juli. Ik had last van droge ogen wegens de combinatie van lenzen, een te hete zomer en te veel airco en dacht dat het daarmee te maken had. 

In Spanje verdween mijn rode plek, maar begin september was ze er opeens terug. Wie begint te googelen – ik, altijd – komt uit bij gevaarlijke herpes-achtige virussen die zich in sneltempo vermenigvuldigen en je oogbol aantasten. Ik ben er dus maar braafjes mee naar de huisdokter gestapt. Een soort eczeem dacht hij, weekje zalf smeren en klaar.
Maar eergisteren was de plek er terug. Ze doemde op uit het niks met een felle pijnscheut nadat ik me had ontschminkt. Opnieuw naar de huisarts dus, en deze keer is het verdict zwaarder: het is een contactallergie die moet opgelost worden met een nog straffer zalfje en twee weken geen make-up. Niks, nada, nude. 

Samen met de huisarts nam ik mijn huidverzorgingsritueel nog even onder de loep – ik dacht écht dat ik dat smeren en hydrateren onder de knie had. Maar kijk, ik kwam toch nog één en ander te weten over de perfecte verzorging.

Nieuwe huidverzorging mag je huid niet irriteren, nooit
Ik werk twee dagen per week op de redactie van een damesblad, en dan mag je geregeld eens ‘graaien’ in de beautykast. Ik had een makkelijke huid vond ik, dus ik smeerde alles wat ik kreeg. En soms kreeg ik dan irriatatie, ook bij de demake-up die ik sinds enkele maanden gebruik. Het is van een goed (lees: duur) merk en elke huid moet even wennen aan nieuwe producten is me altijd verteld. Onzin, zo blijkt dus. Je huid mag twee, drie dagen ontgiften en dat kan wat puistjes geven. Maar als de klachten langer dan een week aanhouden, gooi je het product beter in de vuilniksbak.

Te veel afwisseling is niet goed voor je huid
Ook dat blijkt dus een fabel; je huid raakt blijkbaar overstuur van té veel variatie. En bovendien is het moeilijk om vast te stellen waarvoor je eventueel allergisch bent als je problemen krijgt. Ik ben de voorbije maanden overgestapt op én nieuwe mascara, én twee keer nieuwe ooglotion, én nieuwe demake-up, én nieuwe oogschaduw van een goedkoop merk. Omdat ik niet weet waardoor de allergie precies veroorzaakt wordt – het is een contacallergie, maar van wat? – kan ik alles in de vuilbak kieperen, inclusief alle penseeltjes. 

Dé gouden tip blijkt dus: keep it simple. Ik geef toe: ik ben een hoarder in het verzamelen van beautyproducten. Ik moet investeren in een paar goeie producten in plaats van – ik beken schuldig – zoveel producten op mijn badkamer te zetten waarvan ik de oorsprong en houdbaarheidsdatum allang niet meer ken. 

Hollywood-huid
Gelukkig is er één vaste waarde in mijn beauty-ritueel die mijn arts me niet verboden heeft: mijn infraroodsauna. Mijn huid raakt er nooit overstuur van, integendeel. If anything heb ik nadien een glow waar menig Hollywoodster jaloers van wordt. 
En aangezien ik de komende weken de deur uit moet zonder spoortje make-up, vind je me voortaan ook ’s morgens in mijn sauna voor die perfecte nude-look 🙂 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.