Skip links

De lekkerste cake ooit (en hij is nog gezond ook!)

Gezond leven gaat over veel meer dan drie keer per week in mijn infraroodsauna zitten. Oké, het is geruststellend om te weten dat je afvalstoffen uitzweet die anders ergens in je lichaam blijven plakken. Maar gezond leven is ook: nadenken over wat je in je mond steekt. Niet per se om te weten hoeveel calorieën je per dag naar binnen krijgt, maar vooral: welke brandstof geef je je lichaam om de dag door te komen? En wat is het effect ervan op je lichaam? Onder dat mom heb ik deze week mijn ‘zoete zonde’ heruitgevonden: een gezonde(re) versie van de klassieke quatre quart cake.

Denk puur
Als ik snoep, doe ik het goed. Ik geloof niet in ‘gezonde’ graanrepen en koekjes zonder suiker die je voorverpakt koopt en die jaren goed blijven. Wat je zelf maakt, is puurder en dus gezonder – punt. Daarom bak ik al jaren quatre quart cakes voor mezelf en de kinderen. Oké, het bestaat uit boter, bloem, suiker en eieren. Maar dan nog ben ik ervan overtuigd dat het zoveel gezonder is dan eender welk voorverpakte cakeje uit de supermarkt dat vol bewaarmiddelen zit. Vier min of meer ‘zuivere’ ingrediënten versus een lijstje bewerkte ingrediënten: dan weet ik het wel.

En toch: gezond kun je zo’n quatre quart cake bezwaarlijk noemen. Geïnspireerd door Rens Kroes, die ik al eerder aanhaalde wegens haar onwaarschijnlijk lekkere granola, heb ik mijn klassieke cake heruitgevonden. De gezonde versie is een eigen creatie, maar zonder overdrijven de beste cake die ik ooit gemaakt heb:
– i.p.v. 250 gr suiker gebruik je 150 gr kokosbloesemsuiker
– i.p.v. 250 gr boter gebruik je een dikke 100 gr kokosboter of kokosolie
– i.p.v. 250 gr bloem gebruik je 150 gr speltbloem
– i.p.v. 4 eieren gebruik je er maar 3

Waarom deze ingrediënten?
Je ziet ze tegenwoordig overal opduiken, zeker als je eens door de biowinkel stapt. En dat is omdat ze stukken gezonder zijn dan de klassieke alternatieven.

Kokosbloesemsuiker
Rens Kroes in haar boek ‘Powerfood’: “Deze suiker is ongeraffineerd en daardoor blijven de meeste gezonde voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om suiker goed te verteren, erin zitten”.
Véél gezonder dus dan de klassieke witte (geraffineerde) suiker die je doorgaans gebruikt. Ik heb ‘m ook geprobeerd in mijn thee, maar dat vind ik niet lekker omdat ie nogal karamelachtig proeft. Maar in cake is het hemels.

Kokosboter
Rens Kroes: “Kokos is een bron van verzadigde en onverzadigde vetten die het lichaam goed kan opnemen en omzetten in energie. Zo voorkom je een sterke schommeling van de bloedsuikerspiegel.”
Kokosboter is eigenlijk zoveel als een geplette kokosnoot en geeft je cake een heerlijk zoete, smeuïge smaak. Je koopt het in de biowinkel (let wel: goedkoop is het niet!).

Speltbloem
Rens Kroes: “De beste en oudste graansoort, die je darmen veel beter kunnen verteren dan bijvoorbeeld tarwe. Spelt zorgt voor een goede stoelgang en het houdt de bloedsuikerspiegel beter op peil dan tarwe.”
Ik gebruik voor alles speltbloem, zelfs om bechamelsaus mee te maken. Je koopt speltbloem gewoon in de supermarkt.

Eieren
Rens Kroes: “Eieren zitten boordevol omega-3 en dat zijn goede vetten. Ze bevatten veel eiwitten en daarmee vitamine B12.” Niks tegen eieren dus, maar goed: een ei minder kan zeker geen kwaad.

En dan ga je aan de slag zoals bij een klassieke cake:
• Je mengt suiker en boter met snuifje zout.
• Je doet de eitjes er één voor één onder totdat ze opgelost zijn.
• Dan spatel je de bloem erbij.
• En tot slot een halve koffielepel bakingsoda erbij om te rijzen.
• Zet ‘m een uurtje in een voorverwarmde oven op 160°. Resultaat: een smeuïge, krokante cake die eruitziet als een chocoladecake en hemels smaakt.

De perfecte thee erbij
Bij de perfecte cake hoort een perfect kopje thee. ’s Avonds drink ik geen zwarte thee meer want die bevat cafeïne. Een pak minder dan pakweg een espresso, maar nog steeds meer dan een cola. Omdat cafeïne oppept, kies ik ’s avonds voor een kruideninfuus van lavendel. Dat is kokend water met kruiden; gezonder wordt het niet. Van lavendel is algemeen geweten dat de geur en smaak rustgevend werkt. Lavendel kalmeert en herstelt de balans in je lichaam. Een paar minuutjes laten trekken en je hebt een kopje vakantie in je tas. Nog een voordeel: je slaapt er ontzettend goed van, zeker na een half uurtje in je infraroodsauna.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.