Skip links

De kracht van verandering

Hebt u met oudjaar ook met grote ogen naar de volle maan buiten gekeken? Ik wel. Mijn terras lag tegen middernacht bezaaid met miljoenen confetti en snippers (die ik twee weken later nog overal tegenkom), maar mijn aandacht ging vooral naar die grote, heldere bol die de lucht méér verlichtte dan het vuurwerk dat in de buurt werd afgestoken.

Omdat ik heel vaak slecht slaap voor of tijdens de volle maan, googel ik weleens op de volle maan in kwestie om te zien of ze een speciale betekenis heeft. De eerste volle maan van 2018 bleek een supermaan te zijn, 7% groter en 14% helderder dan gemiddeld. En de volle maan was die nacht de eerste volle maan na de winterzonnewende, wat volgens astrologen aangeeft dat de deur naar verandering openstaat. “Bedenk, voel, wat je in 2018 anders wilt doen (acties, gedachten, stappen of contacten), zodat ook de uitkomst anders zal zijn. Anker deze intenties in jezelf tijdens de Maan van de Langste nacht. Weef mee aan je eigen lot!”, aldus de google-astrologe.

Klaar voor verandering
Mijn osteopate, bij wie ik enkele dagen na nieuwjaar wat ging bijtanken en zeuren over die confetti die aan mijn terrastegels kleefde, had de supermaan ook gevoeld. Meer nog: ze voelde de supermaan ín mij. ‘Je lichaam is klaar voor verandering’ sprak ze mysterieus.
Nu ben ik op zich geen voorstander van verandering – zoals de meeste mensen. Ik hou van structuur en zekerheden, van seizoenen die altijd terugkomen, heruitzendingen van FC De Kampioenen, infraroodsauna op zondagavond, pasta op woensdag en vis op vrijdag. Van ons vakantiehuis in Spanje waar we al zes jaar naartoe gaan voor een vakantie die heerlijk voorspelbaar is.
Verandering vraagt tijd en energie, en er zijn seizoenen in het leven dat een mens gewoon ‘gewoon’ wil doen. Het is guur en donker buiten, we hebben te weinig licht en lucht, ik vind het (nog) geen moment voor verandering.

Byebye allergie
Maar kijk, het lichaam liegt nooit, en de osteopate ook niet. Eén dag na de supermaan stond ik op met een oogontsteking, die afwisselend mijn linker-en rechteroog ambeteerde. Vervelend als je lenzen draagt en dan door het leven moet met een bril. Toen ik plots bedacht dat alle ellende begonnen was met een nieuwe dagcrème op basis van paardenmelk, en een alternatieve allergie-goeroe met ooit heeft verteld dat ik allergisch ben voor paardenhaar, heb ik in een opwelling besloten om eindelijk op zoek te gaan naar de oorzaak van mijn aanslepende allergieën. Over enkele weken heb ik een afspraak voor een uitgebreide bloedtest die voedselintoleranties opspoort. Want ja, ook als je melk of gluten niet goed verdraagt, kun je een snotneus of ontsteking krijgen – dat hoeft zich niet per se te uiten in buikpijn. En overmorgen ga ik langs de goeroe die ooit de paardenallergie spotte, misschien vindt hij nog wel andere stofjes waar ik allergisch voor ben. En kijk, ik heb een plan voor verandering, ik weef mee aan mijn eigen lot zoals de astrologe voorspeld had.

Speelbal van het lot
Soms kies je zelf je verandering, soms worden verandering voor jou bepaald. Het tijdschrift waar ik voor werk, is vandaag verkocht aan een andere mediagroep. Weg structuur, weg vaste redactieplek, weg leven zoals ik het al zes jaar ken daar. Maar zelfs als keuzes voor jou gemaakt worden, kun je mee weven aan je eigen lot. Mensen zouden nooit een speelbal mogen zijn; er is altijd de mogelijkheid om jezelf opnieuw uit te vinden. Ook dát zat in de supermaan van begin deze maan, aldus de astrologe:
De Maan staat één graad naast het punt dat de Zwarte Zon heet. De buitenwereld heeft weinig vat op je, want je laat je door niemand tegenhouden als je je vrij voelt om in de wereld te doen wat je ‘moet’ doen.

Welaan dan, zon of geen zon: dit is dé maand om uit te vliegen, mensen. Om je lot in eigen handen te nemen. ‘Nothing changes if nothing changes‘ is één van mijn favoriete quotes, dus bij deze: start iets nieuws – de sterren staan goed – en vertrouw gewoon op de magie die er altijd gebeurt als je één deur sluit en er een andere opengaat.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.