Skip links

De 4 gezondheidsregels van Martine Jonckheere

Met ons tripje naar de Spaanse zon in het vooruitzicht, dacht ik terug aan mijn gesprek met actrice Martine Jonckheere twee jaar geleden. Want als het even kan, geniet de actrice van de zon. Als het hier te lang regent en/of te koud is, stapt ze het vliegtuig op richting warmere oorden.

Maar Martine geniet ook van het mooie leven hier. Hier, dat is in haar prachtige huis met tuin in de Vlaamse Ardennen. Overal heeft ze terrasjes waar ze kan genieten van het weidse uitzicht op de paarden en de heuvels, en van de eerste of laatste zonnerstralen. Niemand wilde dit oude huisje kopen 26 jaar terug omdat het in overstromingsgebied stond. Maar Martine en haar man Filip zagen er meteen de charme van in. Ze verbouwden het tot een ruim huis met oase-tuin waar de actrice compleet tot rust kan komen, inclusief met een eigen infraroodsauna-ruimte die uitgeeft op haar zwembad.

Gezond leven à la Martine
Martines zus stierf op haar 39ste aan darmkanker, zelf werd de actrice in 2006 getroffen door borstkanker. Maar ze vocht terug, en liet haar linkerborst amputeren. Ze praatte al die tijd heel open over haar ziekte en haar lijdensweg en inspireerde op die manier heel wat lotgenoten. En ook tijdens ons gesprek kwam Martine steeds weer terug op het gezonde leven dat ze zoveel mogelijk probeert na te streven.

1 Beweeg, beweeg, beweeg

Martine is een bezige bij – ze werkt altijd in haar huis en in de tuin, is altijd in beweging. En dat is een bewuste keuze. “Als kind al deed ik aan turnen en ballet, en dat sporten heb ik mijn leven lang volgehouden. Mijn lijf is mijn motor, daar heb ik respect voor en dus wil ik in vorm blijven.” Een gezond lichaam is voor de actrice ook een manier om mentaal op te veren na tegenslagen. Toen ik haar sprak, had ze een flinke deuk gekregen naar haar ontslag uit de tv-soap Familie. Maar ze was vastbesloten om er sterker door te komen. “Ik zit in een rouwperiode, ik ben daar niet beschaamd over. Ik heb jaren keihard gewerkt. Zo’n soap mag je niet onderschatten, als hoofdpersonage wordt er veel gevraagd. Ik heb een grote reservetank, maar op een bepaald moment was die ook leeg. Ik voelde dat ik op mijn tandvlees zat, had rugklachten, was overwerkt. Dus laat me maar even tot mezelf komen. En als ik terugkom, is het als een sterke madame.”

2 Ga voor groenten uit eigen tuin

Martine geniet van het mooie leven, en daar hoort gezonde voeding bij. Ze eet zoveel mogelijk uit eigen moestuin of bio, en ze is vegetariër van kleins af aan. “Niet om chique te doen, maar ik ben altijd tegen vlees geweest. Ik verdraag het niet en krijg het gewoon niet over mijn hart om beesten te eten.” Tijdens een rondleiding in haar tuin liet ze me een mooi plantje zien dat ze vaak gebruikt in haar salades: onsterfelijkheidskruid. Het is een klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) en een belangrijke plant in de traditionele Chinese geneeskunde onder de naam jiaogulan. Onsterfelijkheidskruid zit vol met antioxidanten, zoals saponinen en flavonoϊden. Deze hebben een positieve werking op de weerstand, hart en bloedvaten, geeft extra energie, stimuleert de lever, verlaagd het bloedsuiker, cholesterolspiegel en de bloeddruk.

Geniet van een infraroodsauna…
Van al die gezondheidseffecten geniet ze ook in haar Health Mate infraroodsauna. Ze ontdekte ‘m bij toeval in een hotel, net voor haar borstamputatie. Toen ik Martine sprak, had ze haar infraroodsauna enkele maanden en ze was al helemaal verslaafd. Niet alleen had ze eindelijk weer gevoel aan de kant waar haar borst was geamputeerd, het hielp haar ook bij haar beginnende artrose. “Ik heb echt ondervonden dat mijn infraroodsauna helpt. Net zoals de zon – daarom reis ik ook zo veel als ik kan, want in het buitenland heb ik veel minder last van artrose. Wel, mijn infraroodsauna evenaart de zon.

… en maak er een moment voor jezelf van
Martine kiest in haar sauna voor lichttherapie. ’s Morgens gaat het licht vaak roos, ’s avonds op blauw. “De kleur bepaalt mijn stemming. Ik lees nooit in mijn infraroodsauna, ik zit in mezelf gekeerd, een beetje op mijn eiland. Ik luister naar Caraïbische of Cubaanse muziek of Cubaanse, en dan is het puur genieten.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.