Skip links

De 4 geboden voor een stralend 2018

Na een rustige kerst in mijn infraroodsauna volgden nog enkele sloffige rommel-pyjama-dagen. De kerstvakantie zo’n typische periode van weinig nuttigs doen, veel uitrusten (en voelen hoe moe een mens is van al die decemberdrukte) en ook kijken naar de toekomst: wat neem ik mee naar het nieuwe jaar, wat laat ik achter?

Kom van die bank af
Zitten is het nieuwe roken, dat werd het voorbije jaar wel duidelijk. Steeds meer experts uiten hun bezorgdheid dat we met z’n allen te veel stilzitten, iets waar ons lichaam absoluut niet voor gemaakt is. Want bewegen is eigenlijk onze meest natuurlijke houding. Als we stil zitten, vertraagt onze bloedsomloop en krijgen onze hersenen het signaal dat we ons in een ongemakkelijke positie bevinden. Dat verklaart ook waarom mensen niet in één en dezelfde houding kunnen blijven zitten. Kijk maar eens rond op de trein of het vliegtuig: wie te lang op een stoel zit, gaat schuifelen en een andere houding opzoeken.
Minder zitten is natuurlijk de beste oplossing, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Anders zitten daarentegen kun je wél makkelijk doen. De beste houding is rechtop, met onze wervelkolom in een natuurlijke welving (S-vorm). Door te zitten, en vooral voorover gebogen te zitten (denk: met je neus tegen je scherm), buigen we die natuurlijke S-vorm naar de verkeerde kant. Ik heb mezelf dit jaar een betere bureaustoel cadeau gedaan: een ergonomisch exemplaar die de goeie houding stimuleert, ruggengraat en wervelkolom versterken.
Ook in mijn infraroodsauna zit ik zelden drie kwartier in één houding. Ik lig met mijn benen de meeste tijd op de bank, krom mijn rug enkele keren, rek en strek een beetje… Het is de kunst om al zittend te bewegen en te balanceren.

Zoek de zon op
Amper een paar uur zon kregen we in december, véél te weinig om de dagelijkse dosis vitamine D binnen te krijgen. Ik heb mijn toevlucht gezocht tot vitamine D in pilvorm en infraroodsauna-licht, maar een mens laadt nergens beter op van koude, gure dagen dan in een aangenaam zonnetje. TUI noteerde deze eindejaarsdagen 15% meer tickets naar de zon dan vorig jaar, met Spanje als absolute topbestemming. Wij brengen er sowieso onze jaarlijkse zomervakantie door, maar dit jaar trakteer ik mezelf op een extra week zon in de paasvakantie, ergens op de Canarische eilanden, Portugal of Griekenland.

Kom buiten
“Het was de beste raad die ik heb gekregen”, vertrouwde een collega die een burn-out had overwonnen me enkele weken geleden toe. Het licht was uitgegaan en is pas na een half jaar langzaamaan weer beginnen schijnen. Ze was moe, op vanbinnen, maar elke dag ging ze naar buiten, hoe koud, nat of winderig het ook was.
Ik heb mezelf deze laatste dag van het jaar getrakteerd op een gezinsabonnement voor de zoo. Na een week binnen sloffen hadden we allemaal wat nood aan zuurstof en frisse buitenlucht. Zo’n abonnement is een geweldige manier om jezelf even wat rust en groen midden in de stad te gunnen.

Bring back the sparkle
Een mooi voornemen voor 2018: word de beste versie van jezelf. Sterker, veerkrachtiger, gezonder, lichter…
Ik weet dat veel mensen die deze blog lezen, chronischepijnpatiënten zijn. Het is niet simpel om daarmee om te gaan, om elke dag als een cadeau te zien wanneer je de hele tijd moet vechten met/tegen een lichaam dat niet mee wil. Toch loont het de moeite om te blijven zoeken naar wat het leven wel de moeite maakt, wat de pijn een beetje dragelijker maakt – al is het maar dat ene uur per dag in je infraroodsauna voelen dat je spieren zich ontspannen, dat de pijn even plaatsmaakt voor iets anders.

Gooi de ballast overboord die je ervan weerhoudt om te schitteren en zoek naar wat je doet stralen, elke dag opnieuw.
Happy 2018 iedereen!
x

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.