Skip links

Daarom is mindfull leven zo gezond

Zo, onze eerste skivakantie zit erop. Een niksdoen-vakantie werd het allerminst; we stonden op de latten van 10 tot 12, van 14 tot 16 uur, en daarna werd er nog een dik uur gezwommen in het hotel. Ik had nooit gedacht dat zo’n actieve week iets voor mij zou zijn, maar wát heb ik ervan genoten. Ik heb namelijk ontdekt dat skiën een geweldige oefening is in mindfull leven.

Ik had al eens geskied op mijn twaalf, maar ik herinner me er niks meer van – behalve dan dat mijn skileraar Lars heette en dat ik een hart van sneeuw voor hem had gebeiteld. Maar skiën blijkt zoals fietsen: je verleert het nooit. Ergens in je geheugen blijft het parallel glijden en ploegen opgeslagen. Dus na een dik uur privéles stond ik boven aan de berg, klaar om naar beneden te zoeven. Eerlijk? Ik heb nog nooit zoveel schrik gehad als toen. Of misschien wel, tijdens mijn eerste rijles. Ik was doodsbang, keek naar beneden en dacht: ‘hoe geraak ik in godsnaam levend van deze helling?’

Focus is alles
Skiën blijkt naast een kwestie van techniek ook een mentale uitdaging: hoe rustiger je blijft, hoe meer kans je hebt dat je heelhuids beneden geraakt. En hoe meer gefocust, hoe makkelijker het gaat. Concentreren op wat je moet doen – en enkel daarop – en dan lukt het wél. Het loopt pas mis vanaf dat je begint na te denken over andere dingen: waar is de eindmeet? Hoe ver ben ik al? Hoe steil wordt het nog? Hoe gaat het met de kinderen en hun les? Eens je gedachten afdwalen, glijd je zelf ook verder weg.

Ik heb echt genoten van die uurtjes geconcentreerd bezig zijn met op de latten staan. Ik bedacht me daarboven, terwijl de wind langs mijn helm zoefde, hoe weinig ik dat doe: bezig zijn met één ding zonder afgeleid te worden door kinderen, mails en biepjes van mijn telefoon. Mindfull leven dus, en dat heeft heel wat voordelen, zo blijkt uit vele onderzoeken van de voorbije jaren:

1 Je wordt productiever
2 Je kunt beter probleemoplossend denken
3 Je creativiteit neemt toe
4 Je kunt je beter concentreren
5 Je bloeddruk verlaagt
Chronische pijn vermindert
7 Het bevordert je slaap
8 Je immuunsysteem krijgt een boost
9 Je cortisolniveau (stress) daalt
10 Het helpt bij depressie en angstaanvallen

Hoe doe je dat dan, mindfull zijn?
Ik heb ooit eens een cursus mindfulness gevolgd. Elke donderdagavond probeerden we drie uur lang ‘in het nu te leven’ met een groep van vijftien stervelingen + één goeroe. Zodra de gong ging, sloegen we aan het mediteren in complete stilte. Maar na enkele minuten zat ik steevast te wiebelen omdat ik geen houding vond op dat harde bankje. En dan begon ik wat rond te kijken naar mijn lotgenoten, die ook dappere pogingen deden om vooral aan niks te denken, wat natuurlijk niet lukte.

Nee, dat in groep mindfull zitten wezen was geen succes. Ik besefte toen dat mindfull leven niet draait om zitten en zwijgen, maar om te focussen in alles wat je doet. Als je kookt, focus je dan daarop en probeer niet nog snel een mail te beantwoorden of de was tussendoor op te hangen. Als je wandelt, concentreer je dan op je stappen en de natuur rondom je. Niet op wat je na die wandeling nog allemaal moet doen. En als je iets gaat drinken met iemand, leg dan je telefoon niet naast je om tegelijk te checken wat de rest van de wereld aan het doen is. Kijk, luister en geef aandacht.

De enige keren dat ik nog écht ga zitten om mindfull te wezen, is in mijn infraroodsauna. Zitten, focussen op mijn ademhaling, gedachten laten voor wat ze zijn en zweten tot de biep me vertelt dat mijn sauna-tijd om is, dat gaat me best goed af. Om maar te zeggen: de ene gong is de andere niet; het ene houten bankje is het andere niet 😉

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.