Skip links

Daarom is je lever zo belangrijk

Om de 6 à 8 weken lig ik op de behandeltafel van mijn osteopate/chakravrouw die alle energie weer in de juiste richting doet stromen. Na de behandeling, die ongeveer een uurtje duurt, moet ik van haar veel water drinken, ’s avonds geen wijn drinken, in mijn infraroodsauna gaan en op tijd in bed kruipen.
 
Mijn lever is meestal mijn zwakste orgaan dat de meeste zorg en reiniging nodig heeft. Dat komt omdat de lever fysiek een zware rol te vervullen heeft – het is 
een orgaan van opname, verwerking, afbraak, zuivering en uitscheiding en is op die manier verantwoordelijk voor honderden reacties in je lichaam – maar ook geestelijk. Want de lever staat symbool voor voortdurende groei en verandering, voor emoties benoemen, gebruiken om verder te gaan en achterlaten wat je niet (meer) nodig hebt. 
 
Lever & ontgifting
Je zou dus kunnen zeggen dat de lever een goed draaiend fabriekje is waar goeie elementen worden verwerkt tot energie – fysiek en mentaal – en alle rommel die je niet kunt gebruiken, wordt afgescheiden met de bedoeling dat het je lichaam verlaat. Ontgiften heet dat proces, jezelf – letterlijk – verlossen van giftige stoffen. Dat kunnen alcohol, te veel vet, giftige stoffen van cosmetica, kuisproducten etc. zijn, maar ook hormonen die het lichaam zelf geproduceerd hebben, zoals bijvoorbeeld adrenaline en noradrenaline bij stressvolle situaties. Wanneer het gevaar geweken is, is het belangrijk dat die stresshormonen verdwijnen, en voor die afbraak zorgt je lever. Dat is: als ie goed functioneert. Als dat niet het geval is, worden in plaats daarvan twee andere stoffen gevormd – adrenachroom en noradrenachroom, en die spelen een rol bij psychische problemen. 
 
Wees lief voor je lever
Goed nieuws: onze lever is van nature lief voor ons en vergeeft ons veel. Hij zal er alles aan doen om zoveel mogelijk afvalstoffen af te voeren. Maar dat wil niet zeggen dat extra hulp niet welkom is:

  • Afvalstoffen moet je ook kwijtraken, anders gaan ze zich gewoon ergens anders in je lichaam nestelen – vetcellen zijn bij uitstek hun favoriete vestigingsplek. Veel water drinken om ze uit te plassen en zweten in je infraroodsauna zijn nog altijd de makkelijkste en meest natuurlijke manieren om te detoxen. 
  • Voeding die je lever ondersteunt zijn o.a. artisjok, broccoli, look, radijzen, rode biet, donkere bessen, citroenen, watermeloen, alle vezels, bepaalde kruiden als duivenkervel, kurkuma en paardebloem.
  • Supplementen die je lever ondersteunen zijn o.a. gluthation, magnesium, selenium, vitamine A, B complex, C, E en zink.
  • Ook mentaal kun je je lever belasten door je (negatieve) emoties op te kroppen en ze niet om te zetten in iets positiefs. Maar loslaten van verdriet, gepieker, woede… is makkelijker gezegd dan gedaan. Lukt het niet? Schakel dan hulp in van een psychotherapeut in je buurt. Hij of zij kan je hulpmiddelen aanreiken om (kleine) sprongen vooruit te maken.  
Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.