Skip links

Daarom helpt je infraroodsauna bij de ziekte van Lyme

Paniek op de redactie van het weekblad waar ik werk deze week: een collega had een verdacht zwart puntje opgemerkt en was ervan overtuigd dat het een tekenbeet was. Het bleek loos alarm te zijn (een ingegroeid haartje oordeelde haar huisdokter later die avond), maar luttele minuten nadat ze haar vrees voor een tekenbeet in de groep had gegooid, waren mijn collega’s en ik aan het Googelen gegaan.  Want een tekenbeet, krijg je daar niet de ziekte van Lyme van? En moet je dan niet meteen (nu!) aan de antibiotica?

Tijdens het Googelen stootte ik op een interessant boek: “The top 10 Lyme disease treatments”, met 10 klassieke en alternatieve behandelmethodes voor Lyme. Dat is een ziekte die je kunt krijgen wanneer je gebeten bent door een besmette teek en die op termijn chronisch kan worden.

Wanneer krijg je Lyme?
Of je na een tekenbeet Lyme krijgt, hangt ervan af.

  • Eerst en vooral is niet elke teek besmet (ongeveer 12% van de teken op Belgische bodem zijn met de Borrelia bacterie besmet die Lyme veroorzaakt).
  • Niet elke besmette teek besmet jou (dat kan pas na 12 uur, alleen als ie zich vastzuigt en z’n gif loslaat).
  • En niet elke besmette mens ontwikkelt een chronische vorm van de ziekte van Lyme (als je op tijd antibiotica neemt is er geen gevaar; veel mensen genezen ook spontaan van de ziekte van Lyme).

Maar sommige mensen ontwikkelen dus toch Lyme. Jaarlijks raadplegen zo’n 20.000 Belgen de huisarts naar aanleiding van een tekenbeet; 8.000 à 10.000 mensen vertonen dan ook zichtbare tekenen van de ziekte van Lyme. Als die niet behandeld wordt, kan ze op lange termijn – vaak pas na jaren – klachten als spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid en zenuwpijnen geven. Lyme wordt ook in verband gebracht met andere chronische auto-immuunziekten zoals CVS, fibromyalgie, MS, ALS, lupus…

Waarom helpt een infraroodsauna dan?
Mensen met chronische Lyme, zo legt Bryan Rosner uit in zijn boek, hebben door de pijn een overbelaste lever en slecht werkende nieren. Als die uitgeput zijn, doen ze hun uitzuiver-werk niet naar behoren en zo behoud je te veel gifstoffen in je lijf. En dan komt een infraroodsauna als goeie oplossing in zicht, zo vertelt hij.

Sauna therapy is one way to integrate sweating into a modern lifestyle.  People have been using saunas and sweat therapy to detoxify for thousands of years.  In comparison to other methods of skin detoxification, sauna therapy is the most affordable, effective, and established method.

By increasing both circulation and lipid (fat) metabolism, the heat generated by a sauna causes the release into general circulation of a wide range of toxins stored in fatty body tissue.  This process has been well documented in medical studies.  Sauna therapy is so effective that the U.S. government recommends it for detoxification of dozens of poisons.

The vast surface area of the skin allows quick, efficient detoxification without placing a burden on other detoxification organs.

Toch is het even opletten: mensen met Lyme beginnen best trager met infraroodtherapie dan andere mensen; korte sessies van 10 minuten volstaan in het begin. Langzaam opbouwen is de boodschap, omdat de infectie in eerste instantie door de warmte aangewakkerd wordt.

Moet je dan meteen je sauna in als je een tekenbeet vaststelt?
Liefst niet, hoewel de teek niet houdt van hoge temperaturen; het meest actief is ie bij 8°C. Als je een teek ziet, verwijder de teek dan zo snel mogelijk met een speciale tekenverwijderaar. Noteer de datum en beetplek in je agenda en hou de plek waar je gebeten bent een aantal weken extra in de gaten. Zie je een verkleuring of rode kring, voel je je niet goed, wend je dan tot de huisarts. En ga zeker naar de huisarts bij vragen of twijfels.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.