Skip links

Chronische spier- en gewrichtsklachten: ook dit kan helpen

Vorige week vertelde ik over het belang van ontgiften bij het behandelen van spier- en gewrichtspijnen, iets waar een infraroodsauna je geweldig mee kan helpen. Daarnaast las ik in het boek “Bewegen zonder pijn” van Dr. Daan De Coninck nog enkele interessante behandelmethoden en voedingssupplementen die ik jullie niet wil onthouden.

1 Mayr-kuur
Wat? Een vastentherapie
Waarom? Ons lichaam heeft van nature een groot vermogen om zichzelf te genezen. Maar hoe meer afvalstoffen je lichaam vasthoudt, hoe zwakker dat vermogen wordt, met allerlei klachten tot gevolg (artrose, botontkalking, jicht, maag- darmontstekingen, huidproblemen, tandvleesproblemen, migraine…)
Hoe? Een redelijk grondige aanpak om de darmwand en darmwerking te herstellen en de balans in je lichaam te herstellen, is een vastenkuur met thee. Maar de ontgiftingsreacties kunnen hevig zijn, met felle hoofdpijn, buikpijn en krampen… tot gevolg. Ook vroegere ziektes kunnen weer tijdelijk de kop opsteken. Daarna is de balans hersteld en krijg je weer meer energie.
Dit vind ik ervan: drastische detoxmethodes en vastenkuren zijn redelijk omstreden; het zou je lichaam meer kwaad dan goed doen beweren sommige experts. Het is sowieso redelijk ingrijpend; in een eerste fase word je er altijd doodziek en hondsmoe van. Ik ben persoonlijk meer fan van het principe ‘elke dag een beetje ontgiften’ in mijn infraroodsauna. Maar een Mayr-kuur onder begeleiding (nooit op eigen houtje!) lijkt me zeker het overwegen waard als je door de klassieke geneeskunde niet (meer) geholpen kunt worden en je klachten blijven aanslepen.
Info:www.mayrkuur.be

2 Atlasbehandeling
Wat? Blokkades ter hoogte van de overgang tussen schedel en wervelzuil worden losgemaakt
Waarom? Heel wat nek- en wervelzuilklachten zijn toe te schrijven aan een foute positie van de eerste halswervel, de atlas. Heel vaak liggen een val, ongeval, sportkwetsuren, zware bevalling… aan de basis van die foute positie. Klachten kunnen nek- en schouderpijn zijn, maar net zo goed oorsuizen, migraine, lage rugpijn, maag- en darmklachten…
Hoe? Een arts zal spierspanningen behandelen tot je weer in balans bent met een trillende stift, die de spierloge rond de atlas losmaakt. Na zes weken – waarin je wel wat last kunt hebben van eerdere kwetsuren en ongemakken – volgt een tweede behandeling, en dat is meestal voldoende.
Dit vind ik ervan: ik ken enkele mensen die een atlasbehandeling kregen en zeer tevreden zijn met het resultaat. Een interessante optie, zeker wanneer je – zelfs heel vroeg in je jeugd – een val gemaakt hebt, of klachten hebt waar de klassieke, niet-holistische wetenschap geen oplossing voor heeft, zoals bijvoorbeeld tinnitus
Info:www.atlasbehandeling.be

3 Gezonde darmen
Een gezond lichaam begint bij gezonde darmen. Als je voedsel niet goed verteert, gaat het gisten, en dan vormen er zich schadelijke stoffen die je darmwand aantasten. Die wordt poreus, laat toxines vrij in je lichaam en neemt ook stoffen op die helemaal niet thuishoren in de darmen. Een vicieuze cirkel van slechte bacteriën dus.
Toxines verzuren je lichaam, verzwakken bindweefsels van tussenwervelschijven, spieren, botten, pezen, gewrichten… Dus ja, het klinkt misschien gek, maar rugpijn, artritis en reuma kunnen veroorzaakt worden door slecht werkende darmen.
Wat kan helpen? Ontgiften natuurlijk, maar ook probiotica (= enkele miljarden gezonde darmkiemen in één pilletje). Die probiotica herstellen je darmwand (zodat ie niet meer lekt) en leveren een gevecht met slechte bacteriën. De meerderheid wint, dus hoe meer gezonde kiemen, hoe beter. Bovendien zorgen ze ook voor een regelmatige stoelgang (en dus het verwijderen van je afvalstoffen).
Dit vind ik ervan: Je immuniteit, je energie… het zit allemaal in je darmen. Een klassieke arts zal bij rugpijn nooit de link leggen met je darmflora, maar ik geloof dat het wel degelijk een rol speelt. En ik heb zelf heel goeie ervaringen met probiotica.

4 Magnesium
Heel wat spierkrampen ontstaan door een tekort aan magnesium, dat een cruciale rol speelt in meer dan 300 reacties in je lichaam. Je cellen hebben magnesium broodnodig om te kunnen functioneren; een tekort kan ontstaan doordat je te weinig magnesiumrijke voeding binnen krijgt (noten, groene groenten, volkorengranen…), je te veel magnesium verbruikt bij zware inspanningen, je darmen slecht werken (diarree), je overmatig zweet of je nieren verzwakt zijn.
Dit vind ik ervan: Voedingssupplementen kunnen heel zinvol zijn, maar altijd in combinatie met een andere behandelmethode, iets wat Dr. Daan De Coninck ook heel erg benadrukt. Een klassieke arts zal niet zo gauw de magnesiumwaarden in je bloed checken bij ontstekingen, maar een orthomoleculaire dokter zal dat bijvoorbeeld wél doen.

5 Boswellia
Ook bekend als wierook. In de ayurvedische geneeskunde wordt het voorgeschreven bij ontstekingen aan de darmen, reuma en artrose. Het remt de ontstekingsbevorderende lichaamsstoffen (leucotriënen). In 2008 werden enkele veelbelovende onderzoeken naar het effect ervan stilgelegd omdat er geen interesse was vanuit de pharma (en de onderzoeken dus niet verder gefinancierd konden worden).
Dit vind ik ervan: Een methode die thuishoort in het rijtje van natuurlijke middeltjes zoals gember en kurkuma. Jammer dat ze zo weinig bekend zijn omdat de industrie er geen geld uit kan halen.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.