Skip links

Bewezen: infrarood is goed voor je huid

Een vriendin van me had deze week een opleiding over hoe ze een burn-out kon voorkomen. Eén van de tips waar ze mee thuis kwam, was dat ze dringend moest stoppen met multitasken. Ons brein, zo vertelde de expert, is namelijk niet gemaakt om acht dingen tegelijk te doen, met als gevolg dat we a) die acht dingen zelden goed doen en b) we onszelf onnodig uitputten.

Ik ben nooit zo’n fan geweest van de multitask-hype. Ik kan niet bellen en rijden tegelijk, niet werken terwijl ik aardappelen sta te schillen, zelfs strijken en tv kijken vind ik maar niks. Ik doe het één of het ander, nooit samen.
Nochtans is de verleiding voor iemand die vaak thuiswerkt groot; ik ken véél collega’s die vanop hun keukentafel – laptop altijd open – een carrière en gezin draaiende houden. Maar aan mij is het nooit besteed geweest. Ik heb een bureau waar ik werk, een keuken waar ik kook en een bed waar ik slaap.

Vijf vliegen in één klap
De enige plek waar ik multitask, is in mijn infraroodsauna. Telkens als ik eruit kom, heb ik het gevoel dat ik twee – wat zeg ik, vijf! – vliegen in één klap heb geslagen. Ik ben loom ontspannen, heb afvalstoffen uitgezweet en extra zuurstof opgenomen, ik heb een boekje gelezen, gezeten en wat ademhalingsoefeningen gedaan… En last but not least: terwijl mijn brein tot rust kwam, is mijn huid erin geslaagd zichzelf wat jonger te maken.

De truc met de infraroodstralen
Infraroodstralen hebben namelijk, zo las in onlangs in een onderzoek, een invloed op de aanmaak van collageen en elastine, twee eiwitten die je huid soepel en rimpelloos houden. Hoe ouder we worden, hoe minder goed die twee gaan werken, met vale huid, vlekjes en rimpels tot gevolg. Daarnaast zijn er nog andere factoren die onze huid (sneller) doen verouderen: uv-stralen, luchtvervuiling, cosmetica…

Het onderzoek stelde een groep van 20 personen met lichte rimpels elke dag gedurende zes maanden bloot aan infraroodstraling. Alle vier weken werd hun huid geobserveerd en werd de hoeveelheid collageen en elastine gemeten. Het resultaat was verbluffend:

We found that the content of collagen and elastin produced by the fibroblasts increased after infrared radiation, and that this increase was proportional to the duration of irradiation exposure. Following 6 months of treatment, all patients reported good (51-75%) improvements in skin texture and roughness. Additionally, patients noted fair (25-50%) improvement in color tone of the skin.

Het onderzoek vermeldde ook nog een ander voordeel van infraroodstralen:

Many reports have indicated that that IR radiation may have a stimulatory effect on the proliferation of human fibroblasts and collagen synthesis during wound healing.

Klopt, ook dat heb ik al multitaskend ondervonden. In februari liet ik een tache de beauté wegsnijden in mijn gezicht, wat een redelijk groot litteken achterliet. Een dik halfjaar later is dat litteken een dun, plat wit streepje geworden. Toen ik enkele weken geleden op controle ging bij de plastisch chirurg, stond ze ervan versteld hoe mooi het al genezen was.

Multitasken is dus niet altijd slecht. Als je zitten, lezen, zweten, detoxen, littekens genezen en huid verjongen samen op drie kwartier kunt doen en je daarna nog eens een stuk lichter kunt voelen, is het zelfs het beste wat er is.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.