Skip links

6 tips voor een goeie nacht slaap

Ik kwam deze week een ex-yogacollegaatje tegen. Jarenlang hebben we samen elke dinsdagavond op ons matje gelegen bij een geweldige lerares hier in de buurt. Die traditie is jammer genoeg gesneuveld toen ik kinderen kreeg en zij het te druk begon te hebben op haar werk. ‘Ik mis de lessen nog altijd’, vertelde ze, ‘want ik sliep nooit zo goed als na de yogales’. Het deed me beseffen dat een goeie nacht slaap echt niet evident is voor veel vrouwen en mannen, ook niet voor mij. Daarom: zes gouden slaaptips.

1 Een infraroodsauna-sessie
Voor mij zonder twijfel hét grote voordeel van een infraroodsauna: de heerlijke nacht slaap die je cadeau krijgt als je ’s avonds een half uur à drie kwartier in je sauna kruipt. Daarna nog even afkoelen en dan onder de wol: geloof me, het lijkt alsof je diep ‘wegzakt’ in je bed. Ik val meteen in slaap en word alleen wakker van de wekker de volgende ochtend, na een volle acht uur quality sleep.

2 Thee: valeriaan, kamille of lavendel
Een tas kruidenthee voor het slapengaan kan wonderen doen. Drink zeker geen zwarte thee of groene thee, want die bevatten cafeïne. Kruidenthee maak je makkelijk zelf: je koopt de gedroogde blaadjes in een zakje in de biowinkel en maakt er een thee van door de blaadjes een 5-tal minuten te laten trekken in kokend water. Van deze kruiden is bewezen dat ze een rustgevend effect hebben: valeriaan, kamille en lavendel.

3 Staat je bed wel goed?
Ken je het principe van Feng Shui? Dat is een Chinese leer die zegt dat je interieur de energie in de kamer bepaalt. Heel concreet voor de slaapkamer gelden deze regels: het bed staat met zicht op de deur, spiegels mogen je bed niet weerkaatsen, elektronische apparaten doe je weg want die verstoren de energie in je slaapkamer en zachte kleuren (wit, roze, pastel…) zorgen voor een goeie energiestroom.

4 Geen schermen, wel een boek
Een vaak gehoorde slaaptip, maar één waar veel mensen tegen zondigen: neem geen laptop of smartphone mee in je bed. Het blauwe licht remt melatonine af. Dat is een hormoon dat je ’s avonds begint aan te maken en waar je slaperig van wordt. Nog gauw even op Facebook of je mails checken voor je gaat slapen, is dus helemaal niet zo onschuldig. Ga liever naar bed met een goed boek, daar worden je ogen slaperig van.

5 Doe de nadi suddhi
Klinkt ingewikkeld, maar deze alternerende neusademhaling is een simpele techniek om rustig te worden en de diepe slaap te bevorderen:

  • Adem in door je rechterneusgat, sluit dat met je duim en adem uit door je linkerneusgat
  • Adem in door je linkerneusgat, sluit dat en adem uit door de rechterkant.

Een paar minuutjes is al voldoende om je helemaal in slaap-modus te brengen!

6 Zorg voor beweging overdag
Voor wie een zittend beroep heeft of moeilijk te been is, is bewegen niet altijd evident. Toch is lichaamsbeweging belangrijk voor 101 dingen, waaronder een goeie nachtrust. Even gaan wandelen is de beste manier om wat beweging én frisse lucht te krijgen. Een intensieve late night run doe je beter niet, want door de verhoogde adrenaline duurt het nog even vooraleer je de slaap daarna kunt vatten.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.