Skip links

6 natuurlijke remedies tegen reuma en artrose

Martine Jonckheere, sinds vorig jaar verknocht aan haar Health Mate, vertrouwde me toe dat ze last heeft van beginnende artrose, een erfenis van haar moeder. “Ik ben een bezig bijtje en voel me nog altijd 20, maar mijn lijf is dat niet meer natuurlijk.” ’s Morgens staat ze vaak stijf en stram op, vooral als het koud en vochtig is. “Ik heb echt ondervonden dat mijn infraroodsauna helpt. Net zoals de zon – daarom reis ik ook zo veel als ik kan, want in het buitenland heb ik veel minder last van artrose. Wel, mijn infraroodsauna evenaart de zon.”

1 Een infraroodsauna
Omdat we in ons land natuurlijk geen warm, droog klimaat hebben, is een infraroodsauna een veelgebruikte oplossing voor mensen met spier- en gewrichtspijn. De infraroodstralen zorgen immers voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten en verlichten de pijn.

2 Pas je voeding aan
Dat wat je eet invloed heeft op reuma en artritis, staat volgens sommige reumatologen buiten kijf. Een aangepast menu ziet er voor iedereen anders uit, dus je laat je best begeleiden door een gezondheidsspecialist. Maar het valt wel op dat bepaalde voedingsstoffen quasi altijd een effect hebben op gewrichtspijn: tarweproducten en zuivel bijvoorbeeld, net als nachtschadegroenten (aardappelen, tomaten, aubergine…) Die bevatten solanine en tomatine, (giftige) stoffen die een invloed hebben op onze gewrichten. Nog een gouden regel: vermijd verzadigde vetten en kies voor goeie vetten die ontstekingen verlichten, zoals olijfolie en omega 3-vetzuren in vette vis (zalm, sardienen…)

3 Supplement
Een supplement dat vaak wordt aangeraden, is 500 mg glucosaminesulfaat om de pijn te verminderen.

4 Kruiden tegen ontsteking
Het magische duo gember en kurkuma moet eigenlijk standaard in je voorraadkast liggen als je spier- en gewrichtsklachten hebt. Kook ermee (kurkuma kan bijvoorbeeld makkelijk in je soep, rauwe gember is heerlijk op alle Oosterse gerechten) of maak er thee van.

5 Cayennepeper-crème
Gebruik een crème met capsaïcine, het actieve ingrediënt van cayennepeper, om de pijn te verzachten.

6 Blijf bewegen
Het klinkt tegenstrijdig, maar mensen met spier- en gewrichtspijn móéten bewegen. Matig bewegen – wat zwemmen, wandelen, yoga, stretchen… – bevordert de bloedcirculatie naar de gewrichten, vertraagt het verlies van kraakbeen en zorgt ervoor dat je flexibel blijft.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.