Skip links

6 feiten over de meest voorkomende ziekte ter wereld

960.000 chronische pijnpatiënten telt ons land volgens de meest recente cijfers. Pijn is niet langer een symptoom van een andere ziekte – zoals een rugblessure of kanker – maar pijn is de ziekte zélf, aldus dokter Guy Hans, medisch directeur van het UZA, anesthesist en coördinator van het pijncentrum in Humo. Enkele opmerkelijke uitspraken:

“Pijn is de meest voorkomende ziekte ter wereld.”
Dokter Guy Hans: “960.000 mensen, dat is 9% van de Belgische bevolking. Mensen die niet meer functioneren omdat ze élke dag pijn lijden en continu opgevolgd moeten worden. Er is veel aandacht voor diabetes, kanker, hartziekten – terecht – maar als je al die mensen optelt, kom je nog niet in de buurt van het aantal pijnpatiënten.”

“Chronische pijn is een ziekte, geen symptoom.”
Dokter Guy Hans: “Iemand kan genezen zijn van kanker en toch de rest van zijn leven met pijnklachten rondlopen, ook als de oorzaak is weggenomen. Daarom moet je chronische pijn als ziekte behandelen, niet als symptoom.”

“Bij elke pijn is er 10% kans dat ie chronisch wordt.”
Dokter Guy Hans: “Van enkelverzwikking tot kanker: gemiddeld heb je 10% kans dat die pijn chronisch wordt. Dat het bij de ene mens wel gebeurt en bij de andere niet, is voor een stuk genetisch bepaald. Maar ook omstandigheden spelen een rol: de omgeving waarin je opgroeit en functioneert, je werk, stress, eerdere fysieke trauma’s… die bepalen allemaal de gevoeligheid van je zenuwstelsel.”

“Als de pijn na zes maanden nog niet weg is, verdwijnt ze nooit meer.”
Dokter Guy Hans: “Na zes maanden pijn zijn er anatomische veranderingen opgetreden: de pijn heeft zich dan ergens in je lichaam genesteld, in de zenuwbanen of het ruggenmerg. Of in de hersenen, die overgevoelig geworden zijn voor pijn. Dat betekent niet dat de pijn imaginair is, integendeel. MRI-scans tonen aan die mensen écht pijn voelen.”

“Pijnmedicatie volstaat niet.”
Dokter Guy Hans: “De meeste patiënten willen gewoon een pilletje waarmee de pijn weggaat, maar dat bestaat niet. Medicatie zal altijd wel een rol spelen, maar dan binnen een integrale aanpak. De laatste 15 jaar zijn er trouwens geen nieuwe categorieën pijnmedicatie uitgevonden. Wij geloven zelf heel erg in relaxatieoefeningen, al kúnnen veel mensen dat gewoonweg niet.”

“Eigenlijk moet je jezelf behandelen als chronische pijnpatiënt.”
Dokter Guy Hans: “Pijn is sowieso heel ingrijpend. Veel mensen verliezen hun werk, hun sociaal netwerk valt uiteen. Ze scheiden vaker, er zijn meer depressies, alcoholmisbruik. Daarom hameren wij zo op levenshygiëne: ga op tijd slapen, sta op tijd op. Eet gezond, beweeg, kom buiten. Eigenlijk moeten mensen zichzelf behandelen.”

Bron: Humo, 10 januari 2017

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.