Skip links

6 dingen die je nog niet wist over zweten

De ene keer gaat het wat harder en sneller dan de andere keer, maar zweten zal je, in je infraroodsauna. Drie keer zo hard zelfs als in een klassieke sauna. Sweat it out, want het is vooral heel erg goed voor je gezondheid.

1 Zweten doe je altijd, ook als je niks doet
Ja, zelfs als je slaapt. Gemiddeld verlies je een halve liter tot één liter zweet per dag, gewoon door dagdagelijkse bezigheden. Bij warm weer, als je sport of in je infraroodsauna, zweet je uiteraard meer.

2 Zweten kost je (behoorlijk wat) energie
Zweten is veel meer dan ‘water’ dat zomaar uit je lichaam ‘stroomt’, ook al lijkt dat zo als je relaxed in je infraroodsauna zit. Zweten is een natuurlijke reactie van je lichaam, dat probeert om oververhitting te voorkomen en druk aan de slag gaat: je hartslag gaat omhoog, je bloedcirculatie versnelt. Tijdens het proces van zweten verbrandt je dus calorieën.

3 Je wordt gelukkig van zweten
Want als je zweet maak je endorfine aan, een soort natuurlijke feel good drug die betrokken is bij het beloningssysteem in je hersenen. Endorfine maak je ook aan tijdens het sporten – er wordt weleens gezegd dat het zorgt voor de zogenaamde runners high, of het euforische gevoel na het lopen. Maar ook als je verliefd bent of vette dingen eet (suiker, chocolade) krijgen onze hersenen een gevoel van beloning. Situaties waarin je endorfines aanmaakt, wil je liefst zo snel mogelijk opnieuw meemaken. Bij deze ben je dus gewaarschuwd: een infraroodsauna is verslavend 🙂

4 Zweten is goed voor je immuunsysteem
Als je koorts hebt, is zweten een goeie manier om je lichaamstemperatuur weer naar beneden te halen. Maar ook als je niet ziek bent, is zweten goed voor je immuunsysteem. Zweet bevat immers antimicrobiële peptiden – noem het een soort natuurlijk antibioticum dat bepaalde bacteriën, virussen en schimmels en zelfs getransformeerde (kanker)cellen doodt.

5 Zweet stinkt eigenlijk niet
Want het bestaat voor ongeveer 90% uit water. Waar die onaangename geur dan vandaan komt? Van de reactie met je huid, en meerbepaald je huidporiën die gevuld zijn met (toxische) afvalstoffen en vuil. Door te zweten, zet je je poriën open en kunnen ze gekuist worden. Prima plan, maar de reactie van het zweet met de bacteriën in je poriën veroorzaakt dus die geur. Dat verklaart trouwens meteen waarom, na een tijdje op geregelde momenten je infraroodsauna te gebruiken, je zweet niet meer stinkt. Hoe vaker je poriën gereinigd worden van afvalstoffen door flink te zweten, hoe properder ze zijn.

6 Zweten doe je best met een gereinigd gezicht
Op luie dagen kruip ik weleens met make-up op mijn gezicht in mijn sauna omdat ik denk ‘ach, ik zweet het zo meteen wel uit’. Niet goed! Want door te zweten, gaan je poriën zich (proberen te) openen. Dat gaat een stuk moeilijker wanneer ze bedekt zijn met een laag make-up. Begin daarom je zweetsessie met een gereinigde huid en dep het zweet daarna af en reinig je je gezicht opnieuw goed, zodat onzuiverheden zeker niet terug in je poriën kruipen. Want dan was je half uurtje poriën reinigen een maat voor niks!

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.