Skip links

5 zomerse detoxdrankjes

Weer of geen weer, ik heb quasi nooit dorst. Ik kan zonder problemen een hele dag teren op één tas thee, zelfs als het 30 graden is zoals de voorbije weken. Ik moet dus écht mijn best doen om mijn 1,5 liter water per dag naar binnen te krijgen, en meestal lukt het me gewoonweg niet.

Maar afgelopen week ontdekte ik detox-drankjes: dé trend voor komende zomer, helemaal overgewaaid uit het zonnige Californië. Het is de plek waar mijn infraroodsauna is uitgevonden en waar ze nogal fanatiek bezig zijn met gezond leven. Geen wonder dus dat iedereen er rondloopt met een take away detox-juice op basis van water, groenten en fruit die opgehoopte gifstoffen uit je lichaam helpen afvoeren. Dat effect vind ik mooi meegenomen, maar aangezien ik sowieso al detox in mijn infraroodsauna, vind ik vooral hun smaak een winner. Daar waar een literfles Vitel na een dag meestal onaangeroerd op mijn bureau staat, waren mijn weckpotten met detoxwater tegen de middag al op.

Zo werkt het
– Je kiest groenten en fruit van biologische oorsprong. In de schil zitten de meeste vitaminen en als die niet bespoten is, kun je ze intact laten.
– Je snijdt deze in heel dunne schijfjes en doet ze samen met water in een glazen weckpot (of andere pot, maar je moet ‘m hermetisch kunen afsluiten!). Je laat ‘m een nacht in de koelkast trekken; op die manier geven de vruchten en groenten hun smaak het best af.
– De volgende ochtend/voormiddag drink je het op met een rietje, rechtstreeks uit de weckpot. De drankjes hebben een positieve invloed op het afvoeren van je afvalstoffen, maar voedingsstoffen bevatten deze watertjes niet als je de groenten en het fruit laat liggen. Ik eet de meeste groenten en fruit daarna dan ook gewoon op.

Enkele zomerse detox-toppers

VENKEL + TIJM + KOMKOMMER
Voor een glazen pot van 500 ml neem je 1/4 komkommer, 1/2 venkel, enkele takjes verse tijm, 400 ml water en ijsblokjes

Venkel en komkommer staan erom bekend goed te zijn voor je spijsvertering. De sterke geur van tijm werkt direct in op op de thymus, de klier die zorgt voor onze natuurlijke afweer. Tijm kalmeert ook, werkt stimulerend op de doorbloeding in het hele buikgebied en is goed bij luchtwegeninfecties.

PERZIK + CITROEN + TIJM
Voor een glazen pot van 500 ml neem je 1/2 perzik, 1/2 citroen, enkele takjes verse tijm, 400 ml water en ijsblokjes

Citroen geeft je lever (= hét afvalverwerkende orgaan in ons lichaam) een stevige boost. Perzik wordt in India en China al eeuwenlang gebruikt als een middel tegen nierziekten, en onze nieren zijn net zoals de lever belangrijk voor het wegwerken van afvalstoffen.

APPEL + KANEEL
Voor een glazen pot van 500 ml neem je 1 appel, 2 kaneelstokjes, 400 ml water en ijsblokjes

Twee toppers wanneer het aankomt op de reiniging van je lichaam. Kaneel verwarmt je van binnenuit, is goed voor het immuunsysteem en is een zeer sterke antioxidant.

KERS + AARDBEI + GEMBER
Voor een glazen pot van 500 ml neem je 5 kersen, 5 aardbeien, 1 stukje verse gember dat je op de bodem van de glazen pot legt, 400 ml water en ijsblokjes

Een zomerse combinatie want verse kersen en aardbeien vind je dit seizoen volop. Gember is een echt detox-wondermiddel; het zorgt voor een betere weerstand en werkt heel erg ontstekingsremmend.

GROENE THEE + CITROEN + CITROENTIJM
Voor een glazen pot van 500 ml neem je 1 zakje groene thee dat je laat trekken in 400 ml water, 1/2 citroen, een paar takjes verse citroentijm en ijsblokjes

Mijn favoriete homemade icetea! Citroentijm heeft dezelfde helende werking als gewone tijm. Groene thee is een pak gezonder dan zwarte thee en heeft een sterke antibacteriële, ontgiftende, antivirale en schimmelwerende werking.

Meer detox-drankjes? Detox water, 30 recepten voor gezonde drankjes op basis van water, Sonia Lucano, uitgeverij Becht

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.