Skip links

5 x doen op een perfecte herfstdag

De voorbije dagen waren op-en-top herfstdagen, die me deden denken aan het gedicht Herfstdag van Rilke, waarin hij afscheid neemt van een grootse zomer en in de laatste strofe het najaar mooi samenvat:

Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer,
wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,
zal waken, lezen, lange brieven schrijven
en rusteloos de lanen op en neer
gaan als de wind de blaren voort zal drijven.

De herfst is het seizoen van melancholie, van stilte en bezinning, van rust en naar binnen keren, van energie tanken en al die dingen doen waar een mens écht van oplaadt.

1 Ga naar buiten
We vinden altijd wel een excuus om niet naar buiten te gaan: te koud, te guur, te nat, te veel wind. Toegegeven, in de gietende regen gaan wandelen, daar vind ik ook niks aan. Maar als de zon schijnt, is er eigenlijk geen enkele reden om de hele dag binnen te blijven. Tegen de kou kun je je kleden, dus stap naar buiten en tank wat frisse lucht. Ik neem graag de kinderen mee, en die klagen nooit dat het te koud is. Ze lopen zich warm, klimmen in bomen en zoeken paddenstoelen. Gewoon de natuur intrekken, genieten van het ritselen van de afgevallen bladeren en de zon die je verwarmt met z’n laatste stralen: mooier wordt een herfstdag niet.

2 En warm daarna binnen op
Net omdat je buiten bent geweest, doet binnen zijn daarna eens zoveel deugd. En omdat het vroeg donker is, is het toegestaan om om vijf uur al in je pyjama rond te lopen. Steek de kachel en kaarsen aan, hul je in een warme XL-vest of een zacht dekentje en warm op.
Ik kan na mijn amandeloperatie twee weken geleden nog altijd niet in mijn infraroodsauna, dus ik heb de voorbije weken andere manieren moeten zoeken om mezelf te verwarmen: een kersenpittenkussen, kniekousen, bouillonsoep, een warm bad met gember… Maar ik snak ernaar om weer in mijn sauna te mogen kruipen aan het eind van een lange dag en van binnenuit op te warmen, om de totale ontspanning na een inspanning te voelen.

3 Kruip in de zetel met een goed boek
Natuurlijk kun je uren voor tv liggen ’s avonds, maar het licht van schermen remt je natuurlijke behoefte aan slaap af. Bovendien doen we dat eigenlijk te weinig, gewoon in de zetel kruipen met een goed boek. Ik heb massa’s vriendinnen die wel wíllen lezen, maar ’s avonds – als het hele todolijstje afgewerkt is – geen fut meer hebben en wat domweg zitten zappen tot ze in slaap vallen in de zetel.
Dus: laat de tv gewoon uit, geniet van de stilte in huis en de warmte onder je deken en neem er een goed boek bij. Ik lees elke avond voor ik ga slapen, dus voor wie geen inspiratie heeft, enkele toptitels van het voorbije jaar:

  • Black Eyed Susans van Julia Heaberlin, een ge-wel-dige thriller
  • Een klein leven van Hanya Yanagihara, de meest beklijvende roman die ik ooit gelezen heb. Een klepper van dik 700 bladzijden, dus je moet even doorbijten, maar wát een roman!
  • Alles houdt op te bestaan van Elizabeth Brundage, een heerlijke mix tussen thriller en literaire roman.

En omdat de herfst ook hét moment is van bezinning, nog enkele altijd-goed-zelfhulpboekenHerbatheek – neem je gezondheid in handen van Stef Mintiens, Balans en Boost van Goedele Leyssen (zeker voor wie houdt van yoga!) en alle kookboeken van Pascale Naessens.

4 Werk aan je immuniteit
Zonder twijfel de allergrootste uitdaging, want traditioneel loopt iedereen te hoesten en te snotteren in november. Een dikke maand later – tegen eind december – wordt de grieppiek verwacht, en ook daarna lijkt er geen einde te komen aan virussen en verkoudheden en worden we allemaal een beetje moedeloos van de koude, druilerige dagen zonder energie. Om maar te zeggen: het duurt nog wel even vooraleer het weer lente is, dus je kunt maar beter goed gewapend de winter in gaan. Ik heb op mijn blog al massa’s tips gegeven om je weerstand te verhogen, dus ga gerust eens door oude blogs. Maar de basis is toch nog steeds: weet wat je eet (zo zuiver mogelijk!) en zorg ervoor dat je op geregelde basis ontgift.

5 Denk na over verandering
Bij het vallen van de bladeren liggen tristesse, wanhoop en depressie altijd op de loer. Daarom nog een laatste tip voor wie alles wil halen uit dit seizoen: denk eens na over wat je wil veranderen in je leven – en vooral: wat je kúnt veranderen. Iets wat alle gelukkige mensen gemeen hebben, is dat ze juiste keuzes maken, en dat impliceert dat je een weg kíest, dat je geen slachtoffer bent van wat je overkomt. De verandering van de seizoenen in de natuur is een mooi ding, maar ook binnen in jezelf kan zo’n verandering deugd doen – een nieuw seizoen, een nieuwe manier van kijken naar de dingen.

Ik wens iedereen dit seizoen minstens één zo’n perfecte herfstdag toe!

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.