Skip links

5 tips om je vel te redden

Over een goeie week wordt het even stil op mijn blog. Dan trek ik me 14 dagen terug op de Spaanse finca van mijn schoonzus, met amper gsm-ontvangst, laat staan wifi. We brengen er onze tijd al lezend en luierend door, aan de rand van het zwembad of op het strand, dat tegen dan bezaaid is met Engelsen die – en dat is écht opvallend – steevast roodverbrand vanop de eerste rij elke zonnestraal proberen opvangen.

O wee als je het waagt om voor hen te gaan zitten met je kinderen en schepjes – ja, ja, front row op het strand, het bestáát! – laat staan dat je een put zou durven graven en zo hun perfecte uitzicht zou verpesten. Ik heb dan altijd zin om te antwoorden: zou je niet wat in de schaduw onder een boom gaan zitten in plaats van hier wat te zitten neuten en verbranden? Ik denk dat ze over het kanaal nog nooit gehoord hebben van het verband tussen front row beach-plaatsen en huidkanker.

Hoedjes en tubes
Wat een verschil met hoe wij zonnen – ik toch. Hoedjes hebben mijn kinderen nooit willen opzetten, maar sowieso smeer ik hen om de haverklap rijkelijk in met een factor 50 en tussen 12 en 15 uur blijven ze uit de zon. Dat het effect van zonnebrand bij kinderen nog schadelijker is dan bij volwassenen, heeft trouwens te maken met het feit dat ze nog groeien, en dus delen hun cellen heel snel. Soms zo snel, dat de door de zon beschadigde cellen nog niet hersteld zijn tegen de tijd dat ze gaan delen (en slechte cellen die gaan delen = kanker).
Bovendien is hun opperhuid dunner dan bij volwassenen, daarom lopen ze dus ook makkelijker zonnebrand op. En ikzelf smeer ook natuurlijk, afhankelijk van de intensiteit van de zon met een SPF 20, 30 of 50.

Enkele tips om niet te verbranden
– Ik kijk altijd naar zonnecrème die ook de uv A blokkeert, niet alleen de uv B. Ik koop mijn crèmes gewoon in de Hema trouwens, aan dure Vichy-zonneproducten doe ik allang niet meer. Zolang ie maar juist beschermt, is het goed.
– Smeer altijd rijkelijk (en ja, dat gaat dus makkelijker met een zonnecrème van 10 euro dan één van 25 euro).
– Donker gekleurde kledij beschermt je beter, en ook een grote zonnehoed doet wonderen om een zonneslag te voorkomen.
– Denk ook aan een goeie zonnebril die beschermt tegen uv A én uv B (en nee, zo’n goedkoop exemplaar van de H&M doet dat meestal niet!)
– Hét misverstand dat ik vaak hoor: “Ik ga wat zonnebank doen voor we op reis gaan, dan ben ik beter beschermd.” De uv-straling van een zonnebank is zo schadelijk dat de Hoge Gezondheidsraad onlangs nog vroeg aan Kris Peeters om zonnebankcentra te verbieden. Dat verbod komt er niet, maar er komen meer controles en, net als bij sigaretten, een gezondheidswaarschuwing: ‘Het gebruik van zonnebanken bevordert kanker’. Dit wordt verplicht op elke reclame vanaf september, aan het onthaal en in alle cellen van een zonnecentrum.

Voor iedereen die binnenkort vertrekt of gaat genieten van de zon in eigen land: bezint eer ge begint. Huidkanker treft 1 Belg op de 6, en steeds vaker jonge vrouwen tussen 15 en 39.
En voor wie helemaal veilig de warmte wil opzoeken: mijn infraroodsauna staat vanaf volgende week twee weken leeg. Bruin word je er niet van, blakend gezond wél. En dat is ook al veel waard 🙂

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.