Skip links

5 signalen die erop wijzen dat je ijzer tekort hebt

Dag zoveel van de griep (ik ben de tel kwijt…) en het is hier nog altijd veel snotteren en hoesten en huilen met de pet op. Gisteren heb ik bloed laten nemen bij de dokter, en daaruit bleek dat ik naast een virus ook een zwaar tekort aan ijzer heb. Gek, want ik ben enkele weken geleden begonnen met extra ijzer omdat een bloedonderzoek toen al had uitgewezen dat ik er te weinig van had.

IJzer heb je nodig om hemoglobine te maken, dat de rode bloedcellen helpt om zuurstof te vervoeren door het lichaam. Vooral vrouwen hebben vaker een tekort aan ijzer dan mannen, en ook mensen met chronische ontstekingsziektes doen er goed aan om geregeld om hun ijzer te laten controleren.

1 Je bent vaak ziek
Of zoals ik: je blijft ziek. Een tekort aan ijzer ondermijnt je immuunsysteem; veelvuldig terugkeer van virussen of bacteriën kan wijzen op een ijzertekort.

2 Je bent moe, moe, moe
Een ijzertekort zorgt ervoor dat je lichaam over het algemeen minder zuurstof krijgt en dus ook minder energie heeft. Je voelt het wanneer je de trap op gaat, sport of aan het einde van de dag – ‘gewoon’ moe is normaal, uitgeput kan wijzen dat er meer aan de hand is.

3 Je bent bleek
Paarse kringen onder je ogen en een vale, afgetrokken huiskleur: omdat hemoglobine zorgt voor een rood kleurtje op onze huid, verraadt een bleek gelaat dat je mogelijk te weinig ijzer in je lichaam hebt.

4 Je hebt zin in steen
Je leest het goed: zin in klei, slijk of klei. Het is een trucje dat ik leerde van mijn onthaalmoeder: kinderen die van de grond zitten eten, met hun vingertjes in de aarde zitten dabben of met hun vingertjes aan de voegen tussen de tegels zitten krabben, hebben tekort aan ijzer.

5 Je hebt een rare tong
Mensen met een ijzertekort klagen vaak over een pijnlijke, ontstoken en zachte tong.

Wat moet je doen bij ijzertekort?
IJzer bijnemen in capsules, maar ik ga ook proberen ijzer te halen uit mijn voeding.
• Rood vlees is rijker aan ijzer dan wit vlees. Vooral leverproducten leveren veel makkelijk opneembaar ijzer.
• Vis is rijk aan ijzer; dat geldt des te meer voor zeevis en absoluut ook voor zeevruchten en zeewier…
• Groenten die (relatief) veel ijzer bevatten: spinazie, boerenkool & andijvie, rauwe koolsoorten & broccoli, bietjes, snijbiet & bietenscheuten, artisjok & asperges
• Bepaalde kruiden bevatten veel ijzer: tijm, peterselie, munt, rozemarijn, marjolein, zwarte peper en basilicum.
• Ook noten en noot-achtigen behoren tot de beste plantaardige ijzerleveranciers die er bestaan.

En wat niet doen…
Ik las vanmorgen op mijn doosje ijzercapsules dat je die best niet samenneemt met thee. En dat is precies wat ik al een maand doe: elke ochtend 2 tabletten ijzer samen met mijn ontbijt en zwarte thee.

Ik zet het weekend in in mijn infraroodsauna en haal mijn sapjesmachine nog eens van onder het stof. IJzerdrankjes prepareren, zweten, proberen wat rust te krijgen met twee rondhossende kinderen en dan… duimen dat we erdoor komen.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.