Skip links

5 signalen dat je te veel gifstoffen in je lever hebt

Ik las vorige week een artikel over gezondheidsmythes waar iedereen onterecht in gelooft in een Knack van twee jaar geleden. Hoe het komt, zegt u, dat ik nog tijdschriften bezit uit 2014?Dat zit zo.

Ik was als kind verslááfd aan tijdschriften. Ziek zijn was een feestje want dan mocht ik van mijn moeder de Privé gaan halen in de krantenwinkel over de deur – een heerlijk Hollands roddelblad dat elke week vol stond met foto’s van Lady Di. En één keer in de maand, wanneer het oud papier werd buitengezet, pikte ik de Dag Allemaals uit de kartonnen doos van de buurvrouw. Twintig jaar na mijn eerste papierdiefstal ben ik zelf beginnen werken voor vrouwenbladen, en sindsdien is mijn drang naar het lezen en verzamelen van de boekskes alleen maar toegenomen. Stapels en stapels heb ik, ik krijg ze amper gelezen. En ik krijg het natuurlijk niet over mijn hart om ze weg te gooien omdat er altijd ‘vast nog enkele interessante reportages in staan die ik nog niet gelezen heb’.
Maar geïnspireerd door goeie voornemens en opruimgoeroe Marie Kondo heb ik me vorige week zinvol bezig gehouden met het uitscheuren van interessante stukken en het weggooien van al de rest.  

Kosten op het sterfhuis
En zo kwam het dus dat ik botste op een stelling van twee jaar terug dat het onzin was dat je je lichaam regelmatig moet ontgiften. “Detoxen zijn kosten op het sterfhuis. Want ontgiftingstherapieën zijn waardeloos en in het geval van darmspoelingen soms zelfs gevaarlijk. Ons lichaam wordt vanzelf ontgift door onze lever en nieren – zij voeren alle afvalstoffen continu af richting toilet“, aldus de auteur.

Nu ben ik het er volledig mee eens dat vasten of overleven op wortelsap geen strak plan is, maar dat alle afvalstoffen ‘vanzelf’ de uitweg vinden? Ho maar. In een ideale, zuivere wereld misschien wel, maar niet in de mijne van vervuilde lucht, bewaarmiddelen en pesticiden, parabenen, alcohol en medicatie. Niet dat mijn wereld er zo slecht uitziet hoor – integendeel zelfs. Ik probeer echt bewust om te gaan met alles wat ik eet, drink, smeer en inadem, maar we moeten eerlijk zijn: anno 2017 kun je een overload aan afvalstoffen moeilijk ontlopen.

En daarom maak ik van januari een detox-maand – kwestie van het jaar energiek in te zetten. De feesten zijn achter de rug, de griep komt eraan, de lente is weg ver – wat zou een mens anders doen dan iets meer aandacht besteden aan z’n gezondheid?

Hoe ziet jouw lever eruit?
Een van de dingen die je tijdens zo’n detox-maand zeker moet doen, is je lever in de gaten houden. Want als die méér gifstoffen naar binnen krijgt dan hij kan verwerken, raakt hij over z’n toeren en functioneert hij niet zoals het zou moeten. En dat merk je…(*)

1 Als je urine te donker is
Eén van de dingen waar je levert voor zorgt, is dat we afvalstoffen uitplassen. Let dus op de kleur en frequentie: te donkere urine kan een teken zijn van te veel toxische stoffen in je lever. Ook ’s nachts opstaan om te gaan plassen, kan daarop wijzen.

2 Als je vocht vasthoudt
Als je lever niet goed functioneert, blijft er te veel natrium (Na) in je lichaam achter. En dat zorgt ervoor dat je vocht gaat vasthouden, met gezwollen enkels, voeten en een opgezwollen gezicht tot gevolg.

3 Als je moe bent ondanks genoeg slaap
Een van de vaagste klachten, maar zeker niet te negeren: als je lever niet goed werkt, voel je je slapjes en moe. Krijg je dus genoeg slaap, kruip je op tijd in bed maar sta je toch moe op en heb de overdag dipjes, zou het kunnen dat je lever overbelast is.

4 Als je huiduitslag hebt
Huiduitslag kan ook een signaal zijn van een lever die te veel gifstoffen moet verwerken. En dan bedoel ik niet het soort uitslag dat je kunt behandelen met zalfjes en crèmes, maar dieper liggende acne en irritatie.

5 Als je spierkrampen hebt
Spierkrampen krijg je doordat je mineralen in je lichaam – meer bepaald elektrolyten – niet in balans zijn. Wanneer je lever niet goed werkt, kun je een tekort aan calcium en fosfor krijgen, en dat veroorzaakt spierkrampen.

(*) Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose

Lief voor je lever
• Een van de eerste dingen waar iedereen aan denkt, is minder of geen alcohol drinken. Want om alcohol af te breken, moet je lever bepaalde stoffen aanmaken die giftig zijn voor je lichaam. Daarnaast komen ook vrije radicalen vrij bij het afbreken van alcohol – schadelijke verbindingen in ons lichaam die goeie cellen aantasten.
• Mariadistel is een kruid dat helpt om je lever te herstellen – je vindt het als supplement in de apotheek.
• Let op met bepaalde voedingsstoffen – alles wat cafeïne bevat, scherpe kruiden, gefrituurd en gebakken eten, koffie en chocolade en zout eten schrap je best van je menu deze maand.
• En er zijn ook voedingsstoffen die net zuiverend werken voor je lever, zoals rode biet, kurkuma en gember. Nog een gezonde lever-topper: artisjok. Niet uit zo’n bokaal, want de zuren en bewaarmiddelen zijn net belastend voor je lever. Maar gewoon verse artisjokken een klein uurtje koken in een pot water met citroen en wat grof zeezout is hemels én gezond.
• Qua groenten zijn wortels een topper omdat ze betacaroteen bevatten die je levert helpt ontgiften.
• Qua fruit is alles wat zuur is, goed voor je lever (citroenen, bessen…). Mijn allereerste blog ooit ging over mijn ideale start van de dag met een glas water en citroen, een prima en makkelijke lever-boost.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.