Skip links

5 kleine dingen die je gelukkig maken

Na de terreuraanslagen in Parijs vorig jaar bleef ik het hele weekend binnen. Ik kreeg geen zinnig woord getypt op mijn blog, behalve mijn favoriete recept voor comfort food: gezonde granola die het huis vulde met een warme geur. Na afgelopen dinsdag ben ik opnieuw lam geslagen. Die vreselijke beelden die maar bleven komen, al die verhalen van slachtoffers die op het foute moment op een foute plek waren. En deze keer is een kom granola in de oven schuiven niet genoeg. Drie dagen later beef ik nog altijd na. Gelukkig zijn er tussen alle verhalen van leed ook mooie getuigenissen van solidariteit, hoop en zelfs geluk. Zoals dat ene koppel dat beide bommen zag ontploffen. Na de eerste bom gingen ze lopen, maar de tweede bom smeet hen tegen de grond. De man verloor zijn been, maar toch vieren ze luttele dagen na de terreur, het leven. “We zijn er nog. Het zal tijd vragen, maar we zijn gelukkig.” De wereld heeft meer van dat soort mensen nodig, bedacht ik toen ik hun pakkende getuigenis hoorde. Dus daarom vandaag enkele kleine geluksbrengers. Ze kosten niks, maar je doet er jezelf en de mensen rondom jou een groot plezier mee.

1 Hou je familie en vrienden dicht bij je
Niemand wordt gelukkig van moederziel alleen thuis te zitten met ramen en deuren gesloten, zegt geluksexpert en psycholoog Christopher Peterson. “Een goed leven speelt zich af onder de vleugels van liefdevolle relaties met vrienden, buren, collega’s, familie en een partner.” Andere mensen zijn dus cruciaal voor ons geluk en onze gezondheid, al betekent dat niet dat je je moet omringen met eender wie. Het gaat om dierbaren bij wie je jezelf kunt zijn, die je begrijpen, met wie je kunt lachen en problemen bespreken. En nee, dat via mail of Facebook doen is niet hetzelfde. Een fysieke knuffel doet nog altijd veel meer dan een sms’je.

2 Count your blessings
Gelukkige mensen tellen hun zegeningen, zo stelde ontwikkelingspsycholoog Gary T. Reker vast: “Ze beseffen dat geluk extra jaren aan je leven toevoegt en extra leven aan je jaren”. Er zijn in het leven ontelbaar veel dingen die je knock-out kunnen slagen. Maar wie elke dag even stilstaat bij positieve dingen in het leven en dankbaar is voor wat er wél is, wordt daar gelukkiger van. Je kunt je zegeningen noteren in een boekje ’s avonds voor je gaat slapen of gewoon even overlopen in je hoofd. Probeer er elke dag zeker drie op te sommen.

3 Leef niet in rommel
Het is onwaarschijnlijk hoeveel rommel een mens verzamelt in zijn leven. En het is pas als die rommel weg is, dat je beseft hoeveel rust een opgeruimd huis geeft. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo zweert daarom bij deze (drastische) opruimmethode: stel je van élk voorwerp in huis de vraag of het je gelukkig maakt. Is dat het geval, dan mag het blijven staan. If not, weg ermee. Dat betekent: meteen weggooien of naar spullenhulp of het containerpark, niet tijdelijk stockeren op zolder. Probeer het eens – kamer per kamer – en je zult merken hoeveel lichter het leven in huis wordt als je je alleen omringt met dingen waar je blij van wordt.

4 Focus op hier en nu
Ik heb jaren geleden een cursus mindfulness gevolgd. Vol goeie moed had ik me ingeschreven. Maar na les één kregen we een cd’tje mee naar huis met oefeningen: twee keer per dag een half uur à een uur mediteren op een stoeltje deden mijn enthousiasme instant kelderen. Bovendien bleek ik na les drie zwanger en veel te misselijk om tijdens de les uren op een krukje te zitten. Ik heb mijn cursus dus nooit afgemaakt. Maar ik heb er wél een belangrijke les uit meegenomen: leef altijd in het hier en nu. Spijt om wat was en zorgen om later hebben geen enkele zin.

5 Beweeg elk uur een paar minuten
Talrijke studies wijzen uit dat we gelukkiger worden van bewegen. Het geeft zuurstof aan je cellen en het helpt bij angsten en depressie. Eigenlijk is het gek dat bewegen voor zoveel mensen zo’n opgave is (ik pleit ook schuldig hoor!). Want we zijn van nature gemaakt om te bewegen, niet om acht uur per dag op een stoel te zitten. Dat zie je vooral aan kinderen: vijf minuten stil staan of zitten is voor hen een marteling. Beschouw bewegen dus als een natuurlijke behoefte van je lichaam en sta elk uur even recht van je stoel. Gewoon even rondlopen, rekken en strekken, een makkelijke yoga-houding doen die goed is voor je rug… Probeer het eens: zo’n minibreak heeft een maximaal effect!

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.