Skip links

5 gouden tips tegen cellulite

Omdat het huis van mijn grootmoeder leeg moet – ze verhuist op haar 92 lentes naar een home – krijg ik te pas en te onpas spullen van mijn moeder, die de taak op zich heeft genomen om het huis te ontdoen van alle herinneringen.

Soms zitten daar leuke dingen tussen (oude parfumflesjes voor in mijn badkamer), soms brol voor het containerpark (een oude stoel met kapotte leuning), soms spulletjes om met heimwee naar terug te kijken, zoals het stapeltje foto’s dat mijn moeder nog had gevonden ergens in een schuif. Babyfoto’s, mijn eerste keer aan zee, carnaval in de kleuterklas, en enkele foto’s van familievakanties toen ik een jaar of zestien jaar was.

En daar zat ze tussen, die ene bikinifoto van toen. Ik was zestien en lag aan een zwembad ergens in Frankrijk. Ik schat dat ik amper 45 kg woog en een wasbordbuik had, geen gram vet en strakke billen zonder daar ook maar iets voor te hebben gedaan. Ik sportte niet, ik at veel, ik was helemaal nog niet bezig met een gezonde levensstijl. En toch was ik superslank.

Dat is twintig jaar later wel even anders. Ik ben nog altijd redelijk slank, maar (te) weinig sporten, twee kinderen en de leeftijd maken dat ik niet meer in maatje 34/36 pas zoals toen. En er is geen ontkomen aan: net zoals de meeste vrouwen (of álle vrouwen?) heb ik cellulite op mijn billen.

Wat is cellulitis eigenlijk?
Cellulite – of sinaasappelhuid – zijn bobbeltjes die ontstaan omdat het vetweefsel onder de huid duwt tegen het bindweefsel. Of je wel of niet cellulite hebt, wordt bepaald door

  • je leeftijd (op mijn 16 duidelijk nog niet, op mijn 35 wel)
  • je genen
  • je levensstijl.

En het is vooral aan dat laatste waar je wat aan kunt doen…
1 Detoxen
De afvalstoffen in de lucht zijn de grootste verantwoordelijke voor een slechte, grauwe huid en zwakke doorbloeding. Afvalstoffen afvoeren door voldoende water te drinken is dus regel nummer één om je huid mooi te houden.

2 Infraroodsauna
Volgens detox-expert Dr Leigh Erin Connelly, Medical Director van het South Coast Medical Center, is dit de enige manier om cellulite aan te pakken. “Vrouwen zijn voortdurend op zoek naar een crème die cellulitis kan behandelen. Maar die bestaat niet. Het enige wat helpt, is een infraroodsauna. En wel hierom: alle afvalstoffen worden afgevoerd zodat de vetcellen onder je huid weer ‘gaan liggen‘. En zo verdwijnt je cellulitis.”

3 Vermijd vet- en vochtopslag in je lichaam
Aangezien cellulite vetweefsel is dat rechtop komt te staan, is de boodschap is eigenlijk simpel: de vetcellen mogen níét gevoed worden, integendeel. Schrap dus kant-en-klaarmaaltijden, vet voedsel (frietjes en co), suikerrijke maaltijden, alcohol, maar ook sigaretten… Want ze bevorderen de vet- en/of vochtopslag in je lijf én dus cellulitis.

4 Beweeg
Een beetje een vals trucje, maar een strakkere huid zorgt ervoor dat de bobbeltjes minder zichtbaar worden. En door te bewegen (en te zweten), voer je natuurlijk ook weer afvalstoffen af.

5 Eet… appelsienen
Ach zo, een sinaasappelhuid bestrijden met… sinaasappelen? Blijkbaar wel, want die bevatten – hou je vast – ‘gemethoxyleerde bioflavonoïden’. En die zorgen voor een betere bloedsomloop en het herstel van je cellen en bindweefsel.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.