Skip links

4 x eten tegen veroudering

‘Gezond eten, gezond ouder worden’: dat is het motto van doctor en bio-ingenieur Eric De Maertelaere. In zijn gelijknamige boek vertelt hij hoe je met de juiste voeding het verouderingsproces en de bijbehorende klachten tegen kunt gaan. En wat blijkt? Voedingssupplementen – omstreden in de klassieke geneeskunde, een must in de orthomoleculaire geneeskunde – krijgen een eervolle vermelding in zijn boek. Deze vier prijken boven aan zijn (en mijn!) lijstje: 

Magnesium
Wat? Een mineraal dat je nodig hebt voor je botten en tanden, voor een normale werking van je spieren en zenuwen en je metabolisme. Magnesium wordt ook weleens het ‘antistressmineraal’ genoemd omdat het ervoor zorgt dat je spieren gaan ontspannen. Een beetje zoals je infraroodsauna dus 😉
Tekort? Komt vooral voor bij oudere mensen. Die krijgen dan last van krampen, spierpijn en slaappproblemen. Ook jonge mensen die met stress kampen, kunnen magnesiumtekort hebben omdat de aanmaak van het stresshormoon cortisol magnesium ‘verbruikt’. Bij jonge mensen uit een tekort zich vooral in (extreme) vermoeidheid en slaapproblemen. 
Supplement?Voor ouderen zeker! Magnesiumbisglycinaat is een prima vorm, net zoals magnesiumcitraat. Dat laatste mag je niet samen met calcium innemen – melk, yoghurt… – omdat het de opname ervan tegengaat. Let op: heel veel (goedkope) magnesiumsupplementen worden niet goed opgenomen in je darmen en hebben vooral een laxerende werking. 

 

Vitamine D3
Wat? De zonvitamine die je nodig hebt voor sterke  beenderen en een goeie werking van je immuunsysteem. Je haalt vitamine D3 uit vette vis én uit de zon: alle dagen tussen begin april en eind september een kwartiertje in de zon lopen, is goed om een voorraadje op te bouwen én de winter door te komen. 
Tekort? Heel veel mensen kampen met een tekort. Omdat we te weinig zon zien, ons te weinig blootstellen (40% van je lichaam moet zon vangen én als je zonnecrème smeert, neemt je huid de vitamine niet meer op). Bij ouderen is het tekort groot omdat hun huid dunner is en omdat de nieren, die zonlicht omzetten in vitamine D3, minder goed werken. 
Supplement? Als je weet dat het het zorgt voor sterke botten, zeker een must bij baby’s en kinderen tot vijf jaar en ouderen vanaf 60. Zeker in de winter, maar ik neem het een heel jaar door. Je kiest best een supplement dat opgelost is in olie en neemt het in de (warme) maaltijd of met een lepel olijfolie voor maximale opname. 

Selenium
Wat? Een spoorelement met anti-oxidatieve eigenschappen. Antioxidanten ‘vangen’ vrije radicalen in ons lichaam. Dat zijn agressieve, schadelijke stoffen die ervoor zorgen dat we verouderen en in hele hoge concentraties tot kanker kunnen leiden.
Tekort? We halen selenium in principe uit de bodem via groenten en via vlees van dieren die grazen. Maar omdat onze landbouwgrond zwaar verarmd is, krijgen we er niet genoeg van binnen. Selenium is belangrijk voor een goeie werking van onze schildklier; een tekort kan dus heel wat klachten geven. 
Supplement? Als je een tekort hebt, zeker. Een simpele bloedtest bij de huisarts kan dat aantonen. 

 
Kurkuma
Wat? Een zogenaamde superfood. Het stofje curcumine in kurkuma is een zeer krachtige antioxidant. 
Tekort? Kurkuma is een plant, je kunt er geen tekort van hebben. Maar in Azië wordt kurkuma al eeuwen gebruikt als medicijn wegens ontstekingswerende, antioxidatieve, hart- en leverbeschermende eigenschappen. En ook bij ons wordt het steeds vake gebruikt, zelfs in klassieke kankerbehandelingen. 
Supplement? Het makkelijkste is om te koken met kurkuma. Ik rasp het standaard door mijn tomatensoepen – en sauzen (wel eerst oplossen in olijfolie met wat peper erbij voor een maximale opname!). Maar er bestaan ook supplementen in pilletjes- en poedertjesvorm, thee etc. 

Meer lezen? ‘Gezond eten, gezond ouder worden’, Eric De Maertelaere, Uitgeverij Manteau.

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.