Skip links

4 weetjes over zweten

Every summer has a story… De zomer van 2018 was tropisch warm, weken aan een stuk was het hot hot hot. Ik heb helaas niet zo vaak in m’n infraroodsauna gezeten als andere jaren, daarvoor was het bij momenten echt te warm op mijn bureau/zolderkamer. Maar gezweet heb ik wél de voorbije twee maanden.

• Je hormonen hebben invloed op hoeveel je zweet
De puberteit, de menopauze… in periodes waarin je hormonaal uit balans bent, zweet je meer. Dat komt omdat hormonen een invloed hebben op onze stofwisseling, en die bepaalt de mate waarin we zweten.

• Vochtige handpalmen hebben een functie
Klamme handjes van de stress: vandaag zijn ze een tikje vervelend, maar biologisch gezien zijn ze nuttig. Want je zweetklieren gaan niet enkel aan de slag als het warm is, maar ook als je stress of spanning ervaart. In de oertijd was dat: een gevaarlijk beest dat op je af kwam. En met klamme handjes klim je dan makkelijker in een boom om te ontsnappen.

• Je kunt ook overmatig zweten
Hyperhidrosis heet dat fenomeen. Je zweet dan abnormaal veel en hard, ook als je niet sport of in je infraroodsauna vertoeft. Ongeveer 2% van de mensen – even vaak mannen als vrouwen – zweet overmatig aan de handen, oksels en gezicht. Op zich is het niet schadelijk, maar het is wel sociaal hinderlijk. Je huisarts of dermatoloog kunnen bekijken of sterke antizweetpreparaten of medicatie, iontoforese en botuline-injecties soelaas bieden, alvorens een chirurgische ingreep te overwegen. Want ja, ook dat laatste kan in geval van overmatig zweten.

• Zweten is gezond
We zouden het bijna vergeten na al het gepuf van de voorbije maanden, maar zweten heeft wel degelijk een functie. Als je niet zou zweten, zou je nooit de weldaad van een infraroodsauna kunnen ervaren, want transpireren houdt je lichaamstemperatuur op peil. En bovendien is het een manier om afvalstoffen via je huid naar buiten te krijgen.

Met al dat gepraat over zweten heb ik er weer zin in. De Spaanse hitte was heerlijk, maar jammer genoeg blijven mooie zonnige vakantieliedjes niet langer duren dan enkele weken. Vanaf dan is het back to reality. Ik ga zo meteen boekentassen maken, de laatste boeken kaften en turnpantoffels bij elkaar zoeken (zucht, waar heb ik die ook alweer gelegd?). En daarna kruip ik m’n infraroodsauna in, voor het eerst weer sinds weken. De lucht is koel, de grond buiten kil, de avond ruikt naar herfst. Dat, lieve mensen, zijn ook de mooiste momenten om de deur van je sauna achter je dicht te trekken. Om even te ontsnappen aan de drukte van het gewone leven, en om te voelen hoe heerlijk het is het zweet over je lijf te voelen stromen. Want hé, het hoeven niet altijd bubbels te zijn op je terras in de zon; zweet kan net zo stevig parelen 🙂

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.