Skip links

4 signalen die kunnen wijzen op een stille ontsteking

Een acute ontsteking is een duidelijke reactie van je lichaam dat er wat aan de hand is: je hebt je voet verstuikt, je hand verbrand, een virus of bacterie zijn aan het werk bij een keelontsteking… De symptomen zijn meestal ook duidelijk: pijn, roodheid, zwelling. Maar er bestaat ook zoiets als een (stille) chronische ontsteking: er is geen zwelling, geen roodheid, je lichaam reageert niet overduidelijk.
Chronische ontstekingen veroorzaken veel schade aan je lichaam op lange termijn en worden gelinkt aan tal van ziektes als kanker, dementie… Let dus goed op bij deze signalen. 

Je bent altijd moe
Bij slepende vermoeidheid kan er van alles spelen: tekort aan bepaalde vitaminen, te weinig slaap of slechte slaapkwaliteit, een immuunsysteem dat verzwakt is… Maar ook stille ontstekingen maken je (dood)moe; je afweersysteem moet immers de hele tijd ‘vechten’ tegen de ontsteking. Dat verklaart waarom mensen met stille ontstekingen zich uitgeput voelen en de hele tijd het gevoel hebben dat ze een griepje aan het afweren zijn. 

Je hebt gewrichtspijn
Het is één van de symptomen bij reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte waarbij je lichaam zichzelf aanvalt. Het schat verkeerd in welke cellen ‘goed’ zijn en welke ‘slecht’ en valt dus z’n eigen (goeie) cellen aan. Daarbij komen ontstekingsstoffen vrij die pijn en stijfheid in je gewrichten veroorzaken. 

Je hebt maag-darmklachten
Het overkomt iedereen weleens, maar als een opgezwollen buik, diarree, maagkrampen… lange tijd aanhouden, kan er meer aan de hand zijn. De ziekte van Crohn bijvoorbeeld, een auto-immuunziekten die een chronische ontsteking van je darmen veroorzaakt. Veel vaker gaat het om een ‘leaky gut’; je darmwand is te poreus geworden waardoor afvalstoffen in je lichaam terechtkomen en je darmen onvoldoende mineralen en vitaminen halen uit voedsel.
De Oosterse geneeskunde beschouwt je darmen als de basis van je immuniteit. Als het evenwicht in je darmen verstoord is, heeft dat effect op heel je lichaam. 

Je bent depressief
Een depressie wordt niet persé veroorzaakt door sombere gedachten, maar kan ook een rechtstreeks gevolg zijn van een ontsteking in het lichaam of het brein. Dat zegt de gevestigde en gereputeerde neuropsychiater, neurowetenschapper en academicus, Edward Bullmore in zijn boek ‘The Inflamed Mind: A Radical New Approach to Depression’ dat volgende maand ook in het Nederlands verschijnt. Deze ontdekking heeft tot gevolg dat depressie op een hele andere manier behandeld moet worden om doeltreffend te kunnen zijn, zegt ie. 

Hoe weet je of je een stille ontsteking hebt? 
Een ontsteking vind je altijd terug in je bloed. ​Door te kijken naar o.a. CRP (C-reactief proteïne), een eiwit dat een belangrijke rol speelt in de activatie van je afweersysteem. Bij ontstekingsreacties zoals infecties, chronische inflammatoire aandoeningen… worden hogere waarden in je bloed gevonden. Mensen met CVS en fibromyalgie hebben bijvoorbeeld voortdurend te hoge ontstekingswaarden. 

Hoe pak je ze aan?
Ik ben een voorstander van hoe orthomoleculaire geneeskunde kijkt naar ontstekingen. Neem nu bijvoorbeeld eczeem. Klassiek smeren we een zalfje (vaak met cortisone), en dat helpt doorgaans (even). Maar daarmee neem je de oorzaak niet weg, en vaak moet je dus zalf blijven smeren. Orthomoleculaire geneeskundekijkt naar het lichaam als een geheel en zoekt naar de oorzaak, eerder dan de symptomen te bestrijden. Eczeem linken ze bijvoorbeeld aan een slechte darmwerking, een tekort aan omega’s en oligo-elementen (zink, magnesium…), stress, slechte slaapkwaliteit. 
Ook voeding is heel belangrijk; in het geval van chronische ontstekingen moet pro-inflammatoire voeding vermeden worden. Daarnaast kijken ze ook naar de reden waarom je lichaam een ziekte ontwikkelt, wat de zwakke schakel is, welk bepaalde trauma aan de basis ligt… 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.