Skip links

3 trucjes voor een stralende huid

Volgende week staat mijn bomma in Libelle. Ze mocht op de foto voor een reportage ‘stralend op elke leeftijd’ – ze is er intussen 88 en heeft amper rimpels. De visagiste was benieuwd naar haar trucjes, want in al die jaren moesten er toch wel héél veel potjes en crèmes leeggemaakt zijn. Maar smeren, dat kent mijn bomma niet. Nooit iets op haar gezicht gedaan, zelfs niet uit de blauwe pot van Nivea. “Gewoon goeie genen, menneke“, dat was haar geheim. Ik hoop dat ik haar genen heb geërfd en dat ik er op mijn oude dag net zo stralend uitzie. Maar voor alle zekerheid hou ik vast aan mijn drie gouden huidregels: smeren, reinigen en ontgiften.

Ontgiften
Dat je van een infraroodsauna een gezonde huid krijgt, is geen fabeltje. Als ik uit mijn sauna stap, heb ik zo’n stralende blos die je ook krijgt van een uurtje joggen in de koude buitenlucht, en dat effect duurt toch een paar uur. Maar ook op lange termijn merk ik een verschil: minder puistjes en andere rare boebeltjes, een minder grauwe teint. Dat komt omdat ik – kort gezegd – meer afvalstoffen verwijder. Een infraroodsauna is een geweldige detox. Je zweet vuil uit, zo simpel is het eigenlijk. Onze huid heeft ongeveer twee miljoen talgklieren, verspreid over het hele lichaam. De meeste talgkliertjes bevinden zich in je gezicht en op je hoofdhuid. Dat is ook de eerste plek waar je begint te zweten in je infraroodsauna én waar je gedurende de sessie het hardst transpireert.

Reinigen
Ik heb veel vriendinnen die ’s avonds met make-up in bed kruipen en er de volgende ochtend gewoon een laag bovenop smeren. Die krijgen van mij op hun verjaardag steevast een reinigingsmousse cadeau – als het over ontschminken gaat, ben ik een echte kruisvaarder. Ik heb een reinigingsritueel waar ik nooit van afwijk: ’s morgens reinig ik met een mousse, ’s avonds met reinigingsmelk en daarna opnieuw een mousse om de laatste restjes make-up te verwijderen. Voor noodgevallen (= écht geen zin of écht te laat) heb ik reinigingsdoekjes liggen. Gewoon enkele keren wrijven en ik kan m’n bed in.

Smeren
Om mijn huid soepel te huiden, smeer ik trouw ’s morgens en ’s avonds. Ik heb potten dag- en nachtcrèmes van alle merken geprobeerd, maar mijn absolute favoriet is de Huile Prodigieuse van Nuxe. Een combinatie van 6 oliën (bernagie, Sint-Janskruid, zoete amandel, camelia, hazelnoot, macadamia) en vitamine E, die heel snel in je huid trekt en een geweldige glans geeft. De olie is multifunctioneel: ik gebruik ‘m als dagcrème én nachtcrème, als after-sun in de zomer en als bodylotion na het douchen. Ook belangrijk: de producten van Nuxe bevatten geen parabenen of andere bewaarmiddelen. Die zitten heel vaak in cosmetica en werden lange tijd afgedaan als compleet onschadelijk. Er werd verteld dat de producten die je smeerde, op je huid ‘bleven liggen’ en niet konden doordringen in je bloed. Maar dat blijkt niet te kloppen. Uit heel recent onderzoek blijkt dat wie producten met parabenen gebruikt, die parabenen daarna weer uitplast. En als ze in je urine terechtkomen, hebben ze ook in je bloedbaan gezeten. Omdat je lijf niks kan met al die chemische (toxische) stoffen, vormen ze bovendien een extra belasting en kom je weer bij het hele detox-verhaal terecht. Dus: hoe minder chemische producten je binnen krijgt, hoe beter.

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.