Skip links

3 tips om de tijd stil te zetten

Mijn dagen tellen doorgaans 15 à 16 uren. Ik sta op iets voor 7 uur en idealiter kruip ik erin tussen 22 en 23 uur. Dat zijn best véél uren te vullen, en toch heb ik vaak het gevoel dat mijn dagen te kort zijn.

Te kort om mails te beantwoorden, artikels te schrijven, te gaan sporten, brooddozen te maken, kinderen af te halen, te koken, een was in te steken, met vriendinnen af te spreken, brood te halen… Tegen dat dit allemaal gedaan is, is mijn tijd (en energie) op. En dan heb ik nog geen soep gemaakt, tv gekeken, strijk gedaan, langs de apotheker geweest, vuilnisbakken buiten gezet, mee huiswerk gemaakt, verhaaltjes voorgelezen en Uno gespeeld met de kinderen… Mijn punt is: ik heb zestien uren per dag en nog is dat te weinig om rond te geraken.

Elke dag vertragen
In tijden waarin alles altijd sneller moet gaan, moet een mens op geregelde tijdstippen vertragen. Niet alleen die twee weken per jaar dat je met vakantie bent, maar élke dag. Als je dat niet doet, slaat vroeg of laat de burn-out toe. En die hoef je niet eens te krijgen van werkstress, ook (veeleisende) kinderen kunnen je doen opbranden. Een vriendin van me vertelde onlangs dat haar grootste energielek haar kinderen zijn. Het gevoel alle ballen in de lucht te moeten houden – van zwemzakken en voetbaltassen klaarmaken tot rondrijden op woensdag, zaterdag en zondag en voortdurend ruzie maken met en over haar puberzoon – maakt dat ze sinds kort naar een psycholoog gaat. Op van het moeder-zijn, ook dat bestaat.

1 Je bent zelf meester van je tijd
En dat is iets wat veel mensen vergeten. Nee, niemand móét ingaan op élke uitnodiging, op elke vraag, op elke afspraak. De Nederlandse econoom Paul Smeets zegt dat we het gelukkigst worden van tijd die we besteden aan een zelfgekozen activiteit. Ga eens door je weekagenda en wees kritisch: welke activiteiten had je deze week kunnen schrappen omdat je er eigenlijk geen zin in had?

2 Creëer een cocon waar tijd geen rol speelt
In stilte zitten en zijn: ik ontspan nergens beter dan in mijn infraroodsauna. Het is een combinatie van veel factoren: de geur van cederhout die na 3 jaar nog altijd in mijn cabine hangt en die mijn hersenen associëren met rust. De droge warmte, die ervoor zorgt dat mijn spieren diep ontspannen. Het gevoel van in een klein huisje te zitten met de deur dicht en zo een plek te hebben die enkel en alleen voor mezelf bestemd is. Drie keer per week zo’n moment inlassen is pure luxe, maar niet overbodig in een dag van zestien volgepropte uren.

3 Ga mee met de seizoenen
Ik heb een vriendin die met haar kroost naar zonnig Californië verhuisd is omdat haar man er een job kreeg. Ik kijk elke dag jaloers naar haar Instagram: het is er eindeloos warm en mooi weer, de zon schijnt er altijd, op slechte winterdagen is het ‘maar’ 13 graden. Maar hoe erg ik ook gevloekt heb de voorbije maanden met de regen en gebrek aan zonneschijn: seizoenen hebben ook betekenis in je leven. Ik las deze tekst voor enkele jaren geleden op de begrafenis van mijn grootvader en ik herlees ‘m geregeld, om stil te staan bij het ritme dat seizoenen ons opleggen.

To every thing there is a season, and a time to every purpose under the heaven:
A time to be born, and a time to die; a time to plant, a time to reap that which is planted;
A time to kill, and a time to heal; a time to break down, and a time to build up;
A time to weep, and a time to laugh; a time to mourn, and a time to dance.

Straks als het lente wordt is het weer tijd om op te bouwen, buiten te komen, te dansen. Maar in afwachting daarvan is het nog even binnen zitten, wachten tot de (sneeuw)buien gepasseerd zijn en de vrieskou overgaat in dooi. En ja, ook dát gaat beter in de cocon van je infraroodsauna 😉

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.