Skip links

3 onverwachte voordelen van mijn infraroodsauna

In een poging om meer energie te krijgen en mijn immobiele lijf in beweging te brengen, heb ik een jaar of drie geleden eens een tienbeurtenkaart van het zwembad hier in de buurt gekocht.

Elke dinsdagavond ging ik met buurvrouw Marianne baantjes trekken, met als beloning nadien: een kwartiertje de Finse sauna in. Het zwemmen heb ik niet lang volgehouden: te nat, te koud, te weinig baanruimte voor twee tetterende vriendinnen, gebrek aan zwemtechniek ook. Maar die saunabeurten erna miste is nog het meest: de hitte als beloning na dat plonzen in het koude water.
En dat is ook meteen waar ik sauna’s – Fins of infrarood – altijd mee geassocieerd heb: deugddoende hitte. Maar sinds ik zelf een infraroodcabine thuis heb, weet ik wel beter. Een infraroodsauna is niet héét, maar heerlijk warm. En natuurlijk doet het telkens deugd om erin te stappen, maar er gebeurde de afgelopen anderhalf jaar véél meer dan ik ooit had kunnen vermoeden.

1 Ik ging spontaan aan mijn gezondheid werken
Wie zich een beetje verdiept in hoe zo’n infraroodsauna werkt en wat het doet met je lichaam, gaat automatisch gezonder leven. Als ik mezelf vergelijk met twee, drie jaar geleden ben ik veel bewuster bezig met mijn gezondheid. Plots denk ik na over wat en hoe ik eet (hoe puurder, hoe beter), over hoe weinig ik bewoog tot voor kort en de nefaste gevolgen daarvan. Een infraroodsauna in huis halen is eigenlijk zeggen: ik ga aan mijn gezondheid werken. En dat doe je niet door drie keer per week te zweten en verder ongezond verder te ploeteren. Genoeg slapen, gezond eten, wat bewegen en stress bannen: je krijgt het allemaal cadeau als je zo’n sauna in huis haalt. 

2 Ik leerde weer om niks te doen
Zitten en zijn, en meestal ook het eerste kwartier wat lezen – meer gebeurt er niet in mijn sauna. Het is een moment me-time dat ik inplan, net zoals sporten en werken. Je hoofd leegmaken gaat zoveel beter als je er bewust een ruimte voor zoekt. Als je gewoon in de zetel neerploft, zijn er honderden dingen die afleiden: tv, mijn iPhone, een plant die dringend water nodig heeft, een berg speelgoed of strijk, rekeningen die nog betaald moeten worden… In mijn sauna leidt niks me af. Ik trek de deur dicht en stap in een andere wereld.

3 Ik kan ‘m delen
Mijn man vond het eerst maar niks, zo’n infraroodsauna in huis. Liever tot rust komen in een warm bad dan in zo’n houten huisje te gaan zitten zweten. Tot ie thuiskwam met een fitnessblessure om u tegen te zeggen en nog amper kon bewegen. Mijn sauna bracht soelaas. En ik heb intussen nog meer fans: buurvrouw Ilse die fibromyalgie heeft gebruikte ‘m al enkele keren, vriendinnen kwamen op een avond langs om ‘m te proberen en zelfs de kinderen vinden ‘m geweldig. Warre (5) kruipt er vaak even mee in omdat hij de warmte zo gezellig vindt. En Martha (3) gebruikt het als speelhuisje met een plafond dat licht geeft en waar poppen gaan slapen en thee drinken uit hun Prinsessia-servies. Iedereen heeft er baat bij, jong of oud, pijn of geen pijn. Sharing is caring – dat geldt voor alle dingen in het leven, maar zéker voor mijn infraroodsauna 🙂

 

Wil je op de hoogte blijven van de blog artikels? Schrijf je in op de mailinglijst en ontvang de laatste artikels in je mailbox.