Dit moet je weten over (niet) slapen
Ik vertelde in mijn vorige blog over mijn slaapproblemen waar ik al enkele maanden mee worstel. Intussen ben ik al 1,5 week bezig met de online therapie Start to sleep, onder begeleiding van psycholoog en slaapexpert Annelies Smolders. 

 ‘Start To Sleep’ is gebaseerd op de Cognitieve Gedragstherapie Insomnia (CGT-i), wetenschappelijk bewezen en de meest gebruikte methode om insomnia te verhelpen. Deze therapie wordt veelal toegepast door ziekenhuizen en psychologen voor inslaap- en doorslaapproblemen. Start To Sleep is een combinatie van CGT-i, ACT...

geschreven op 11-09-2019


Waarom nazomer een nieuw begin is
De laatste dagen van augustus mogen dan nog aangenaam warm zijn, ’s avonds koelt het alweer flink af en ’s nachts kun je weer een (dons)deken verdragen. Het einde van de zomer is voor mij het begin van mijn saunaseizoen.

En daar ben ik eerlijk gezegd blij om. Ik hou van droge hitte, maar vooral wanneer ik er zelf voor kan kiezen. Op vakantie dus in Spanje, waar ik de voorbije weken zat. Als ik niet moet werken en een zwembad heb dat voor verkoeling zorgt, kan ik 30+-graden met gemak aan. En in mijn infraroodsauna, waar ik zelf kan bepalen hoe warm het wordt...

geschreven op 26-08-2019


Hoogsensitief? Dan kan een infraroodsauna je veilige haven zijn
Ik interviewde vorige week een expert over ‘HSP’, ofwel ‘hoogsensitiviteit’. Een op de vijf mensen wordt ermee geboren: een zogenaamde ‘verhoogde gevoeligheid’.
Dat is een label voor baby’s, kinderen en volwassenen waar te pas en te onpas mee wordt gegoocheld, maar wie hoogsensitief is of samenleeft met een hoogsensitieve partner of kind kan er toch goed aan doen om dat a) te beseffen en b) ernaar te handelen. 

HSP, wat betekent dat?
Hoogsensitiviteit heeft te maken met de werking van je brein. Dat werkt kortweg...

geschreven op 31-07-2019


Met deze hitte in je sauna, een goed idee?
Nee, geen blogpost over opwarmen in mijn infraroodsauna vandaag. Dat zou een beetje onverantwoord zijn, toch? Niet dat ik mijn sauna enkel gebruik in de wintermaanden hoor; aan je gezondheid werk je een heel jaar door, weer of geen weer. Sporten doe je toch ook niet alleen in de winter?

Bovendien: een warme douche is beter dan een koude douche bij heet weer, omdat het warme water je thermoregulatiesysteem in werking zet. Dat zijn de (slag)aders die net onder de huid liggen die openen en op die manier je lichaamstemperatuur doen dalen. Maar eerlijk, als je geen airco in huis...

geschreven op 23-07-2019


De zelfgemaakte sauna versus de echte: de test
Enkele weken geleden vertelde ik over de man die een zelfgemaakte infraroodsauna had gebouwd, en de tester-met-nekpijn die mijn sauna én de zelfgemaakte graag wilde uittesten. 
Vorige week was het zover. Na een dik half uur zitten, zweten en draaien met de nek kwam het verdict: "Het was heerlijk hoe de infraroodstralen van die Health Mate de hele saunacabine opwarmden, hoe ik overal kon genieten van de stralen zonder ze – zoals in de zelfgemaakte sauna - te moeten gaan ‘zoeken’, alleen: ik zát niet goed." Het was zoals in bed liggen...

geschreven op 18-07-2019


Zelfzorg als dé manier om chronische pijn te voorkomen
Het aantal chronisch zieken in België blijft stijgen, zo blijkt uit de meest recente Gezondheidsenquête. Eén op de drie Belgen heeft een chronische aandoening, vaak zelfs meerdere tegelijk.

De cijfers
Met stip op één staat lage rugpijn. Maar liefst 24,8% van de ondervraagden heeft er last van. Vervolledigen de top 5: allergie (18,7%), hoge bloeddruk (17,6%), hoge cholesterol (18%), nekproblemen (14,9%) en ernstige hoofdpijn (10,2%). Vrouwen zijn vaker langdurig ziek dan mannen en vooral vanaf de leeftijd van 55 jaar gaat het bergaf...

geschreven op 09-07-2019


Kun je een infraroodsauna ook zelf maken?
Toen ik vorige week op een receptie iemand met chronische nekpijn vertelde over mijn Health Mate infraroodsauna, vertelde een andere man in het gezelschap dat ie zelf een infraroodsauna had gebouwd. Huh, ge-bouwd?

Ik fronste m’n wenkbrauwen. ‘Ja zeker. Gewoon in elkaar geflanst met wat hout en aangekochte infraroodelementen.’ Het duurt ongeveer een uur vooraleer het houten huisje warm is en echt comfortabel zitten is het niet, ‘maar hé, we hebben wél een infraroodsauna in huis en dat gaat zeker helpen bij die nekpijn.’ Ik kon me...

geschreven op 30-06-2019


B12 en slecht slapen: een verrassend verband
Vorige week vertelde ik jullie over hoe een magnesiumtekort je slaapkwaliteit negatief kan beïnvloeden. Maar bij mijn orthomoleculaire arts ontdekte ik dat er nóg een vitamine is die cruciaal is voor een goeie nacht slaap, en die we daar zelden aan linken.

B12 ofcobalamineis een van de acht B-vitaminen die we nodig hebben voor de productie van rode bloedcellen. Ze zetten voeding om in energie; als je te weinig B12 hebt, ben je logischerwijs zwaar vermoeid, kun je last hebben van bloedarmoede, concentratiestoornissen, je geheugen en… slecht slapen. 
geschreven op 25-06-2019


Slaap je slecht? Misschien heb je magnesiumtekort
Ik vertelde een paar weken geleden over mijn acute stressstoornis en het belang van zelfzorg in de weken nadien. Zelfzorg, dat betekent voor mij: veel en goed slapen. Maar daar wringt het schoentje vaak bij acute stress: je slaapt er immers heel slecht door.

Mijn infraroodsauna is altijd mijn geheim geweest voor een goeie nacht slaap. De voorbije weken kon ik na een saunabeurt wel inslapen, maar niet doorslapen. Rond 3, 4 uur ’s nachts lag ik steevast klaarwakker naar de wekker te staren.

Slecht slapen: de oplossingen
Zelfzorg betekent voor mij ook:...

geschreven op 19-06-2019


Doe de check: hoe opgeladen is je batterij?
Net zoals ik overal iPhoneopladers in het stopcontact heb steken voor wanneer mijn telefoon het dreigt te begeven, heb ik ook oplaadpunten voor mezelf in huis geïnstalleerd. Want iedereen checkt voortdurend de batterij van z’n telefoon, maar hoe vaak controleer je je eigen energie? En wanneer tank je bij? Als je halfleeg bent, of als je nog maar 2% over hebt? 

• ZITTEN: ja, ik zit natuurlijk veel achter mijn pc en daarom probeer ik zo vaak mogelijk te gaan wandelen. Maar bij weinig tijd heeft het niet altijd zin om naar buiten te gaan. Daarom kies ik...

geschreven op 10-06-2019


Met hoofdpijn in je infraroodsauna, een goed idee?
Wie Evy Gruyaert volgt op Instagram, weet dat ze 1) druk bezig is met radio, tv, yoga, bewegen, bedrijfspresentaties en nog tal van andere activiteiten en 2) die activiteiten geregeld moet staken wegens migraine. 

Evy is chronische migrainepatiënt, wat betekent dat ze meer dan 15 dagen per maand (!) migraine heeft. Onvoorstelbaar vind ik dat. Dat betekent immers dat je één dag op de twee opstaat met hoofdpijn die niet te harden is, of halfweg je werkdag een aanval voelt opkomen en snel medicatie moet nemen om te voorkomen dat je strike valt. Vaak...

geschreven op 31-05-2019


Dit je doe je bij een acute stressstoornis
Op familieweekend twee weken geleden werd mijn schoonvader plots onwel. We zaten allemaal aan tafel, de kinderen en de kleinkinderen erbij. Hij nam een slok Duvel en sloot zijn ogen. En toen was ie er niet meer. Hij zou volgende maand 68 worden.

Ik heb voor mijn blog al heel veel gelezen en geschreven over stress, maar nog nooit over een acute stressstoornis, in de volksmond ook weleens ‘shock’ genoemd. Je kunt het meemaken na een traumatische gebeurtenis, zoals een plots overlijden, maar ook na een verkeersongeluk, een aanslag, overval… 

geschreven op 26-05-2019


Een verrassende oplossing voor nek- schouder- en rugpijn
CANS ('complaints of arm, neck and/or shoulder') is de term die in Nederland gebruikt wordt om 23 aandoening van nek, rug en schouders te beschrijven.
Dat gaat van een tenniselleboog en lokale artritis tot Frozen shoulder en tintelingen in nek en schouders. Wereldwijd gebruikt men het label 'RSI', maar onze noorderburen hebben er dus een aparte term voor. En ook een aparte oplossing, zo las ik onlangs in een Nederlands artikel.

Op je hoofd gaan staan
Critical Alignment Yoga heet de yogavorm om CANS aan te pakken. Een soort actieve yoga en het...

geschreven op 17-05-2019


Het geheim van de eeuwige jeugd
Over twee weken word ik 36. Het is de leeftijd waarop Lady Diana stierf – ik had als kind al een bijzondere fascinatie voor de prinses. Ik herinner me nog dat ene beeld, hoe ze in badpak voor zich uit te staren op de boot van Dodi.

De pers alludeerde op het feit dat ze misschien wel zwanger was, want hé, was er daar geen beginnend buikje te zien? Een paar dagen later reden Di en Dodi zich te pletter in een Parijse tunnel. De prinses bleek niet zwanger, ze had gewoon wat te veel gegeten of gedronken die dag, en ze was nu eenmaal geen twintig meer. Wat sommige...

geschreven op 10-05-2019


Daarom is je lever zo belangrijk
Om de 6 à 8 weken lig ik op de behandeltafel van mijn osteopate/chakravrouw die alle energie weer in de juiste richting doet stromen. Na de behandeling, die ongeveer een uurtje duurt, moet ik van haar veel water drinken, ’s avonds geen wijn drinken, in mijn infraroodsauna gaan en op tijd in bed kruipen.
 
Mijn lever is meestal mijn zwakste orgaan dat de meeste zorg en reiniging nodig heeft. Dat komt omdat de lever fysiek een zware rol te vervullen heeft – het is 
een orgaan van opname, verwerking, afbraak, zuivering en uitscheiding...

geschreven op 30-04-2019


4 x eten tegen veroudering
‘Gezond eten, gezond ouder worden’: dat is het motto van doctor en bio-ingenieur Eric De Maertelaere. In zijn gelijknamige boek vertelt hij hoe je met de juiste voeding het verouderingsproces en de bijbehorende klachten tegen kunt gaan. En wat blijkt? Voedingssupplementen – omstreden in de klassieke geneeskunde, een must in de orthomoleculaire geneeskunde – krijgen een eervolle vermelding in zijn boek. Deze vier prijken boven aan zijn (en mijn!) lijstje: 

Magnesium
Wat? Een mineraal dat je nodig hebt voor je botten en tanden, voor een...

geschreven op 25-04-2019


Daarom is zitten zo ongezond
Mijn weg naar een gezonde levensstijl loopt niet altijd over rozen. Sinds ik drie jaar geleden een infraroodsauna bij me thuis heb geïnstalleerd, is er veel veranderd, dat wel. Ik slaap beter, heb een manier gevonden om mijn stressniveau naar beneden te krijgen en elke dag een half uurtje me-time te installeren, ik detox en dat zie je aan mijn huid. Maar zo’n infraroodsauna is alleen de heilige graal als je ook gezond(er) probeert te leven wanneer je de deurtjes achter je dichttrekt en het gewone leven weer in stapt.

En dat gewone leven breng je bij voorkeur zo...

geschreven op 17-04-2019


De 5 makkelijkste & meest effectieve ontspanningstechnieken
Mijn kinderen afsnauwen omdat ze zich niet snel genoeg aankleden, zuchten wanneer ik mijn mailbox open en de mails zie binnenrollen, mij ergeren omdat ik (alweer) in de file sta: het zijn allemaal signalen dat de boog te hard gespannen staat. Gelukkig heb ik een aantal kleine, supersimpele technieken om meteen tot rust te komen:

1 Ik kijk omhoog

Naar de lucht en de wolken. Ik doe het heel vaak op reis als ik aan een zwembad lig, maar ook in eigen tuin is het bijzonder rustgevend. Gewoon in het gras gaan liggen – ik leg me meestal op de trampoline van de...

geschreven op 12-04-2019


Het belang van hoop bij chronische pijn
Afgelopen zomer interviewde ik voor een weekblad een pijnexpert. Ik maakte immers een reportage over loslaten – van een stukgelopen relatie en je kinderen tot angsten en chronische pijn. Want ook bij dat laatste speelt loslaten een cruciale rol. Mensen zeggen al snel: ‘Heb je altijd pijn? Denk eens aan iets anders. Verzet je zinnen. Laat het gaan.’ Oké, maar hoe dóé je dat dan?

Jezelf opnieuw uitvinden
Eén van de dingen waar de expert op hamerde, was dat pijnpatiënten zichzelf als het ware opnieuw moeten uitvinden. Wie...

geschreven op 31-03-2019


Zo helpt een infraroodsauna bij nekpijn
Mijn infraroodsauna heeft overuren gedraaid de voorbije dagen. Ik heb er redelijk vaak in gezeten in het kader van mijn hersteltraining, en ook de echtgenoot heeft voor het eerst in 3,5 jaar – zolang heb ik mijn Health Mate al – elke dag een half uurtje erin zitten zweten op 52°.

Wel pijn, geen oorzaak
Hij heeft immers sinds een aantal weken nekpijn zonder duidelijke aanleiding. ‘Niet-traumatische nekpijn’ heet dat: pijn die niet wordt verooraakt door een ongeval of plotse verkeerde beweging, maar sluimerende last die op een dag heel aanwezig...

geschreven op 27-03-2019


Zo genees je van uitputtingsziekten (deel 2)
Ik vertelde vorige week over het interessante boekje dat ik las op vakantie: ‘Genees jezelf van CVS, burn-out, migraine en andere uitputtingsziekten’ van Dr. Kris Van Kerckhoven. Daarin pleit de arts voor een nieuwe kijk op chronische ziektes.

Klassieke artsen doen uitputtingsziektes vaak af als ‘iets tussen de oren’, omdat de oorzaak volgens hen niet bekend of aantoonbaar is. Terwijl Kris van Kerckhoven die wél ziet: een overactieve HPA-as. Deze as speelt een belangrijke rol in het regleren van stress in ons lichaam. Door langdurige...

geschreven op 21-03-2019


Zo genees je van uitputtingsziekten (deel 1)
‘Leef, alsof het je laatste dag is, leef alsof de morgen niet meer komt’: dat moet zowat het vaakst gehoorde nummer van de voorbije week geweest zijn. Geen après-ski ging voorbij zonder dat André Hazes Jr. uit de boxen schalde.

Ik deed mee vanop het balkon van onze hotelkamer, want dochter Martha heeft de hele skivakantie in bed geleden met 39 graden koorts. Ik heb elke voormiddag drie uurtjes geskied, en daarna zette ik me in het winterzonnetje op ons terras met zicht op de zieke dochter binnen en de fitte skiërs boven op de berg....

geschreven op 13-03-2019


Hersteltraining als de weg naar meer energie
Morgen gaat mijn vakantie in – we gaan skiën in de Oostenrijkse bergen – maar ik kan niet zeggen dat ik fit op de skilatten zal staan. Ik voel nog wat naweeën van een virusje en van te veel stress de voorbije weken, waardoor ik redelijk oververmoeid vertrek.

Bewegen de oplossing?
Sporten wordt vaak ingeroepen als reddingsboei bij vermoeidheid. 'Beweeg wat, daar krijgt een mens energie van'. Dat klopt, maar énkel voor mensen die sowieso in vorm zijn. Mensen die lichamelijk (over)vermoeid zijn, wagen zich beter aan een andere vorm...

geschreven op 28-02-2019


En toen ging het licht uit
Een kleine twee weken geleden doken de eerste griepverschijnselen op hier thuis. Ik heb de eerste vier geboden om griep te voorkomen, nauwgezet opgevolgd. Alleen bij het vijfde gebod ben ik de mist in gegaan; ik bezondig me nogal snel aan kettingziek worden.
Na drie dagen ‘under the weather’ leek ik weer beter, maar daarna begon het niezen opnieuw, gevolgd door een stevige verkoudheid en – opnieuw - een weekendje in de zetel. Blijven sukkelen: ik ben niet alleen, zo blijkt uit een enquête van vitamineproducent Biover. Liefst 1 op de 5 heeft er last van, en...

geschreven op 25-02-2019


Wat te doen bij de eerste griepverschijnselen?
De griep is weer in het land, en dat nieuwsfeit jaagt me de stuipen op het lijf. Bij elke kriebel in mijn keel denk ik dat ik het volgende slachtoffer ben dat een week lang aan haar bed gekluisterd zal zijn.
En nee, ik overdrijf niet. Vorig jaar hebben wij hier thuis allemaal de griep gehad, en dat was geen lachertje. Ik heb een maand onder een steen geleefd, thermometers ontsmet, kippenbouillon gemaakt en tussendoor heel veel geslapen en elk helder moment gewerkt. Zelfstandige zijn geeft heel veel vrijheid, behalve de vrijheid om ongepland eens écht goed ziek te zijn. Dus...

geschreven op 15-02-2019


Wat je ogen vertellen over je gezondheid
Een kleine twee maanden na mijn oogoperatie ben ik nog steeds de trotse eigenaar van een paar scherpe oogbollen, gezond en wel. Ik heb nog wat last van halo’s ’s avonds, maar verder niks dan lof voor mijn extra-lensimplantaten. “Een absolute aanrader voor wie zonder bril door het leven wil gaan”, orakelde ik vorige week nog tegen een vriendin die ook een operatie overwoog. Tot ik plots diezelfde avond last kreeg van een trillend ooglid en spiertrekkingen rond mijn oog.

Niet de hele tijd en niet heel lang, maar zo nu en dan ‘schoot’ er een...

geschreven op 08-02-2019


Wat ik geleerd heb van jaren slecht slapen
Er zijn van die mensen die al slapen nog voor ze hun hoofdkussen raken. Die met gemak kunnen scrollen, werken, sporten... tot half twaalf ’s avonds en 5 minuten later al in dromenland liggen. Terwijl ik al mijn leven lang een slechte slaper ben. Ik heb rituelen en structuren nodig om tot rust te komen, en dan nog zijn er periodes dat ik slecht(er) slaap. Ik heb de voorbije 35 jaar wel wat geleerd en gelezen over goed en slecht slapen, of wat wél werkt en wat zeker niet. Dit zijn mijn geheimtips:
 
1 Bouw een ritueel in om je dag te eindigen
Ik werk...

geschreven op 31-01-2019


Zo skip je de winterdip
Afgelopen maandag was het weer zover: Blue Monday (deprimaandag), gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. 
Ik heb er geen feestdag voor nodig om te beseffen dat de meesten qua energie en levensvreugde op een absoluut dieptepunt zitten. De kerstvakantie is voor veel mensen een periode van aanhoudende stress: te veel mensen, te veel eten, te weinig zuurstof, te weinig rust. Dat wreekt zich meestal met een virusje net na de feestdagen – een verkoudheid die blijft aanslepen, een hoest waar je niet vanaf geraakt, vermoeidheid waar je...

geschreven op 25-01-2019


Het recht op ruimte voor jezelf
Als schrijven je beroep is, gebeuren er soms spannende dingen. Collega I. had vorige week de eer om in een weekblad een column te schrijven die wel wat reactie zou teweegbrengen. Het ging over het recht om – ook binnen een relatie – een plek voor jezelf te houden. Een soort jardin secret, waar niet alles gedeeld moet worden met je man – ook niet dat je af en toe een flirterige sms stuurt naar die knappe, mannelijke collega. 'Iedereen heeft A Room of Ones One nodig', zo vatte ze haar betoog samen.

Een plek voor creativiteit
Ze verwees...

geschreven op 18-01-2019


Wat er gebeurt als je een maand niet in je infraroodsauna mag
Ik had het voorspeld: ergens na Nieuwjaar, na meer dan drie weken sauna-onthouding, heb ik opnieuw de deur van mijn heiligdom geopend. Een paar dagen te vroeg, maar mijn lichaam hield het niet meer.
 
Blik op scherp
Na een oogoperatie half december – ik kreeg een extra-lensimplantatie, waarbij ze m’n bijziendheid hebben gecorrigeerd door een lens te plaatsen tussen mijn natuurlijke ooglens en iris – mocht ik immers een viertal weken niet in mijn sauna. Er waren wel meer dingen verboden: niezen, in de ogen wrijven, make-up gebruiken, voorover...

geschreven op 09-01-2019


Wat we kunnen leren van de Finnen
In Finland zijn de mensen het gelukkigst, zo blijkt uit onderzoek. Wat kunnen we leren van de Finnen opdat 2019 ook hier een mooi jaar wordt? 
 
Trek de natuur in
In Finland is dat niet moeilijk: het land bestaat voor 75% uit bossen. En daar maken de Finnen vaak gebruik van. Wij rijden naar een fitnesscentrum voor wat beweging, zij gaan fietsen of hiken. Een frisse neus halen, zuurstof tanken én werken aan je conditie: dat is stukken aangenamer én gezonder dan hoe wij het aanpakken, toch? 
 
Koester het cottage-gevoel...

geschreven op 31-12-2018


De 10 ultieme detoxtips voor de feestdagen
Te veel alcohol, te weinig rust. Te veel kroketten - doorgaans te laat op de avond - en te weinig groenten: de feestdagen kunnen een aanslag zijn op je fysieke en mentale gezondheid. Daarom: tien gouden gezondheidstips voor tijdens en na de feesten. 
  1 De oudste ontgiftingskuur ter wereld wellicht de ayurvedische Panchakarma, een streng regime van vijf weken lang dieten, darmspoelingen, massages en een sauna. Ik twijfel er niet aan dat het kan helpen, maar geef toe: wie van ons kan dat zich permitteren? Ik neem het infraroodsauna-gedeelte over van dit...

geschreven op 26-12-2018


Waarom ik een maand mijn sauna niet in mag
Net nu ik de zaligheid ontdekt had van een warme sauna, boek en bed om 20 uur, mag ik een maand lang mijn sauna niet in. Je leest het goed: op doktersbevel moet de deur van mijn infraroodheiligdom vier weken gesloten blijven. 
 
Ik ben namelijk sinds gisteren de trotse eigenaar van twee nieuwe ogen. Extra-lensimplantatie heet de techniek waarbij je lenzen IN je ogen krijgt, in plaats van dat je ze er elke ochtend op moet leggen zoals ik jaren gedaan heb. Het voordeel: ze blijven een leven lang zitten en zijn de ideale oplossing voor mensen met droge ogen zoals ik, die...

geschreven op 14-12-2018


Waarom om 20 uur naar bed gaan, goed is voor je
Vroeger was het bon ton om op te scheppen over hoe weinig slaap je nodig had. Ik kon aan de unif rechtstreeks van het café de aula binnenstappen. Ik zag er niet uit, en veel zal ik er niet van opgestoken hebben. Maar ik zát er wel en was er trots op.
 
Slaap als statussymbool
Dat is vandaag wel anders. Slapen is bijna een statussymbool, net als een dure auto en een verre vakantie in een luxehotel. We zijn niet meer jaloers op hippe vogels die tot ’s morgens in een club hangen met een cocktail of acht, maar op mensen die meer dan 8 uur...

geschreven op 07-12-2018


Deze twee gezonde goeie voornemens zijn helemaal mislukt
Sinds ik mijn Health Mate infraroodsauna 3,5 jaar geleden geïnstalleerd heb (het is te zeggen: twee vriendelijke heren zijn dat voor mij komen doen), heb ik al veel gezonde dingen uitgeprobeerd - het ene al succesvoller dan het andere. Want zo’n sauna in je huis zetten, dat betekent dat je automatisch begint na te denken over gezond leven tout court. En in mijn geval: zelf sapjes draaien en gaan fitnessen. 
 
1 Zelf sapjes draaien
Het begon als een experiment voor het weekblad waarvoor ik werk. Ik was gefascineerd door het wonderverhaal van 'juice...

geschreven op 30-11-2018


Zo zet je je biologische klok juist
Ik had het enkele weken geleden over stille ontstekingen, waarbij je lichaam ontstoken is terwijl er toch geen sprake is van roodheid, zwelling of acute pijn. Met andere woorden: je voelt niet meteen dat je er last van hebt. Deze mini-ontstekingen kunnen vaak jarenlang woekeren in je lichaam en op termijn behoorlijk wat schade aanrichten: een leaky gut, allergieën, depressie, spierpijn, auto-immuunziektes, CVS, fibromyalgie etc. Er zijn tal van mogelijke oorzaken van zo’n stille ontstekingen, van voeding en langdurige stress tot overgewicht. Maar ook het gebrek aan natuurlijk licht...

geschreven op 26-11-2018


De ene massage(stoel) is de andere niet
Voor veel vrouwen is naar de kapper gaan me-time. Voor mij is het een noodzakelijk kwaad. Om van me-time te spreken, moet ik letterlijk alleen zijn, en liefst in absolute stilte. In een infraroodsauna dus, niet in een kappersstoel waar er aan mijn haar geprutst wordt, ik moet luisteren naar de verhalen van alle vrouwen rondom mij en gevraagd naar mijn mening over de leegstand in de binnenstad. 
 
Ik probeer me tijdens mijn kappersmoment dan ook zo veel mogelijk af te sluiten. Ik heb een plekje apart met goeie wifi, waar ik dan zit te werken terwijl mijn uitgroei wordt...

geschreven op 19-11-2018


Drie hulpmiddelen bij chronische pijn
Met bijna één miljoen zijn ze, mensen met chronische pijn. Ze hebben kanker of een ongeval overleefd, zijn door het oog van de naald gekropen en blij dat ze nog leven. Allleen de knagende, zeurende of bijtende pijn, die blijft. Pijn is niet langer een symptoom dat aangeeft dat er ergens in je lichaam iets mis is, maar het is de zinloze ziekte zélf. 
 
Niet begrepen
We spreken van chronische pijn als die langer dan 6 maanden aanhoudt. Op dat moment zit pijn zo ‘genesteld’ in het lichaam, in de hersenen, dat ie niet meer weggaat....

geschreven op 07-11-2018


4 signalen die kunnen wijzen op een stille ontsteking
Een acute ontsteking is een duidelijke reactie van je lichaam dat er wat aan de hand is: je hebt je voet verstuikt, je hand verbrand, een virus of bacterie zijn aan het werk bij een keelontsteking… De symptomen zijn meestal ook duidelijk: pijn, roodheid, zwelling. Maar er bestaat ook zoiets als een (stille) chronische ontsteking: er is geen zwelling, geen roodheid, je lichaam reageert niet overduidelijk.
Chronische ontstekingen veroorzaken veel schade aan je lichaam op lange termijn en worden gelinkt aan tal van ziektes als kanker, dementie... Let dus goed op bij deze...

geschreven op 31-10-2018


Infraroodsauna op doktersvoorschrift
Ik vertoef meerdere avonden per week in mijn infraroodsauna, en dat is altijd uit vrije wil. Niemand verplicht me ertoe; het is niet omdat ik deze blog bijhoud dat ik denk: ‘allez, ik zal nog maar eens in mijn sauna gaan’.
Nee, ik doe het vaak en graag omdat ik voel dat mijn lichaam er nood aan heeft, omdat mijn hoofd niet stopt met malen tot ik erin zit, omdat ik het héérlijk vind om de deur achter me dicht te trekken en drie kwartier in absolute stilte door te brengen. 
 
Geen sauna
De voorbije drie jaar – ja ja, zo lang...

geschreven op 24-10-2018


Daarom krijg je spierpijn van stress
We linken stress zelden aan pijn en omgekeerd. Stress dat is iets van lange werkdagen en veel deadlines; pijn is gelinkt aan een (meestal tijdelijke) ziekte. En toch is er een duidelijk verband tussen de twee, legt Leen Dendievel uit in haar boek ‘Asem'.

Te weinig zuurstof
Stress verstoort namelijk alles wat evenwichtig hoort te zijn ons lichaam. Voortdurend alert zijn, vertelt ze, vraagt heel veel energie van ons lichaam, met als gevolg dat onze weerbaarheid en draagkracht zakt. 
De vermoeidheid slaat het eerste toe in onze spieren – rond de...

geschreven op 19-10-2018


Je hersenen houden van infraroodstralen
Ik heb me de voorbije dagen verdiept in de werking van onze hersenen. Niet omdat ik uit interesse alles wil weten over ons brein (hoewel, het ís fascinerend!), maar wel omdat ik een artikel aan het maken ben over het ‘is-dit-nu-alles’-gevoel. En dat heeft verrassend genoeg veel te maken met de werking van onze hersenen. 
 
Ik ga nog niet verklappen hoe de vork precies aan de steel zit, maar wat ik wél kan vertellen is dat ik tijdens mijn research ontdekte dat mijn avondlijke infraroodsauna-sessies zowaar bevorderlijk zijn voor mijn brein.
geschreven op 10-10-2018


De twee huidverzorgingsregels waar ik steevast tegen zondigde
Ik heb al enkele weken – maanden eigenlijk – last van een rode plek onder mijn rechteroog. Het begon als iets onschuldigs eind juli. Ik had last van droge ogen wegens de combinatie van lenzen, een te hete zomer en te veel airco en dacht dat het daarmee te maken had. 
 
In Spanje verdween mijn rode plek, maar begin september was ze er opeens terug. Wie begint te googelen – ik, altijd – komt uit bij gevaarlijke herpes-achtige virussen die zich in sneltempo vermenigvuldigen en je oogbol aantasten. Ik ben er dus maar braafjes mee naar de huisdokter...

geschreven op 30-09-2018


Waarom elk bedrijf een infraroodsauna moet hebben
Het is vandaag - dag op dag - precies twee jaar geleden dat ik op een stormachtige ochtend aan de Twin Towers in New York stond. Het was mijn eerste bezoekje aan The Big Apple met véél hoogtepunten, maar dat is zonder twijfel het moment dat me altijd zal bijblijven: de regen die met bakken uit de lucht viel op de namen van alle slachtoffers.
 
Kanker en gif
Er vielen er véél op 11 september 2001, maar – zo las ik onlangs – nog veel meer de weken, maanden en jaren erna. Vooral brandweermannen en ambulanciers stierven aan...

geschreven op 24-09-2018


Wat ik geleerd heb op vakantie en écht volhoud
De najaarszon deze morgen herinnerde me eraan hoe ik mezelf deze vakantie had voorgenomen om een aantal dingen écht anders te doen, en hoe me dat tot hier toe al best gelukt is. Als een mens maar lang genoeg op een afgelegen heuvel gaat zitten – bij voorkeur in de Spaanse zon – dan komen de ideeën voor een beter leven vanzelf. 
  
Ik drink water op de juiste manier 
Ik dronk al heel mijn leven te weinig water, en vooral: ik dronk het verkeerd. Meestal dacht ik ergens in de late namiddag: ‘Help, ik heb nog maar...

geschreven op 18-09-2018


Waarom sporten niet altijd een feest is
Ik las onlangs over een nieuwe trend die komt overwaaien uit de VS: een belangrijke gebeurtenis - verjaardag, zwangerschap, nieuwe job - vieren hippe vogels niet meer met een braspartij op café, maar met een avondje sporten. Jawel, u leest het goed: samen zweten, sit-ups doen en calorieën verbranden blijkt pure verwennerij en is dus helemaal in.
 
Toeval wil dat ik - heuse trendsetter - op hetzelfde idee was gekomen op het einde van de vakantie. Met vier vriendinnen zaten we aan de wijn toen één van hen het idee opperde om eens samen te gaan...

geschreven op 10-09-2018


4 weetjes over zweten
Every summer has a story... De zomer van 2018 was tropisch warm, weken aan een stuk was het hot hot hot. Ik heb helaas niet zo vaak in m'n infraroodsauna gezeten als andere jaren, daarvoor was het bij momenten echt te warm op mijn bureau/zolderkamer. Maar gezweet heb ik wél de voorbije twee maanden.
 
• Je hormonen hebben invloed op hoeveel je zweet
De puberteit, de menopauze... in periodes waarin je hormonaal uit balans bent, zweet je meer. Dat komt omdat hormonen een invloed hebben op onze stofwisseling, en die bepaalt de mate waarin we zweten.
geschreven op 31-08-2018


Infraroodsauna en revalidatie: het verhaal van Patrick
Terwijl ik lag te genieten van de Spaanse warmte, profiteerde Patrick Rondelez hier in het iets minder zonnige België van de deugddoende hitte van zijn infraroodsauna. Deze mail zat in mijn mailbox bij terugkomst:
  "Mijn Health Mate sauna heeft mij de laatste 3 maanden nog beter ondersteund!"  
"Eind mei liep ik tijdens het joggen, na een val, een humerusfractuur op in mijn rechterschouder.
Het verdict van de arts: 3 weken in een brace en nadien kine.
 
Omdat ik weet dat immobiel blijven nefast is voor je spieren,...

geschreven op 27-08-2018


Dit doet een infraroodsauna met je lichaamscellen
In het leven kun je 'zweten' en 'zweten zweten'. De voorbije maanden heeft iedereen sowieso 'gezweet', maar 'zweten zweten' als een pro, dat doe je enkel in een infraroodsauna.
 
Wat is het verschil?
Bij zomerse temperaturen gaat je lichaam zweten om af te koelen, dat is een normale reactie. Maar zweten in een infraroodsauna, dat is nog iets helemaal anders. Want de infraroodstralen verwarmen rechtstreeks je lichaam, meer dan dat ze de omgeving opwarmen - de saunacabine dus. De straling gaat dus 'door je huid' en zet in je...

geschreven op 14-08-2018


Een verrassende reden waarom je niet kunt slapen
Ja, het is te warm om te slapen. En nee, ik zit op snikhete avonden ook niet meer in mijn infraroodsauna voor ik in bed kruip - anders altijd mijn garantie op een diepe slaap en ononderbroken nachtrust. Maar er is nóg een reden waarom we deze dagen niet goed slapen, en dat heeft alles te maken met de kosmische energie waaraan we blootgesteld zijn.
 
Het begon allemaal bij de bloedmaan twee weekends geleden. Deze ‘bloedmaan’ ontstaat wanneer de aarde precies tussen de zon en de maan instaat en de maan het zonlicht niet direct naar de aarde kan weerkaatsen....

geschreven op 06-08-2018


Zo krijg je het geluk aan jouw kant
Gelukexperts wereldwijd zijn het erover eens: gelukkig zijn kun je leren. Naast je natuurlijke aanleg voor geluk (50%) en je levensomstandigheden (10%), is het onze manier van kijken naar de wereld (40%) die bepaalt of we ons gelukkig voelen of niet.

Een optimistische 'mindset', de keuze voor het glas half vol of half leeg, kun je trainen met zogenaamde kleine positieve interventies: geluksmomentjes die ervoor zorgen dat je blijer, zachter in het leven gaat staan. De Vlaamse gelukexpert Leo Bormans haalt er 20 aan in zijn fijne boekje '20 wegen naar geluk'; ik...

geschreven op 31-07-2018


3 tips voor jonge handen
Er is maar één plek die de echte leeftijd van een vrouw verraadt, en dat zijn haar handen. Gelukkig zijn er enkele trucjes om ze jong te houden.
 
1 Smeer
Net zoals je je gezicht insmeert met dag- en nachtcrème, kunnen ook je handen extra hydratatie gebruiken. De huid van je handen is immers heel dun en wordt elke dag blootgesteld aan zonlicht, kuisproducten, (ontsmettings)zeep... Ik heb overal in huis - aan de afwas, in het toilet... - tubes handcrème staan, en in mijn handtas heb ik altijd een exemplaartje mee. Ook olie - ik zweer bij...

geschreven op 25-07-2018


Dit doet aloë vera voor je huid én lichaam
Niet dat het hier zo koud is en dat ik snak naar warmere oorden, maar toch: ik begin stilaan af te tellen naar onze jaarlijkse vakantie in Spanje begin augustus. De droge hitte, het verkoelende zwembad, het luieren in de hangmat met een goed boek en uren Uno spelen: niks is zo ontspannend als drie weken onder de Spaanse zon.
 
Het was daar trouwens, op onze Spaanse heuvel, dat ik enkele jaren geleden de aloë vera plant ontdekte. Of zeg maar gerust plantage, want het groeit er - met dank aan het warme klimaat - als kool. De plant is niet alleen mooi, maar ook heel...

geschreven op 18-07-2018


5 gouden tips tegen cellulite
Omdat het huis van mijn grootmoeder leeg moet - ze verhuist op haar 92 lentes naar een home - krijg ik te pas en te onpas spullen van mijn moeder, die de taak op zich heeft genomen om het huis te ontdoen van alle herinneringen.

Soms zitten daar leuke dingen tussen (oude parfumflesjes voor in mijn badkamer), soms brol voor het containerpark (een oude stoel met kapotte leuning), soms spulletjes om met heimwee naar terug te kijken, zoals het stapeltje foto's dat mijn moeder nog had gevonden ergens in een schuif. Babyfoto's, mijn eerste keer aan zee, carnaval in de...

geschreven op 10-07-2018


Dit doet een Health Mate voor fibromyalgie
Corinne (59) heeft fibromyalgie. Dankzij haar Health Mate leidt ze een normaal leven.
  "Twintig jaar geleden was er nog amper iets geweten over fibromyalgie, het was zo'n ziekte die tussen je oren zat"
  Corinne: "Ik sukkelde al veel jaren met mijn gezondheid. Ik was alleenstaande mama en werkte hard, dus ik dacht dat het daarmee te maken had. Toen ik mijn huidige man leerde kennen, ben ik gecrasht. Ik kon niks meer, zo uitgeput was ik. Eerst dachten de dokters nog aan schildklierproblemen, maar via via belandde ik bij een dokter die de...

geschreven op 30-06-2018


Dit mag je (niet) meenemen in je infraroodsauna
Al bijna drie jaar staat ie op mijn bureau/zolderkamer, mijn trouwe metgezel in mijn zoektocht naar meer energie in mijn leven. Na meer dan 300 infraroodsaunabeurten - a rato van minstens 2 keer per week - durf ik te stellen dat je niet moederziel alleen in je sauna moet kruipen, maar volgende personen/attributen mag meenemen:
 
Kinderen? Ja!
Ik heb één keer de fout gemaakt mijn zoon van zes erin te steken toen ie griep en hoge koorts had (gevolg: de koorts werd erger), maar verder kunnen ook je kinderen gerust (mee) in je infraroodsauna. Die van mij...

geschreven op 24-06-2018


Me-time op doktersvoorschrift
Een van de redenen waarom ik fan ben van de theebuiltjes van Albert Heijn, is omdat ze naast lekker smaken ook Hollands gezellig zijn. Op elk builtje staat een boodschapje. Om even over na te denken, of om mee te glimlachen. Maar elk tasje thee spoort je aan om er een momentje van te maken. Thee-time = me-time, zo simpel kan het soms zijn.
 
Fluitketel
Simpel dus, maar broodnodig. De voorbije weken was het echt zoeken naar wat tijd voor mezelf. Niet per se in mijn dagindeling, maar vooral in mijn hoofd. Met het gevoel dat ik een fluitketel ben die op overkoken staat,...

geschreven op 15-06-2018


Een infraroodsauna helpt bij een sportief leven
Gaetan (55): "Deze zomer beklim ik de Mont Ventoux. Alleen jammer dat mijn Health Mate niet mee kan!"

"Toen onze dochter het huis uit ging, kregen we kamers vrij. Zowel mijn vrouw als ik houden van wellness, en eigenlijk wilden we een hamam installeren. Maar dat zou een heel ingrijpende verbouwing betekenen, dus uiteindelijk was het geen optie. Van een gewone sauna met zo'n hete lucht hielden we niet. En dus hebben we in een spa eens een infraroodsauna geprobeerd, en dat beviel ons wél.
 
We zijn niet over één nacht ijs...

geschreven op 05-06-2018


Zo verlies je kilo's voor altijd
Om kilo's te verliezen, is een dieet één van de slechtste dingen om te doen, daar zijn de meeste gezondheidsexperts het stilaan over eens. Op korte termijn helpt het, op lange termijn is het een pure aanslag op je lichaam.

Als je dieet, ga je minder eten. Je metabolisme vertraagt en je verbrandt minder calorieën. Omdat je lichaam érgens voedsel wil gaan zoeken, slaat het de voeding die het wél binnen krijgt, op als vet en laat het z'n spiermassa afnemen. Het resultaat op de weegschaal is er wel (want vet weegt minder dan spiermassa),...

geschreven op 30-05-2018


Over mijn nieuwe hobby shinrin-yoku
Ik heb sinds een dikke week een nieuwe hobby: shinrin-yoku. Een hype die is overgewaaid uit Japan en betekent dat je je met alle zin­tuigen onderdompelt in het bos. Een boom knuffelen, een blad bestuderen, een stel mieren op stap volgen: het is een techniek die als sinds de jaren 80 wordt gebruikt in het Oosten om mensen er gezonder en gelukkiger te maken.
 
Stilte en zuurstof
Ik heb 'm bij toeval ontdekt - ik ben niet per se een trendsetter die als eerste elke hype wil uitproberen. Maar sinds enkele weken voelde ik dat ik steeds minder zin had om in de auto...

geschreven op 22-05-2018


Bewezen: een infraroodsauna maakt gelukkig
Ik heb het al vaker gezegd: in mijn infraroodsauna stappen, geeft me instant een gelukzalig gevoel.
 
Gelukzalig, want... het betekent dat ik de drukte van de dag achter me kan laten. Ik neem altijd 's avonds een infraroodsauna, als de kinderen liggen te slapen, de afwas in de vaatwasser zit en het huis aan kant staat. Het is het laatste van de dag, iets wat 'mag' nadat ik al de andere 'moetjes' heb gedaan. Die paar uur me-time per dag zijn me heilig, en op het moment dat ik mijn infraroodsauna aanzet, weet ik: the time is now!
 
geschreven op 16-05-2018


Wat je écht moet doen om te vermageren
Mijn man is 6 kg lichter dan begin dit jaar zonder daarvoor op dieet te gaan.
Zijn geheim? Een orthomoleculaire arts die zijn bloed heeft gecontroleerd op alle tekorten op het vlak van vitaminen en mineralen (vitamine D, omega 3 vetzuren, vitamine B12 etc.) én op intoleranties. In zijn geval waren dat er spectaculair veel: gluten, eieren, kaas, melk... Omwille van een lekkende darm zaten er bovendien massa's afvalstoffen in zijn lichaam die de boel daar verziekten. Want ondanks het feit dat ie drie keer per week sportte - nu toch al twee jaar lang - viel hij geen gram...

geschreven op 09-05-2018


Twee dingen waarvan je niet wist dat ze besmettelijk waren
Dat virussen graag in het rond woekeren en dat je je omgeving ermee kan aansteken, dat weet iedereen intussen.  Maar ik hoorde toevallig deze week nog over twee andere dingen die - letterlijk - besmettelijk zijn.
 
1 Overprikkelde hersenen
Baby's die slecht slapen: het is pure terreur. Ik had een dochter die een geweldige maar valse start maakte: klokje rond na zes weken en vanaf haar één tot haar twee sliep ze niet. Het is te zeggen: ze sliep ofwel niet in, ofwel niet door, of allebei. De keren dat ik verkrampt en doodmoe om 21.30 uur in bed...

geschreven op 30-04-2018


Over opnieuw kunnen beginnen
De heks die ik zo nu en dan bezoek (geen grap, ik bezoek soms een toverkol in een bos) meent dat een mens z'n verjaardag maar beter in alle rust en eenzaamheid kan doorbrengen. Iets met chakra's die op je verjaardag allemaal open staan (of naar links of rechts draaien, ik weet het niet meer precies) waardoor je extra 'vatbaar' bent voor alle energie op dat moment.

Hoe meer drukte, toeters en bellen, hoe meer 'ruis' je binnen krijgt, wat niet bevorderlijk is voor een frisse start. Het zou dus een beter idee zijn om die dag alleen door te brengen in je...

geschreven op 20-04-2018


Geuren die gelukkig maken
Na zeven dagen onder de Spaanse lentezon - het was nog geen twintig graden wegens een koude wind - besef ik nog maar eens hoe ik oplaad van de combinatie van rust, stilte, zonnestralen en zee. Ons vakantiehuis lag boven op een heuvel aan het strand. Via een klein trapje naar beneden stapten we zó het zand in. Het uitzicht van de glinsterend blauwe zee vanop ons terras en het geluid van de klotsende golven maakten in amper een weekje een ander mens van me. En dan was er nog die onmiskenbare geur van de zee die me instant gelukkig maakte.
 
Zeelucht
Die zilte...

geschreven op 13-04-2018


De 4 gezondheidsregels van Martine Jonckheere
Met ons tripje naar de Spaanse zon in het vooruitzicht, dacht ik terug aan mijn gesprek met actrice Martine Jonckheere twee jaar geleden. Want als het even kan, geniet de actrice van de zon. Als het hier te lang regent en/of te koud is, stapt ze het vliegtuig op richting warmere oorden.Maar Martine geniet ook van het mooie leven hier. Hier, dat is in haar prachtige huis met tuin in de Vlaamse Ardennen. Overal heeft ze terrasjes waar ze kan genieten van het weidse uitzicht op de paarden en de heuvels, en van de eerste of laatste zonnerstralen. Niemand wilde dit...

geschreven op 05-04-2018


Over ziek zijn en licht aan het einde van de tunnel
Het lijkt wel alsof ik een maand onder een steen heb geleefd. Altijd waren er wel grieperige medehuisgenoten (man, kinderen) die dag en/of nacht moesten verzorgd worden, en daarbovenop ben ik ook zelf meermaals geveld geweest de voorbije weken. Influenza A, influenza B, bronchitis, verkoudheidsvirus... de hele maand maart stond in het teken van uitzieken en beseffen dat we daar eigenlijk niet goed in zijn. Er is geen tijd, geen goesting, het past nooit in de agenda.
 
Te ellendig voor woorden
Toen ik gisterenochtend voor het eerst sinds weken weer op mijn vaste...

geschreven op 31-03-2018


5 signalen die erop wijzen dat je ijzer tekort hebt
Dag zoveel van de griep (ik ben de tel kwijt...) en het is hier nog altijd veel snotteren en hoesten en huilen met de pet op. Gisteren heb ik bloed laten nemen bij de dokter, en daaruit bleek dat ik naast een virus ook een zwaar tekort aan ijzer heb. Gek, want ik ben enkele weken geleden begonnen met extra ijzer omdat een bloedonderzoek toen al had uitgewezen dat ik er te weinig van had.
 
IJzer heb je nodig om hemoglobine te maken, dat de rode bloedcellen helpt om zuurstof te vervoeren door het lichaam. Vooral vrouwen hebben vaker een tekort aan ijzer dan mannen, en ook...

geschreven op 23-03-2018


Waarom een infraroodsauna je helpt op je oude dag (deel 2)
De griep is in het land en ook in ons huis. Vorige week had Warre (6) van jan, sinds gisteren zijn mijn man en ik geveld. Ik heb vanmorgen nog een poging gedaan om te gaan werken, maar nog voor de middag ben ik al hoestend en rillend vertrokken op de redactie en nu wissel ik werken in de zetel af met wat dutten en lezen.
 
En zo komt het dat ik voor één keer de volledige krant van vandaag al gelezen had nog voor de kinderen thuis waren van school. Mijn oog viel op een intriest bericht - als je je ellendig voelt, lijkt het wel alsof je meer aangetrokken wordt...

geschreven op 12-03-2018


Waarom een infraroodsauna je helpt op je oude dag
Leo (75) blijft actief dankzij zijn infraroodsauna
"Mijn vrouw en ik hebben altijd een heel actief leven gehad. Ik werkte in de banksector, zij in het onderwijs en we hadden vijf kinderen.
In mijn vrije tijd voetbalde ik, later was ik vijftien jaar lang scheidsrechter. Ook op vakantie waren we altijd in beweging: we hebben met de fiets de halve wereld gezien.
Toen we beiden met pensioen gingen, wilden we bezig blijven. Ik ging als vrijwilliger fietsen met blinden, mijn vrouw ging aan de slag op de palliatieve zorg. Zo'n vrijwilligerswerk, dat houdt een mens...

geschreven op 04-03-2018


Wat voedingssupplementen kunnen doen voor je weerstand
Ik vertelde enkele weken geleden over de bloedtest die ik heb laten doen om voedingsallergieën en eventuele tekorten te laten opsporen. Eergisteren kreeg ik daarvan de resultaten, en die waren behoorlijk verrassend.
 
Verrassend, omdat ik blijkbaar geen enkele intolerantie heb. Gluten, tarwe, melk, eieren... ik mag ze allemaal eten. En dat verbaasde me dus, want ik mijd al jaren melkproducten en te veel tarwe omdat ik het gevoel heb dat ik ze slecht verteer.

Te weinig jodium en co
Tweede verrassing: ik heb best wel wat tekorten die op korte...

geschreven op 24-02-2018


Waarom ik op sommige avonden écht mijn infraroodsauna nodig heb
6.45 uur
Mama, mag ik opstaan?
7.15 uur
Mama, mag ik opstaan?
7.55 uur
Mama, wij hebben hónger.
8.20 uur
Mama, ik verveel mij.
8.25 uur
Mama, mag ik iPad?
8.30 uur
Mama, waar is mijn bromfluit?
9.00 uur
Mama, mogen wij een snoepje?
9.30 uur
Mama, Warre zegt dat ik geen huis mag bouwen van Duplo.
9.31 uur
Mama, Martha zingt altijd liedjes en ik vind dat niet leuk.
10.00 uur
Mama, ik heb honger.
10.10 uur
Maaaaa-maaaaaa, ik heb kaka gedaan.
geschreven op 18-02-2018


3 tips om de tijd stil te zetten
Mijn dagen tellen doorgaans 15 à 16 uren. Ik sta op iets voor 7 uur en idealiter kruip ik erin tussen 22 en 23 uur. Dat zijn best véél uren te vullen, en toch heb ik vaak het gevoel dat mijn dagen te kort zijn.
 
Te kort om mails te beantwoorden, artikels te schrijven, te gaan sporten, brooddozen te maken, kinderen af te halen, te koken, een was in te steken, met vriendinnen af te spreken, brood te halen... Tegen dat dit allemaal gedaan is, is mijn tijd (en energie) op. En dan heb ik nog geen soep gemaakt, tv gekeken, strijk gedaan, langs de apotheker...

geschreven op 09-02-2018


Lekkende darm: oorzaak van veel chronische ziektes
In het kader van mijn kruistocht tegen de veroorzaker van mijn allergieën, heb ik me afgelopen week laten testen op voedselintoleranties.
Uitslag over drie weken, maar ik afwachting daarvan wil ik je alvast wat vertellen over de leaky gut of lekkende darm.

Het was vriendin L., met de artritis die er enkele maanden geleden voor het eerst mee op de proppen kwam. Zij had zich wegens auto-immuunziekte verdiept in het verband tussen haar ziekte en voeding, en besloot zich te laten testen op intoleranties. Ze bleek een hele boel dingen niet te verdragen - gluten, tarwe,...

geschreven op 31-01-2018


Een andere kijk op allergieën
De goeroe die ik vorige week bezocht in het kader van mijn allergieën, had één en ander op te lappen aan mijn lichaam, en meerbepaald aan mijn immuunsysteem. Zijn visie: als je allergisch reageert, betekent dat meestal dat je immuniteit ontregeld is en overdreven reageert op een bepaalde stof.
 
Duwen en trekken
In de natuurgeneeskunde kijken ze niet zozeer naar de uitlokker van de allergische reactie - paardenhaar, huisstofmijt, boompollen of wat dan ook - maar wel waaróm het immuunsysteem te heftig reageert. En dan zijn er steeds vier...

geschreven op 27-01-2018


De kracht van verandering
Hebt u met oudjaar ook met grote ogen naar de volle maan buiten gekeken? Ik wel. Mijn terras lag tegen middernacht bezaaid met miljoenen confetti en snippers (die ik twee weken later nog overal tegenkom), maar mijn aandacht ging vooral naar die grote, heldere bol die de lucht méér verlichtte dan het vuurwerk dat in de buurt werd afgestoken.

Omdat ik heel vaak slecht slaap voor of tijdens de volle maan, googel ik weleens op de volle maan in kwestie om te zien of ze een speciale betekenis heeft. De eerste volle maan van 2018 bleek een supermaan te zijn, 7% groter en...

geschreven op 16-01-2018


Dorine zocht jarenlang naar de oorzaak van haar gewrichtspijn

Dorine (54): "Sinds mijn 30 had ik allerlei kwaaltjes. Ik was net bevallen van mijn eerste kind en had voortdurend een ontstekingen aan mijn maag, slokdarm en gewrichten. Mijn rechterwijsvinger was zo zwaar ontstoken dat ik niet meer kon schakelen met de auto, zo erg was het. Ik was ziek, functioneerde niet meer. Allerhande onderzoeken heb ik laten doen: was het reuma of niet? De dokters geraakten er niet uit.
 
Na 1,5 jaar van bloedonderzoeken en scanners vonden ze de diagnose: hemochromatose, een erfelijke aandoening waarbij je te veel ijzer opneemt. Dat...

geschreven op 09-01-2018


De 4 geboden voor een stralend 2018
Na een rustige kerst in mijn infraroodsauna volgden nog enkele sloffige rommel-pyjama-dagen. De kerstvakantie zo'n typische periode van weinig nuttigs doen, veel uitrusten (en voelen hoe moe een mens is van al die decemberdrukte) en ook kijken naar de toekomst: wat neem ik mee naar het nieuwe jaar, wat laat ik achter?
 
Kom van die bank af
Zitten is het nieuwe roken, dat werd het voorbije jaar wel duidelijk. Steeds meer experts uiten hun bezorgdheid dat we met z'n allen te veel stilzitten, iets waar ons lichaam absoluut niet voor gemaakt is. Want bewegen is...

geschreven op 31-12-2017


Kerst in mijn infraroodsauna
68 procent van de Amerikanen heeft stress over lange rijen in winkels en supermarkten, 32 procent heeft stress over de financiën tijdens de feestdagen en 20 procent heeft stress over familieleden, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ook voor mij was 25 december de voorbije jaren geen walk in the park.

Niks alarmerends, maar het was gewoonweg nooit het magische feest zoals ik het me had voorgesteld. Zieke kinderen (en een véél te korte nacht de 24ste), een man die steevast werkt op kerstdag en dus nooit mee kan aanscuiven aan de feesttafel, familie die van...

geschreven op 26-12-2017


Waarom ik zo hou van sneeuw
De kabouters zijn het voorbije weekend niet langs geweest om mijn overvolle wasmand weg te werken en ook de vrijwillige saunagangers zijn in een boog eromheen gelopen, dus na thuiskomt wachtte me zaterdagavond nog wat huishoudelijk werk. Maar deugd deed het wel, zo'n paar dagen ertussenuit.
 
Aan dat minivakantie-gevoel kwam ongepland nog een staartje toen maandagochtend het hele land wit kleurde. Ik had afspraken in Brussel, maar geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht om me te wagen aan een rit richting hoofdstad. Het aantal kilometers file tikte evenredig aan met de...

geschreven op 15-12-2017


Zeg nooit zomaar hoofdpijn tegen hoofdpijn
Er zijn van die dagen dat je blij bent dat je 's avonds neerzit in je zetel - of in mijn geval in mijn infraroodsauna. Woensdag is zo'n typische dag dat ik tegen 20 uur nood heb aan een groot glas wijn en véél infraroodstralen (zij het niet noodzakelijk samen).

Mijn dag begint nochtans steevast gezond met een uurtje fitness om 8.30 uur. Daarna rijd ik naar huis, werk ik tot 11.30 uur, en dan begint mijn woensdag-stressdag: kinderen afhalen van school, ontdekken dat er geen brood in huis is, dat de voetbaljogging van mijn zoon nog ongewassen in de wasmand...

geschreven op 06-12-2017


Klassiek of alternatief: wat is de juiste weg?
Vorige week vertelde ik het verhaal van vriendin V., die ik tegen het lijf was gelopen in de voetbalkantine en me vertelde over haar gezondheidsproblemen. Afgelopen week was het vriendin en collega M. die me aan het koffiemachine (zij koffie, ik water) aansprak over haar tegensputterende lichaam.

M. had er een vreselijk heftige periode op zitten waarin ze onder andere een boek had geschreven en een energievretende relatie had afgehandeld. Gevolg: ze was óp. Ze sliep amper, raakte niet in slaap, sliep niet meer door en raakte 's morgens uiteraard niet uit bed.
geschreven op 25-11-2017


Het verhaal van vriendin V.
Het leven van een jonge moeder speelt zich voor een groot stuk af in cafetaria's. As we speak zit ik mijn blogje te tikken in 35° en chloordampen, met zicht op Martha's zwemles.
Eerder deze week passeerden al de cafeteria's van de balletles (dinsdag), voetbaltraining (woensdagnamiddag), zaterdag begin ik mijn dag in de kantine van de dansles en op zondag is het tekenschool, maar die duurt twee uur en dan ga ik fitnessen.

Ik ben natuurlijk die de enige moeder die haar tijd verdoet met thee drinken en whattsappen tijdens de kinderhobby's. Dus voor je...

geschreven op 16-11-2017


Over pillen en wat ze kunnen aanrichten
Na het vorige bezoek aan mijn osteopaat bleek een extra detox broodnodig. Mijn lever was zwaar overbelast, vertelde ze me na wat geduw en getrek in de buurt van mijn ingewanden. Het gevolg van wat te veel rosé of zonnige zomeravonden en een drukke vakantie waarin ik alle ballen (werk, opvang) in de lucht moest houden.
 
Ik schoot meteen in gang: extra infraroodsaunabeurten, zo weinig mogelijk alcohol op weekdagen, meer water in de loop van de dag en minder zwarte thee, het supplement Boldocynara forte op basis van artisjok... Ik haalde alles uit de kast om mijn arme...

geschreven op 10-11-2017


Waarom naakt zijn zo gezond is
De Federatie van het Belgische Naturisme liet vandaag weten dat het aantal naturisten voor het eerst sinds lang weer gestegen is. Volgens bevragingen doen zo’n half miljoen Belgen weleens aan naaktrecreatie: ze gaan naar naaktstranden, brengen de vakantie door op een naturistencamping of trekken geregeld naar publieke sauna’s. Slechts een deel van hen, 8.200 om precies te zijn, is aangesloten bij een naturistenclub die activiteiten organiseert voor haar naakte leden. Vergeet de klassiekers als naar de sauna, naturistencamping of naakstrand gaan: de naturist anno 2017 gaat naar...

geschreven op 31-10-2017


Toxische stoffen zitten overal (en wat kun je doen?)
Alarmerend nieuws in de krant enkele dagen geleden: Vlaanderen scoort ondermaats op het vlak van de impact op onze gezondheid. Dat wordt door de - strengere - advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaald. Vooral voor fijn stof en ozon zit Vlaanderen nog met een probleem, maar ook voor stikstofdioxide en zwaveldioxide halen we de WHO-normen niet.
Dat betekent dat u en ik, tenzij u op een berg woont op het West-Vlaamse platteland ver weg van de beschaving, elke dag een hoop rommel naar binnen krijgt waar je lichaam niks mee kan én zelfs ziek van wordt.
geschreven op 25-10-2017


Wat Instagram kan doen voor mensen met chronische pijn
Ik zit heel vaak te gluren naar het leven van anderen. Als kind al was ik verslaafd aan paparazzi-foto's van Lady Di in de Privé en sappige verhalen over BV's in Dag Allemaal. En vandaag is daar nog een bron van vermaak bijgekomen: Instagram.
 
Als kind lazen wij thuis alleen intellectueel verantwoorde weekbladen, dus ik stal roddelboekjes uit het oud papier van de buren en verstopte ze onder mijn bed. Ik ben intussen groot genoeg om te kopen en te lezen waar ik zin in heb, dus pikken en verstoppen hoeft gelukkig niet meer. Al lees ik ze nog altijd niet en...

geschreven op 18-10-2017


Mijn geheime recept bij grieperige toestanden
Ik was de voorbije dagen wat 'under the weather'. Het Engelse gezegde voor grieperig en rillerig, wat voor mij synoniem staat met onder je dons kruipen op een gure, regenachtige dag terwijl de verse kippenbouillon staat te dampen op het vuur. Alleen: als je kinderen hebt, is dat 'under the weather'-zijn lang niet zo gezellig...

Toen de kinderen nog klein waren en thuis kwamen met een hoop virussen en bacteriën van de crèche, was ik non stop ziek. Lees: ik was ziek tussen 20 uur 's avonds en zes uur 's morgens. De avonden dat ik snotterend,...

geschreven op 11-10-2017


Bewezen: infrarood is goed voor je huid
Een vriendin van me had deze week een opleiding over hoe ze een burn-out kon voorkomen. Eén van de tips waar ze mee thuis kwam, was dat ze dringend moest stoppen met multitasken. Ons brein, zo vertelde de expert, is namelijk niet gemaakt om acht dingen tegelijk te doen, met als gevolg dat we a) die acht dingen zelden goed doen en b) we onszelf onnodig uitputten.
 
Ik ben nooit zo'n fan geweest van de multitask-hype. Ik kan niet bellen en rijden tegelijk, niet werken terwijl ik aardappelen sta te schillen, zelfs strijken en tv kijken vind ik maar niks. Ik doe het...

geschreven op 29-09-2017


Waarom ik een extra detox nodig heb
Om mezelf te versterken in deze mooiste maand van het jaar, stond er woensdag een bezoek aan 'de osteopaat' gepland. Nu ja, ik noem haar een osteopaat, maar wat ze precies doet, weet niemand. Ze voelt aan organen, laat energie weer stromen, zorgt ervoor dat alle chakrawielen weer in de juiste richting draaien.
 
Hocus pocus die wérkt, want de dag erna heb ik gegarandeerd hoofdpijn en uitslag rond mijn mond. 'De osteopaat' gaf me na een uur duwen en trekken de boodschap dat mijn lever wat rust nodig had. En dat het - gezien de tijd van het jaar - tijd...

geschreven op 22-09-2017


Dit doet Lady Gaga om haar fibromyalgie te behandelen
Teleurstelling onder de fans van de popdiva: ze moet haar tournee, die ook het Antwerpse sportpaleis zou aandoen, afgelasten omdat ze met helse pijnen is opgenomen in het ziekenhuis. Lady Gaga lijdt immers, net als vele miljoenen andere mensen, aan de spierziekte fibromyalgie.
 
Het is een ziekte die me altijd heeft geïntrigeerd en waarover ik - zeker sinds ik mijn infraroodsauna heb - al veel heb gelezen. Fibromyalgie is een vreselijk pijnlijke aandoening die je hele lichaam en leven lam legt, maar die door de klassieke wetenschappelijk vaak wordt afgedaan als...

geschreven op 17-09-2017


Over mijn liefde voor kleine ruimtes
Na een drukke 1-september-start en een nog drukker daaropvolgend weekend - vrienden van ons trouwden in Boedapest, dus vlogen we 'even twee dagen over en weer' - kwamen mijn infraroodsauna-avonden als geroepen. Als ik niet op een infoavond in de nieuwe klas van de kinderen zat (knieën geperst tussen veel te kleine bankjes) of genoot van de laatste zomerzon in Boedapest, was ik de voorbije week elke avond te vinden in mijn kleine, warme heiligdom.

Om de een of andere reden deed het me nóg meer deugd dan anders. Het gure weer, de aankondiging van de eerste...

geschreven op 10-09-2017


Versterk jezelf in de mooiste maand van het jaar
Het is één van mijn favoriete einde-zomer-activiteiten: het klaarzetten van de boekentassen (een kleine roze voor de tweede kleuterklas, een echte rugzak voor het eerste leerjaar), het opsnorren van fruit- en koekendoosjes, het afstoffen van turnzakjes. Op 1 september begint het gewone leven weer én mijn favoriete seizoen waar Ozark Henry een prachtig lied over schreef: de Indian Summer.
 
De nazomer is volgens de Chinese elementenleer (het verhaal van yin en yang, van vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water die in balans moeten zijn)...

geschreven op 31-08-2017


Waarom elke poetsvrouw een infraroodsauna moet hebben
Op de voorpagina in de krant vandaag: poetsvrouwen lopen twee keer zoveel risico om een fatale longziekte te ontwikkelen tegenover bedienden en kaderleden. De combinatie van schimmels, stof en chemische stoffen in kuisproducten blijken een aanval op hun gezondheid, zo blijkt uit een studie.
 
Niet het vallen over Legoblokken, uitschuiven op een net gedweilde keukenvloer of van de trap naar beneden storten terwijl ze zeult met stofzuiger en emmers, maar de stoffen waarmee ze elke dag in aanraking komt, doen haar dus de das om.
 
Kanker bij...

geschreven op 25-08-2017


Hoe ik verslaafd raakte aan warmte
Na twee weken Spaanse zon en enkele dagen acclimatiseren, ben ik weer boven water gekomen. Maar ik moet toegeven: het gewone ritme van 's morgens opstaan, kinderen klaarstomen, werken en 's avonds meer van dat maar dan in omgekeerde volgorde, valt me zwaar. Toen we zaterdag uit het vliegtuig stapten in de miezerige regen, 15 graden frisser dan twee uurtjes eerder, besefte ik dat de zomer nu écht wel voorbij is.
 
En dus is de heimwee naar onze Spaanse finca eens zo groot als ik maandagmorgen m'n laptop weer opstart om 673 mails weg te werken. Aan elke...

geschreven op 22-08-2017


Zo wordt het een perfecte vakantie
Valt het op aan de onderwerpen op mijn blog dat ik al helemaal in vakantiestemming ben? Ik wil niemand jaloers maken met deze kwakkelende Belgische zomer, maar vanaf morgenvroeg word ik elke ochtend wakker met het gefluit van de Spaanse vogels en temperaturen rond de 22°, rond de middag klimt de thermometer vlotjes richting 35°. Het heeft me even de tijd gekost om het recept te vinden voor een perfecte vakantie, maar ik wil mijn geheimtips toch nog graag delen vooraleer ik mijn laptop toe klap voor twee weken.
 
Ken jezelf
Als je gek wordt van (de kans op)...

geschreven op 04-08-2017


5 tips om je vel te redden
Over een goeie week wordt het even stil op mijn blog. Dan trek ik me 14 dagen terug op de Spaanse finca van mijn schoonzus, met amper gsm-ontvangst, laat staan wifi. We brengen er onze tijd al lezend en luierend door, aan de rand van het zwembad of op het strand, dat tegen dan bezaaid is met Engelsen die - en dat is écht opvallend - steevast roodverbrand vanop de eerste rij elke zonnestraal proberen opvangen.

O wee als je het waagt om voor hen te gaan zitten met je kinderen en schepjes - ja, ja, front row op het strand, het bestáát! - laat staan dat je een...

geschreven op 28-07-2017


Chronische spier- en gewrichtsklachten: ook dit kan helpen
Vorige week vertelde ik over het belang van ontgiften bij het behandelen van spier- en gewrichtspijnen, iets waar een infraroodsauna je geweldig mee kan helpen. Daarnaast las ik in het boek "Bewegen zonder pijn" van Dr. Daan De Coninck nog enkele interessante behandelmethoden en voedingssupplementen die ik jullie niet wil onthouden.

1 Mayr-kuur
Wat? Een vastentherapie
Waarom? Ons lichaam heeft van nature een groot vermogen om zichzelf te genezen. Maar hoe meer afvalstoffen je lichaam vasthoudt, hoe zwakker dat vermogen wordt, met allerlei klachten tot...

geschreven op 24-07-2017


Het belang van ontgiften bij gewrichtspijnen
Twee weken geleden gaf ik enkele natuurlijke middelen tegen reuma en artritis, geïnspireerd door actrice en Health Mate-fan Martine Jonckheere. Zij heeft sinds enkele jaren last van stijve gewrichten, een kwaal die ze erfde van haar moeder.
 
Als bij toeval waaide er deze week een boek mijn richting uit (zo gaat dat als je op de redactie van een weekblad werkt, soms vliegen de gezondheidsboeken je gewoon om de oren): 'Bewegen zonder pijn' van Dr. Daan De Coninck, een klassiek geschoolde arts die zich na zijn opleiding ging verdiepen in holistische geneeskunde....

geschreven op 16-07-2017


Waarom ik nooit meer in een Finse sauna stap
Begin juli zit ik mijn blog meestal te typen vanop onze berg in Spanje. Nu ja, om heel eerlijk te zijn: de berg van mijn schoonzus, waar zij een geweldige finca met zwembad neergezet heeft en waar immer een verfrissend zeebriesje waait. Dus nog voor de school uit is (dat gaat met kleuters) vertrekken we doorgaans richting zon om pas enkele weken later, bruingebrand en uitgerust, weer naar huis te komen.
 
Omdat we dit jaar pas in augustus kunnen vertrekken (tja, ik heb nog een andere schoonzus die óók graag op die finca vertoeft), had ik vorig weekend twee...

geschreven op 07-07-2017


6 natuurlijke remedies tegen reuma en artrose
Martine Jonckheere, sinds vorig jaar verknocht aan haar Health Mate, vertrouwde me toe dat ze last heeft van beginnende artrose, een erfenis van haar moeder. "Ik ben een bezig bijtje en voel me nog altijd 20, maar mijn lijf is dat niet meer natuurlijk." 's Morgens staat ze vaak stijf en stram op, vooral als het koud en vochtig is. "Ik heb echt ondervonden dat mijn infraroodsauna helpt. Net zoals de zon - daarom reis ik ook zo veel als ik kan, want in het buitenland heb ik veel minder last van artrose. Wel, mijn infraroodsauna evenaart de zon."
 
1...

geschreven op 30-06-2017


Zweten helpt tegen kwikvergiftiging
Of ik op hete dagen als deze nog steeds zo graag en vaak in mijn infraroodsauna zit, vroeg een puffende collega me gisteren. Welnee, ik moet toegeven dat ik 's avonds liever op mijn terras zit waar er ein-de-lijk een zuchtje wind opsteekt dan dat ik alweer de warmte opzoek. Het is een fenomeen dat elke zomer terugkomt: bij hittegolven durf ik mijn infraroodsauna-sessies al eens te schrappen.

En of al dat zweten nu eigenlijk écht helpt, wilde ze ook weten - waarschijnlijk doelend op haar eigen okselvijvers die gezien de temperatuur indrukwekkend waren. Ik kan...

geschreven op 23-06-2017


Bewegen als je chronisch moe bent, kan dat?
De voorbije weken tierden de virussen in huis welig. Een man en zoon met keelontsteking, een dochter met windpokken... Het was me het weekje wel. Ik heb me erdoor geslagen - misschien wel omdat ik mijn Netflix abonnement heb opgezegd en mijn infraroodsauna-ritueel weer netjes heb hervat? - maar ik voelde me wel de hele week hondsmoe.

Vooral toen ik ging fitnessen, viel het me op: ik geraakte niet vooruit. Mijn hartslag ging veel te hoog, en na enkele minuten was ik al buiten adem. Ik kon mijn erbarmelijke prestaties - na een half uur ben ik afgedropen - verklaren door een...

geschreven op 16-06-2017


5 zomerse detoxdrankjes
Weer of geen weer, ik heb quasi nooit dorst. Ik kan zonder problemen een hele dag teren op één tas thee, zelfs als het 30 graden is zoals de voorbije weken. Ik moet dus écht mijn best doen om mijn 1,5 liter water per dag naar binnen te krijgen, en meestal lukt het me gewoonweg niet.

Maar afgelopen week ontdekte ik detox-drankjes: dé trend voor komende zomer, helemaal overgewaaid uit het zonnige Californië. Het is de plek waar mijn infraroodsauna is uitgevonden en waar ze nogal fanatiek bezig zijn met gezond leven. Geen wonder dus dat iedereen...

geschreven op 06-06-2017


Waarom sport niet altijd helpt tegen stress
Ik sport bijna altijd 's morgens of tijdens de middag, maar de zeldzame keren dat ik toch eens 's avonds ga fitnessen, zie ik ze met bosjes lopen, roeien, fietsen of spinnen: mannen en vrouwen die een hele dag gewerkt hebben, de kinderen gauw gevoed, gewassen, gestreken en in bed gestopt en zich dan gehaast hebben richting fitness om aldaar al puffen en zwetend 'hun hoofd leeg te maken'. Ik heb het altijd gek gevonden, mensen die mentale vermoeidheid van een dag meetings en mails op kantoor doorspoelen met wat fysieke vermoeidheid aan het einde van de dag. Er moeten toch...

geschreven op 30-05-2017


Hoe gezonde gewoontes mijn leven veranderden
Ik herinner me nog precies het moment waarop ik dacht: nu is het genoeg geweest, ik ga beginnen sporten. Dat was eind september vorig jaar, tijdens een wandeling in Central Park in New York. Het was volop Indian Summer, de bomen stonden er prachtig bij, New Yorkers struinden er rond met hun kroost, hippe joggers zoefden voorbij. En ik slenterde al zuchtend van het ene bankje naar het andere.
 
We waren dag drie van onze citytrip en mijn benen waren stijf, ik had last van mijn rug, ik was doodop van al dat stappen. Niet enkel omdat ik uit vorm was en nooit sportte, maar ook...

geschreven op 23-05-2017


Dit houdt me al een week uit mijn sauna én mijn slaap
Mijn infraroodsauna-ritueel heeft deze week stevige concurrentie gekregen van een andere avondlijke verslaving. Sinds ik Netflix heb ontdekt, weet ik niet meer wat eerst gedaan na 20 uur: werken, zweten of bingewatchen. Bijkomende stress: voor 22 uur moet elke activiteit afgerond zijn, want anders wacht er me gegarandeerd een slechte nacht.
 
Ik ben eigenlijk helemaal geen tv-kijker. Doorgaans zien mijn avonden er als volgt uit: kinderen rond 20 uur in bed, opruimen, laptop weer aan en werken tot 21.30 uur, dan m'n sauna in (die al begint op te warmen terwijl ik mijn...

geschreven op 12-05-2017


Daarom helpt je infraroodsauna bij de ziekte van Lyme
Paniek op de redactie van het weekblad waar ik werk deze week: een collega had een verdacht zwart puntje opgemerkt en was ervan overtuigd dat het een tekenbeet was. Het bleek loos alarm te zijn (een ingegroeid haartje oordeelde haar huisdokter later die avond), maar luttele minuten nadat ze haar vrees voor een tekenbeet in de groep had gegooid, waren mijn collega's en ik aan het Googelen gegaan.  Want een tekenbeet, krijg je daar niet de ziekte van Lyme van? En moet je dan niet meteen (nu!) aan de antibiotica?
 
Tijdens het Googelen stootte ik op een interessant...

geschreven op 05-05-2017


Lage rugproblemen: zo pak ik ze aan
Na een proefperiode van enkele maanden heb ik vorige week mijn fitnessabonnement met een jaar verlengd. Jawel, u leest het goed: ik ga twee keer per week 15 minuten roeien, 20 minuten fietsen en 5 minuten stappen op een crosstrainer, en dat - hopelijk - minstens tot in april 2018. Ik heb mijn immobiele lijf eigenlijk op gang getrokken en dat doet me deugd, niet in het minst omdat ik al jaren met rugproblemen sukkel.
 
8 op de 10
Rugpijn is niet iets dat alleen oude mensen overkomt. Het is de meest voorkomende vorm van chronische pijn; 8 op de 10 Belgen krijgt er...

geschreven op 28-04-2017


6 feiten over de meest voorkomende ziekte ter wereld
960.000 chronische pijnpatiënten telt ons land volgens de meest recente cijfers. Pijn is niet langer een symptoom van een andere ziekte - zoals een rugblessure of kanker - maar pijn is de ziekte zélf, aldus dokter Guy Hans, medisch directeur van het UZA, anesthesist en coördinator van het pijncentrum in Humo. Enkele opmerkelijke uitspraken:
 
"Pijn is de meest voorkomende ziekte ter wereld."
Dokter Guy Hans: "960.000 mensen, dat is 9% van de Belgische bevolking. Mensen die niet meer functioneren omdat ze élke dag pijn lijden en...

geschreven op 21-04-2017


Haal het maximale uit je dag
Schoolvakanties zijn een welkome verademing voor mijn kinderen, maar een hele uitdaging voor mij. Want tenzij je je kinderen veertien dagen bij grootouders aan zee kunt parkeren, is het een heel gepuzzel om én te werken (ik doe dat meestal thuis) én tijd met hen door te brengen, én je strijk gedaan te krijgen én twee keer per week te gaan sporten. En misschien, als er nog wat tijd overblijft, ook nog eens iets leuks te doen met vriendinnen. Daarom: mijn tips om die drukke (vakantie)dagen zo efficiënt mogelijk door te komen.
 
1 Werk niet aan...

geschreven op 14-04-2017


Daarom is mindfull leven zo gezond
Zo, onze eerste skivakantie zit erop. Een niksdoen-vakantie werd het allerminst; we stonden op de latten van 10 tot 12, van 14 tot 16 uur, en daarna werd er nog een dik uur gezwommen in het hotel. Ik had nooit gedacht dat zo'n actieve week iets voor mij zou zijn, maar wát heb ik ervan genoten. Ik heb namelijk ontdekt dat skiën een geweldige oefening is in mindfull leven.
 
Ik had al eens geskied op mijn twaalf, maar ik herinner me er niks meer van - behalve dan dat mijn skileraar Lars heette en dat ik een hart van sneeuw voor hem had gebeiteld. Maar...

geschreven op 07-04-2017


3 redenen waarom niksen zo goed is voor je
Straks vertrekken we voor het eerst op skivakantie. Ik moet toegeven dat die reis op de latten me de voorbije dagen al behoorlijk wat stress heeft bezorgd. Wat heeft een mens allemaal nodig daar in de bergen? Hoe zit dat met thermisch ondergoed en 'kleden in laagjes' waar iedereen het over heeft. En gaan we dat skiën überhaupt wel leuk vinden?
 
Sowieso ben ik eerder het type dat vakantie gebruikt om te relaxen - zomerhuisje in Spanje, 30°, zwembad, een goed boek en aperitief vanaf 16 uur: meer heb ik niet nodig om de batterijen weer op te laden. Elke...

geschreven op 31-03-2017


Dit doet een infraroodsauna voor littekens
Een dikke maand geleden liet ik mijn tâche de beauté op mijn gezicht wegsnijden. De plastische chirurge had me gezegd om zeker een week of drie uit mijn infraroodsauna te blijven, maar zoals (in alle stilte) aangekondigd: dat toegangsverbod heb ik aan mijn laars gelapt. Toen na een week de draadjes eruit mochten, ben ik mijn sauna weer stilletjes binnen geslopen. Ik ben er immers van overtuigd dat een infraroodsauna littekens sneller en mooier doet genezen.
 
Hoe geneest een wonde eigenlijk?
Een wond geneest in drie fasen.

Fase 1:...

geschreven op 24-03-2017


Een verrassende oorzaak van slecht slapen
Het is vandaag World Sleep Day, en die heb ik 'gevierd' met een nacht die veel te laat is begonnen (na middernacht), twee keer onderbroken werd door kinderen die pipi moesten doen (2 uur) en dachten dat ze al mochten opstaan (5 uur) en om tien na zes vanmorgen, na de volle zes uur slaap, al ten einde was.  
 
Een slechte nacht dus, en ik ben blijkbaar niet de enige die - geregeld - slecht slaapt. 42% van de Vlamingen is niet tevreden over zijn of haar slaap: we slapen te weinig én ook onze slaapkwaliteit gaat achteruit, zo zeggen recente cijfers....

geschreven op 17-03-2017


Waarom klagen niet goed is voor je
6.45 uur
Ik stap uit bed richting douche en vloek: de thermostatische kraan is al maanden stuk en sinds enkele dagen komt er alleen nog lauw water uit. Ik háát lauw water - zelfs in Spanje bij 35 graden douche ik warm, liefst heet.
 
7.45 uur
Het regent pijpenstelen en ik moet naar een klant. Het lijkt wel of niemand nog met de wagen kan rijden als het regent, overal is het aanschuiven. Ik arriveer een kwartier te laat, met natte schoenen omdat ik die plas naast mijn auto niet had gezien.
 
10 uur
Terug thuis. Bij de...

geschreven op 08-03-2017


Waarom ik niet meedeed met de Tournée Minérale
Terwijl ik deze blog type, zie ik op Instagram en Facebook de eerste gin-tonics en glazen rode wijn van de maand weer opduiken. 'Working nine to wine', zegeviert een vriendin die al 28 dagen droog staat omdat ze meedoet aan de Tournée Minérale. En as we speak zit ze de minuten tot middernacht af te tellen want dan mag er - ein-de-lijk! - weer gedronken en geklonken worden.
 
Met 122.460 waren ze, de dappere zielen die begin deze maand hadden beloofd dat ze een maand lang zonder alcohol door het leven zouden gaan. Op 31 januari werd er nog behoorlijk...

geschreven op 28-02-2017


Wat je nog niet wist over een burn-out
Eén van de grote voordelen aan mijn job - ik kan van overal werken zolang ik wifi heb - is dat ik mijn thuiswerkdagen geregeld begin met een verse muntthee en homemade granola in de leuke koffiebar aan de school van de kinderen, meestal in het gezelschap van andere thuiswerkende mama's of lokale middenstanders die pas tegen 10 uur de deur van hun winkeltje opendoen.

En zo zat ik vorige week te ontbijten met Kim, een ex-klasgenootje die onlangs een winkel opende hier in de buurt. Haar grote droom was eindelijk uitgekomen, vertelde ze me. Ze ging helemaal voor haar...

geschreven op 21-02-2017


Waarom ik even afscheid moet nemen van mijn infraroodsauna
Gisterenavond om 20.32 uur precies heb ik voor de laatste keer de deur van mijn infraroodsauna achter me dicht getrokken. Niet dat ik 'm weggeef in een vlaag van vrijgevigheid, niet dat ie binnenkort op tweedehands.be zal staan pronken, evenmin heb ik schulden en komt een deurwaarder mijn waardevolle cabine in beslag nemen. Nee, ik moet op doktersadvies drie weken lang de deur van mijn cabine hermetisch gesloten houden. Geen avondlijke zweetsessies meer voor mij. En dat allemaal omdat ze morgen een tache de beauté gaan wegsnijden.
 
Afspraak om middernacht
geschreven op 14-02-2017


Daarom zijn je vrienden zo belangrijk
Facebook herinnerde me er vanmorgen aan: het is vriendendag. En "omdat vrienden ons maken tot wie we zijn", hadden ze een persoonlijke video gemaakt voor me om mijn vriendschappen te vieren. Ik had Facebook deze week niet nodig om te klinken op mijn vriendinnen - dat deden we afgelopen woensdag zelf, helemaal live (en dus véél beter!).
 
Een keer om de acht weken komen we samen met een vriendengroepje, telkens bij iemand thuis of op restaurant. Een dik jaar geleden had ik hen getrakteerd op een ladies-go-infrared-sauna-avond bij me thuis en toen...

geschreven op 03-02-2017


3 onverwachte voordelen van mijn infraroodsauna
In een poging om meer energie te krijgen en mijn immobiele lijf in beweging te brengen, heb ik een jaar of drie geleden eens een tienbeurtenkaart van het zwembad hier in de buurt gekocht.

Elke dinsdagavond ging ik met buurvrouw Marianne baantjes trekken, met als beloning nadien: een kwartiertje de Finse sauna in. Het zwemmen heb ik niet lang volgehouden: te nat, te koud, te weinig baanruimte voor twee tetterende vriendinnen, gebrek aan zwemtechniek ook. Maar die saunabeurten erna miste is nog het meest: de hitte als beloning na dat plonzen in het koude water.
En dat is...

geschreven op 27-01-2017


Doe de stress-detox
Sinds ik begin deze maand mijn yogamatje heb uitgerold voor een dagelijkse sessie rekken en strekken, ben ik geweldige fan van Lauren Roxburgh. Gwyneth Paltrow noemde haar een 'body whisperer', maar Lauren is vooral bekend als yoga-goeroe en personal coach van heel wat atleten en Hollywoodsterren.
 
De stresscontainers
De kracht van Lauren zit 'm in haar achtergrond als sporter - ze is geen geitenwollensok die op een berg in het verre oosten het licht zag. Nee, Lauren zwom en sportte als kind heel intensief. Toen ze zestien was, kreeg haar moeder...

geschreven op 22-01-2017


5 signalen dat je te veel gifstoffen in je lever hebt
Ik las vorige week een artikel over gezondheidsmythes waar iedereen onterecht in gelooft in een Knack van twee jaar geleden. Hoe het komt, zegt u, dat ik nog tijdschriften bezit uit 2014? Dat zit zo.

Ik was als kind verslááfd aan tijdschriften. Ziek zijn was een feestje want dan mocht ik van mijn moeder de Privé gaan halen in de krantenwinkel over de deur - een heerlijk Hollands roddelblad dat elke week vol stond met foto's van Lady Di. En één keer in de maand, wanneer het oud papier werd buitengezet, pikte ik de Dag Allemaals uit de...

geschreven op 13-01-2017


Detox all the way
Na jingle all the way is het tijd voor detox all the way. Want met dank aan alle zoete decemberzondes (taart! kroketten! wijn! champagne!) is januari dé detox-maand bij uitstek. Nu moet ik toegeven dat ik op barkoude, donkere dagen als vandaag meer zin heb in een vette lasagne en rode wijn dan een gembersapje met avocado. Daarom: gezellige, hartverwarmende detox-tips om je snel weer in topvorm te voelen.
 
Alle afvalstoffen weg
Detoxen betekent zoveel als ontgiften. Elke dag krijg je massa's afvalstoffen naar binnen via je voeding, alcohol, de lucht die we...

geschreven op 06-01-2017


5 tips voor een stralend 2017
Gelukkige mensen tellen hun zegeningen, ondanks de tegenslagen waarmee ze te maken krijgen. Even stil staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, zorgt ervoor dat je positiever in het leven zult staan. Count your blessings dus, ook in dit nieuwe jaar. Maar er zijn nog meer manieren om ervoor te zorgen dat je elke ochtend stralend aan de dag begint.
 
1 Ga eens langs een osteopaat
Veel mensen associëren een osteopaat met een geblokkeerde rug. Maar anders dan een kinesist, kun je ook preventief of met (vage) klachten naar een osteopaat. Die behandelt niet...

geschreven op 31-12-2016


Elke dag of elke week in je sauna: een immens verschil
Mij vind je ongeveer drie avonden per week in mijn infraroodcabine, meestal 's avonds als de kinderen slapen en mijn man werkt (hij werkt 's avonds). Na een dag vol gebabbel van kinderen en collega's, mails en telefoons koester ik de stilte in huis en kruip ik mijn Health Mate in, zoals een kat zicht neervlijt in een kartonnen doos op zoek naar warmte en veiligheid.
 
Drie keer per week is een mooi gemiddelde, maar Martine Jonckheere doet een stuk beter. Ze vertrouwde me afgelopen zomer toe dat ze élke avond in haar Health Mate infraroodsauna zit....

geschreven op 25-12-2016


Waarom Lady Gaga zo'n fan is van haar Health Mate
Ik ben niet de enige die stilaan verslaafd is geraakt aan haar avondlijke infraroodsauna-ritueel. Op Instagram verkondigde Lady Gaga recent nog haar liefde voor haar Health Mate infraroodsauna. Die zorgt ervoor dat ze 's morgens uit bed geraakt, ondanks haar chronische pijn.
 
De wereldberoemde Amerikaanse zangeres, songwriter en actrice (30) ken je misschien wel van haar monsterhits Pokerface en Paparazzi. Wat minder bekend is, is dat de zangeres al jaren met chronische pijn kampt.
 
Vorige maand deelde ze deze foto op haar Instagrampagina. "Ik...

geschreven op 18-12-2016


Zo blijf je zen tijdens de feestdagen
Nu de Sint zijn koffers heeft gepakt, doen de kerstbomen, slingers en lichtjes hun intrede. Het is het officiële startschot van de eindejaarsfeesten, van een lange decembermaand in het gezelschap van familie, vrienden, cadeautjes en knallende champagnekurken. Althans: dat zou het móéten zijn. Maar niet iedereen toost met evenveel enthousiasme op die laatste dagen van het jaar. De aanloop ernaartoe én de feestdagen zelf brengen namelijk heel wat stress met zich mee.
 
Moe en down
Maaltijdboxaanbieder HelloFresh hield een bevraging bij 1000...

geschreven op 07-12-2016


Mijn 6 beautygeheimen voor een stralende huid (ook in de winter!)
Ah, die heerlijk koude, droge dagen met diepblauwe lucht zoals vandaag: sfeervoller wordt de winter niet, toch? Goed voor je humeur en zin om naar te buiten gaan, maar minder goed voor je huid. Want de droge winterlucht tast het vetlaagje van je huid aan.

Gevolg: je huid wordt droog, gaat trekken en raakt (licht) beschadigd. En dat heeft niet alleen gevolgen op korte termijn, maar ook op lange termijn: elke vorm van huidbeschadiging zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert. Kortom: extra (vet) smeren en hydrateren op koude dagen is de boodschap!
 
Smeren...

geschreven op 30-11-2016


Heeft een infraroodsauna invloed op kankercellen?
Er bestaan heel wat artsen hier en in het buitenland die het gebruik van een infraroodsauna aanbevelen. Kinesisten en ziekenhuizen die een Health Mate hebben staan voor hun patiënten, maar ook dokters die zich openlijk uitspreken over de vele voordelen van een Health Mate infraroodsauna.

In Amerika is er Dr. Junger, de persoonlijke arts van o.a. Gwynth Paltrow, die zwéért bij een Health Mate infraroodsauna om te detoxen. En ook Dr. Irvin Sahni sprak zich een tijdje geleden uit voor het gebruik van infraroodsauna's in de strijd tegen dé ziekte van...

geschreven op 22-11-2016


Waarom ik na 33 jaar nu toch ben beginnen sporten
't Is gebeurd. Na 33 jaar van halfslachtige pogingen om een sport te vinden die bij me past, heb ik de voorbije week vier uur in een fitnesszaal doorgebracht. En dat terwijl ik mezelf begin dit jaar nog had voorgenomen om weliswaar te bewegen, maar nooit of te nimmer zou dát gebeuren in een fitnesszaal.
 
Maar het zit zo: het magazine waar ik voor werk, zocht redacteurs die een maand lang gezonder wilden gaan leven en daar een verslagje over wilden maken. Nu heb ik qua gezondheidsrituelen al wel één en ander op mijn palmares: detox-sapjes, koken...

geschreven op 17-11-2016


Waarom Sinterklaas iedereen een infraroodsauna zou moeten brengen
De volle 3,5 weken was het geleden dat ik nog eens de vier muren van mijn infraroodsauna had gezien. Een amandeloperatie en bijbehorende complicaties (pijn, nabloedingen) hielden me langer uit mijn privéwellness-ruimte dan gepland. Ik maakte een kleine vreugdedans toen de amandelwonde dicht was en ik me gisterenavond voor het eerst sinds lang weer kon laven aan de deugddoende warmte.
 
Na de voorbije pijnlijke weken en ziekenhuisbezoeken (bij elke nabloeding moest in naar spoed) kon ik me voor het eerst in mijn leven echt iets voorstellen bij wat mensen met...

geschreven op 08-11-2016


5 x doen op een perfecte herfstdag
De voorbije dagen waren op-en-top herfstdagen, die me deden denken aan het gedicht Herfstdag van Rilke, waarin hij afscheid neemt van een grootse zomer en in de laatste strofe het najaar mooi samenvat:
 
Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer,
wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,
zal waken, lezen, lange brieven schrijven
en rusteloos de lanen op en neer
gaan als de wind de blaren voort zal drijven.
 
De herfst is het seizoen van melancholie, van stilte en bezinning, van rust en naar binnen keren, van energie...

geschreven op 31-10-2016


Zo sterk je weer aan na een ziekte
Van de New Yorkse drukte ging het vorige week richting ziekenhuis, voor een amandeloperatie die al maanden geleden gepland was. Mijn amandelen waren immers al een tijdje chronisch ontstoken. Als je amandelen normaal werken, houden ze ziektekiemen tegen die je keel proberen binnen te dringen. Maar die van mij deden niks meer, behalve zorgen voor keelontstekingen en verkoudheden.

De twee ondingen moesten er dus uit, en ik was op voorhand gewaarschuwd dat dat "behoorlijk pijn kon doen" bij een volwassene.
Dat bleek een understatement. Pas na tien dagen en twee...

geschreven op 26-10-2016


De kracht van stilte
Na een weekje in New York trok ik gisterenavond voor het eerst de deur van mijn saunacabine weer achter me dicht. Het verschil was immens: in the city that never sleeps ontsnap je nooit aan lawaai van toeterende taxi's, razende metro's, muziek in winkels en op straat, gigantische lichtpanelen op Times Square... New York is een stad die voortdurend prikkelt, bruist en raast.
Ik moet toegeven, het was even wennen maar ik vond het best leuk - take away coffee (tea in mijn geval) met verse granola on the go, eten anyplace anytime, winkels die 24/7 open zijn, iedereen die je 's...

geschreven op 14-10-2016


Het geheim van gezond ouder worden
Ik lees vandaag in de krant dat we met z'n allen langer leven, maar ongezonder oud worden. Uit een studie van The Lancet blijkt dat een Belgische vrouw een levensverwachting van 81,97 jaar heeft. Haar gezonde levensverwachting is amper 70,88 jaar. Als vrouw ben je dus 11,09 jaar op de sukkel tot je het bijltje erbij neerlegt. Voor een man gelden andere cijfers, maar ook hij zal ongeveer één vierde van zijn leven na zijn 65 ziek doorbrengen.
 
De vraag die zich opdringt, is dus niet hoe we per se lánger kunnen leven, maar wel hoe we gezond ouder...

geschreven op 07-10-2016


5 dingen die je kunt doen op stressvolle momenten
Er zijn van die momenten dat ik het gevoel heb dat ik een snelkookpan ben. Het deksel is hermetisch dicht en aan de buitenkant ziet alles er normaal uit, maar vanbinnen stijgt de temperatuur en dreigt de hele boel te exploderen.

Kinderen die 's morgens niet luisteren en lummelen waardoor ik te laat de deur uit ben, een trein die afgeschaft is, wegenwerken waardoor ik eindeloos moet omrijden naar god-weet-waar, een printer die kuren heeft, een berg e-mails waar ik niet doorheen raak - en dan is de dag nog niet eens halfweg (zucht). Voor zo'n dagen heb ik een...

geschreven op 28-09-2016


Nu doen: energie tanken voor de herfst
De nazomer is zonder twijfel mijn favoriete seizoen. De bruisende zomer valt stil, het gewone ritme (werken, kinderen naar school en in het weekend over en weer rijden naar hobby's) herstelt zich, een zondag binnenblijven in pyjama en op tijd in bed kruipen is weer toegestaan. Het is ook hét seizoen om je klaar te stomen voor de eerste frisse herfstdagen en de bijbehorende verkoudheden en andere virussen die met het vallen van de bladeren de kop opsteken. De winter gezond doorkomen doe je door nú al extra vitamines te tanken.
 
Vitamines: in capsules of in...

geschreven op 18-09-2016


Zo helpt een infraroodsauna bij rugpijn
Enkele weken geleden kreeg ik een fijne mail van Nico:
  Al 2.5 jaar bezitten we een Health Mate infraroodsauna. Ik stond er altijd een beetje kritisch tegenover. Ik had al zoveel geprobeerd om mijn rugklachten wat draaglijker te maken na een arbeidsongeval. Maar tot op de dag van vandaag moet ik bekennen dat de Health Mate infraroodsauna echt wel werkt... Als ik dan toch een minpuntje zou moeten formuleren: ik moet er geregeld ingaan of ik krijg terug de voorgaande pijn. Voor mij is het in ieder geval geen minpunt meer... Ik bespaar al veel kilometers naar dokters, kinesisten...

geschreven op 09-09-2016


Wat een sauna-kuur deed voor de brandweermannen van 9/11
Het is bijna 15 jaar geleden, maar de beelden staan nog altijd op mijn netwerk gegrift: de vliegtuigen die de Twin Towers doorboorden en een ravage achterlieten van stenen en dode mensen. En hoe reddingswerkers de uren daarna met man en macht op zoek gingen naar overlevenden onder het puin.
 
Een klus die niet in de koude kleren van de reddingswerkers was gekropen, zo bleek nadien. De immense hoeveelheid stof en giftige gassen had ervoor gezorgd dat ze niet alleen last kregen van ademhalingsklachten, maar ook van longproblemen, maagklachten, depressies,...

geschreven op 05-09-2016


Waarom ik op een snikhete avond toch in mijn sauna zit
Het is niet omdat ik elke week kwistig strooi met stralende gezondheidstips, dat ik zelf niet zo nu en dan stevig zondig tegen wat ik verkondig. Zo schreef ik eerder al dat een infraroodsauna altijd deugd doet, of het nu buiten 2 of 32 graden is. Nou, dát was toch even buiten de voorbije week gerekend. Na een dag van puffend werken - ventilator op drie, ijskoud water bij de hand - had ik 's avonds geen druppel zweet meer te verliezen. Een koude douche leek me een betere afsluiter dan mijn traditionele infraroodsauna-sessie. Tot ik vanmorgen opstond en plots weer wist waarom het...

geschreven op 28-08-2016


Waarom een zuurstof-boost goed is tegen kanker
Mensen vragen me weleens wat nu eigenlijk het verschil is tussen een gewone (Finse) sauna en een infraroodsauna. Het beste is om de twee gewoon eens te testen, dan voel je meteen het verschil tussen de vochtige hitte en de droge warmte. Actrice Martine Jonckheere had járen een Finse sauna thuis. Sinds ze haar Health Mate infraroodsauna heeft, doet die sauna dienst als opberghok voor haar tuinmeubels. En ook wat het resultaat betreft is er een wereld van verschil: de klassieke sauna doet, als je het puffend en zwetend kunt uithouden, nadien best deugd. Maar een infraroodsauna doet...

geschreven op 19-08-2016


De kracht van vitamine D
Het was één van de allereerste dingen die ik mijn kinderen - net uit mijn buik - moest geven: een papflesje (ik beken, ik was een poeder-moeder) en extra vitamine D. Er zijn als je pas bevallen bent 101 dingen waar je aan moet denken, dus die vitaminen heb ik niet lang volgehouden. Maar onlangs dacht ik er weer aan, toen mijn kinderen op de sukkel waren met snotteren en hoesten: extra druppeltjes vitamine D! Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het een wondervitamine die, als je er te weinig van hebt, aardig wat fysieke en mentale klachten kan geven.
geschreven op 05-08-2016


Beter voorkomen dan genezen: zo doe je dat
Ik heb, naast mijn infraroodsauna-sessies, nog meer gezonde rituelen. Een bezoek aan mijn osteopaat bijvoorbeeld. Mensen associëren osteopaten met iemand die kan ingrijpen als je nek vast zit of je door je rug gaat, maar ik plan mijn bezoekjes aan mijn osteopaat preventief.

Om de twee maanden laat ik mijn lichaam 'screenen': zit er ergens spanning? Hoe zit het met mijn energieniveau? Welke organen hebben wat extra zorg nodig? Ik sta soms versteld van wat mijn osteopaat allemaal kan 'lezen': bijnieren die moe zijn, een galblaas die te hard heeft moeten...

geschreven op 29-07-2016


Martine Jonckheere over het enige dat ze mist op vakantie
Martine Jonckheere heeft geen makkelijk jaar achter de rug. Sinds ze vorige zomer de deur van de opnamestudio's van Familie achter zich dicht trok, geeft ze nog maar weinig interviews. "Iedereen wil weten hoe het met dat ontslag zit, ik moet mijn woorden constant wikken en wegen en alles wordt uit z'n context gerukt", verzucht ze in haar prachtige tuin midden in de Vlaamse Ardennen. Maar als het gaat over haar Health Mate infraroodsauna die Martine sinds een half jaar heeft, komen de woorden eruit zonder nadenken. "Het enige wat ik mis op vakantie, is mijn...

geschreven op 20-07-2016


Waarom het altijd een beetje vakantie is in mijn infraroodsauna
Ik ben net terug van een weekje Spaanse zon, dus ik heb het aan den lijve mogen ondervinden: 30 graden in België of 30 graden in Spanje is een wereld van verschil. Het verschil tussen de zon hier en el sol daar is vergelijkbaar met het verschil tussen een klassieke Finse sauna en een infraroodsauna, tussen een plakkerige, benauwde hitte en deugddoende, droge warmte.
 
Spaanse zon
Ik ben verslaafd aan apps die me tot op het uur kunnen vertellen wat voor weer het zal worden, zeker op vakantie ("een wolk? even checken wanneer de zon er weer is!"). Wat...

geschreven op 11-07-2016


De gezondheidsgeboden van Gwyneth Paltrow
Hollywood-actrice Gwyneth Paltrow kreeg in 1998, tijdens de opnames van de film The Talented Mr Ripley, een telefoontje dat haar leven op z'n kop zette. Haar vader had de diagnose keelkanker, stadium 4 gekregen en was ten dode opgeschreven. Hoewel hij nog vier jaar geleefd heeft, zag Gwyneth zijn gezondheid achteruitgaan, en dat zette haar aan het denken.

Voorkomen in plaats van genezen
Ze begon zich te verdiepen in Oosterse geneeskunde, waar het motto luidt: een dokter bezoeken als je ziek bent, is zoals een waterput beginnen maken als je dorst hebt. Gwyneth besefte...

geschreven op 01-07-2016


Leven met pijn: 4 tips voor positieve vibes
Door te luisteren naar verhalen van mensen met chronische pijn, is me één ding heel duidelijk geworden. Chronischepijnpatiënten besteden heel veel van hun energie aan het bestrijden van de pijn, aan gewoonweg 'de dag doorkomen'. Activiteiten die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn - opstaan en uitgerust zijn, naar het werk fietsen, gaan lunchen, 's avonds je kinderen gaan halen, strijken... - zijn dat voor mensen met pijn helemaal niet. Het is een hele zoektocht naar wat nog wél zin geeft aan je dag, naar wat je wél blij maakt, naar iets wat...

geschreven op 24-06-2016


Wat ik leerde na 156 saunabeurten
Ik heb mijn Health Mate infraroodsauna precies één jaar. Aan een gemiddelde van drie saunabeurten per week, klok ik af op 156 saunasessies. Dit is wat ik geleerd heb van een jaar stevig zweten.
 
Het is verslavend
Mijn infraroodsauna is geïnstalleerd op een hete junidag vorig jaar. Diezelfde avond nog zat ik er al in. Mensen associëren sauna's met "iets dat deugd doet bij koud weer", maar voor een infraroodsauna geldt dat niet. Want dat diep ontspannen gevoel dat je krijgt na drie kwartier zweten, is er een waar ik intussen...

geschreven op 19-06-2016


Waarom ik geen plastic waterfles meer meeneem in mijn infraroodsauna
'Il faut des rites', weet ik sinds ik Le Petit Prince las. Een mens heeft rituelen nodig, want die geven je houvast en zorgen voor rust. Ik heb het voorbije jaar een zeer trouw infraroodsauna-ritueel opgebouwd: als de kinderen in bed liggen zet ik mijn sauna op 52°, ga ik handdoeken en een fles ijskoud water uit de ijskast halen, duik ik in mijn boekjesmand om wat lectuur uit te kiezen en stap ik daarna in mijn sauna gedurende 40 à 45 minuten. Maar afgelopen week verslikte ik me ei zo na terwijl ik zat te nippen aan mijn waterfles. In het boekje dat ik had meegenomen, las...

geschreven op 10-06-2016


6 tips voor een goeie nacht slaap
Ik kwam deze week een ex-yogacollegaatje tegen. Jarenlang hebben we samen elke dinsdagavond op ons matje gelegen bij een geweldige lerares hier in de buurt. Die traditie is jammer genoeg gesneuveld toen ik kinderen kreeg en zij het te druk begon te hebben op haar werk. 'Ik mis de lessen nog altijd', vertelde ze, 'want ik sliep nooit zo goed als na de yogales'. Het deed me beseffen dat een goeie nacht slaap echt niet evident is voor veel vrouwen en mannen, ook niet voor mij. Daarom: zes gouden slaaptips.

1 Een infraroodsauna-sessie
Voor mij zonder twijfel...

geschreven op 03-06-2016


Waarom je infraroodsauna helpt bij allergie
Ik heb jarenlang elke ochtend een anti-allergicum genomen. Ik was als kind allergisch voor huisstofmijt en daar kwam met ouder worden nog een soort 'onbepaalde allergie' bij voor 'luchtvervuiling in het algemeen'. De lucht die we inademen is te vervuild, pesticiden op groenten en fruit zijn ook giftig en kraantjeswater dat we drinken is ook niet altijd en overal even gezond... En daar krijgen we met z'n allen steeds meer en vaker last van onder de vorm van allergieën. Maar sinds ik vorig jaar mijn infraroodsauna in huis haalde, is zo'n pilletje tegen de allergie...

geschreven op 27-05-2016


5 natuurlijke mooimakers
Ik heb een trouw beautyritueel van smeren en hydrateren. Maar dat alleen is niet genoeg voor een mooie huid. Je kunt zoveel crèmes smeren als je wil, rimpels komen ook van binnenuit: vrije radicalen houden in ons lichaam lelijk huis en zorgen ervoor dat we sneller verouderen.
 
Wat zijn vrije radicalen eigenlijk?
Vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke moleculen die zich voortbewegen in je lichaam en er schade veroorzaken. Ze hechten zich vast aan gezonde cellen en maken die gezonden cellen ziek. Ze beschadigen dus je cellen, en dat zorgt voor...

geschreven op 20-05-2016


Het geheim van goed slapen: je orgaanklok
Een vriendin van me kampt met serieuze slaapproblemen. Na een relatie die op de klippen liep, stortte ze zich op haar werk en daar krijgt ze nu - jaren later - de rekening voor gepresenteerd. Ze staat op het randje van een burn-out en een depressie.

Inslapen lukt zonder problemen, maar doorslapen niet. Elke nacht wordt ze om klokslag drie uur wakker en ligt ze te wachten tot het licht wordt om zich suf naar het werk te slepen. De volgende avond herhaalt het tafereel zich: ze kruipt rond 23 uur in bed en wordt vier uur later weer wakker. Haar psychiater schreef haar...

geschreven op 15-05-2016


Maak van beweging een gewoonte in 5 stappen
Met de zomer in zicht begon mijn schoonmoeder vorige week te puffen. "Er zouden nog wat kilo's af moeten", vond ze. Weight Watchers, begeleiding door een diëtiste, bodystyling, fitness... de voorbije jaren heeft ze van alles geprobeerd. Het hielp altijd voor even, tot de kuur voorbij was. En dan kwamen de kilo's er weer bij.
Haar grootste probleem? Bij de diëtiste telde ze wel calorieën, maar vergat ze te bewegen.  En in de fitness stond ze wel te zweten op een crosstrainer, maar na 10 beurten was het plezier eraf. En dus kwamen we die zomerse...

geschreven op 06-05-2016


Zo helpt een infraroodsauna bij artrose
Vorige week schreef ik over chronische pijn en hoe die het leven van mensen die eraan lijden, beïnvloedt. Eén van die stille chronische ziektes is artrose - een sluipende ziekte die je kraakbeen aantast. Een infraroodsauna kan helpen om artrose te voorkomen én de pijn te verzachten.
 
Feit: artrose is géén slijtage
Er is nogal wat verwarring over artrose, en één van de misverstanden is dat het gaat om slijtage van je kraakbeen en dus alleen voorkomt bij oudere mensen. Maar dat klopt niet. Artrose is een vorm van reuma en...

geschreven op 29-04-2016


Dit moet je weten over leven met chronische pijn
Waking up healthy every day is a blessing, not a privilege. Don’t take it for granted.
Ik krijg vaak reacties op mijn blog van mensen met chronische pijn. Sommigen hebben zich jaren geleden een Health Mate infraroodsauna aangeschaft, anderen denken erover er een te kopen. Hun verhalen grijpen me telkens weer naar de keel. Het zijn mensen die - vaak van de ene op de andere dag - ziek werden en er vandaag nog steeds niet bovenop zijn. Die elke dag een gevecht leveren met een lichaam dat niet mee wil en blij moeten zijn met dat ene luttele uurtje waarop de pijn minder is....

geschreven op 22-04-2016


Waarom je - ondanks je inspanningen - geen gewicht verliest
Het is zonder twijfel één van de grootste frustraties van vrouwen (én mannen): je weegschaal blijft hetzelfde gewicht aanwijzen, ondanks je vele pogingen om af te vallen. Je telt calorieën, je werkt je drie avonden per week in het zweet op de loopband, en toch zie je geen resultaat. Het was de Amerikaanse Haylie Pomroy - dierenwetenschapper van opleiding - ook opgevallen hoeveel mensen het overkomt...
 
Als dierenwetenschapper had ze jarenlang dierenlichamen bestudeerd. Ze zag dat de manier waarop dieren gevoerd werden, bepalend was voor de toename...

geschreven op 15-04-2016


7 manieren om je bijnieren te versterken
Ik heb nooit geweten dat er zoiets bestond als bijnieren, tot ik enkele maanden geleden op de tafel van mijn osteopaat lag. Die was bezig met mijn ruggenwervels, duwde en trok wat en wist me te vertellen dat 'mijn bijnieren toch wat verzwakt waren'. Bijnieruitputting is iets wat vrij vaak voorkomt - vooral bij vrouwen - en heeft maken met stresshormonen die we niet uit ons lijf krijgen.
 
Wat doen de bijnieren?
De bijnieren liggen net boven de nieren - je hebt dus een bijnier aan elke kant van je lichaam. Je bijnieren maken twee belangrijke hormonen aan: ze...

geschreven op 08-04-2016


Trend: traag bewegen (en veel vet verbranden!)
Dat bewegen een must is, daar is iedereen het over eens. Maar wat doe je als je niet gezegend bent met het talent om halve marathons te lopen of vier keer per week op een loopband de ziel uit je lijf te sporten? Gelukkig is er LISS, de nieuwe 'traag-bewegen-trend' in fitnessland die je ook makkelijk buiten de fitnessmuren kunt toepassen.
 
Cardio-training: niet voor iedereen weggelegd
Pittige work-outs en lange fietssessies in de fitness, start to run, pilates op opzwepende beats...: ik heb het allemaal al eens geprobeerd in een poging om meer te bewegen....

geschreven op 04-04-2016


5 kleine dingen die je gelukkig maken
Na de terreuraanslagen in Parijs vorig jaar bleef ik het hele weekend binnen. Ik kreeg geen zinnig woord getypt op mijn blog, behalve mijn favoriete recept voor comfort food: gezonde granola die het huis vulde met een warme geur. Na afgelopen dinsdag ben ik opnieuw lam geslagen. Die vreselijke beelden die maar bleven komen, al die verhalen van slachtoffers die op het foute moment op een foute plek waren. En deze keer is een kom granola in de oven schuiven niet genoeg. Drie dagen later beef ik nog altijd na. Gelukkig zijn er tussen alle verhalen van leed ook mooie getuigenissen van...

geschreven op 25-03-2016


Momenten waarop je infraroodsauna extra veel deugd doet
Een halfuurtje in mijn infraroodsauna doet ál-tijd deugd. Ik heb nog nooit gedacht: 'Oef seg, blij dat ik uit die sauna kan'. En dat had ik vroeger bij een klassieke sauna wél. Het was soms echt aftellen tot die hittemarteling achter de rug was en ik onder een koude douche kon. Niks dan lof dus voor mijn infraroodsauna. En toch zijn er momenten waarop ik de deur van mijn cabine nog nét iets liever achter me dicht trek dan anders.
 
1 Als ik kou heb
De winter is vorige maand - met een serieuze vertraging - dan toch eindelijk begonnen en...

geschreven op 18-03-2016


6 dingen die je nog niet wist over zweten
De ene keer gaat het wat harder en sneller dan de andere keer, maar zweten zal je, in je infraroodsauna. Drie keer zo hard zelfs als in een klassieke sauna. Sweat it out, want het is vooral heel erg goed voor je gezondheid.
 
1 Zweten doe je altijd, ook als je niks doet
Ja, zelfs als je slaapt. Gemiddeld verlies je een halve liter tot één liter zweet per dag, gewoon door dagdagelijkse bezigheden. Bij warm weer, als je sport of in je infraroodsauna, zweet je uiteraard meer.
 
2 Zweten kost je (behoorlijk wat) energie
Zweten is...

geschreven op 11-03-2016


De 4 beste activiteiten na een infraroodsauna-sessie
Na een half uurtje ontspannen in mijn infraroodsauna, doe ik meestal niks meer. Toch zijn er een paar dingen die mijn momentje me-time 's avonds nog leuker maken:

1 Rek en stretch
Een Health Mate infraroodsauna warmt je spieren op, zodat je eigenlijk op een heel makkelijke manier leniger kunt worden. Ik rek en strek soms de laatste vijf minuten van mijn sessie, dus terwijl ik nog ín mijn sauna zit. Maar ook een simpele yoga-oefening erna kan deugd doen, net omdat je zo goed opgewarmd bent. Stretchen na een sessie van 40 minuten in je infraroodsauna kan...

geschreven op 04-03-2016


De beste detox: sapjes of infraroodsauna?
Ik heb een detox-weekje van sapjes en infraroodsessies achter de rug. Het was nodig, want zo'n longontsteking - en dan vooral de vermoeidheid - blijft toch nog even in je lijf zitten. Ik kan me iets voorstellen bij mensen die chronisch moe zijn en al na hun douche 's morgens zin hebben om weer in bed te kruipen...

Een detoxweekje om aan te sterken dus, die bestond uit
• gezond eten (weinig alcohol, koolhydraten en suiker, veel superfoods zoals avocado en quinoa, eten à la Pascale Naessens...)
• 2 à 4 verse groentesapjes per dag uit...

geschreven op 26-02-2016


Het geheim van gezonde groentesapjes
Het magazine waar ik voor werk, was de voorbije weken op zoek naar redacteurs die een detox-kuur wilden uitproberen. Sowieso is mijn infraroodsauna ideaal om te ontgiften, maar ook een sapjeskuur wilde ik allang eens uitproberen. Zo kon ik mezelf eindelijk een slowjuicer cadeau doen én de combinatie infraroodsauna en een sapjes-detox-kuur eens uitproberen.
 
Voor de nieuwsgierigen: ik ben nog maar één dag bezig, dus over het resultaat kan ik nog niks zeggen. Een goeie voorbereiding is alles, zo blijkt. En ik was niet zo goed voorbereid. Tegen dat ik...

geschreven op 19-02-2016


Detox jezelf van zware metalen
Ik zal het maar meteen toegeven: ik ben gek op 'waargebeurde' verhalen die niemand gelooft, maar die iedereen gehoord of gelezen wil hebben. Ik was de voorbije twee weken buiten strijd met een longontsteking, dus ik heb er veel de revue zien passeren: mediums die contact maken met overleden zielen op tv, familieruzies en scheve schaatsen in de roddelboekjes... Tussen het ellendig-ziek-zijn door heb ik ervan gesmuld.
 
Op goop.com, de gezondheidssite van Gwyneth Paltrow, viel mijn oog op een artikel van 'medisch medium' Anthony William over zware metalen en...

geschreven op 12-02-2016


De lekkerste cake ooit (en hij is nog gezond ook!)
Gezond leven gaat over veel meer dan drie keer per week in mijn infraroodsauna zitten. Oké, het is geruststellend om te weten dat je afvalstoffen uitzweet die anders ergens in je lichaam blijven plakken. Maar gezond leven is ook: nadenken over wat je in je mond steekt. Niet per se om te weten hoeveel calorieën je per dag naar binnen krijgt, maar vooral: welke brandstof geef je je lichaam om de dag door te komen? En wat is het effect ervan op je lichaam? Onder dat mom heb ik deze week mijn 'zoete zonde' heruitgevonden: een gezonde(re) versie van de klassieke quatre quart...

geschreven op 29-01-2016


Het verhaal van Ilse (49), chronischepijn-patiënte
"Ik leef al 22 jaar elke dag met pijn."
  "Als kind was ik supersportief. Ik heb heel mijn leven aan keurturnen gedaan, twaalf uur per week was ik ermee bezig. Rond mijn 18 kreeg ik rugklachten. In het begin kon ik niet meer turnen, maar op den duur was het zo erg dat ik amper nog kon bewegen. Ik was 26 en lag plat, kon niks meer. Toen ben ik voor de eerste keer geopereerd aan mijn rug. Maar na die operatie was de pijn niet weg, integendeel. Hij breidde zich uit van mijn rug naar de rest van mijn lijf. Spierreuma was de diagnose: reuma op mijn spieren en...

geschreven op 22-01-2016


Winterkwaaltjes die genezen in je infraroodsauna
Aan je gezondheid werk je het hele jaar door - daarom zit ik ook op een zwoele zomeravond te zweten in mijn infraroodsauna. Maar ik geef het toe: op een koude winterdag doet de warmte nog nét iets meer deugd. Ook mooi meegenomen: typische winterkwaaltjes kun je dankzij een infraroodsauna makkelijk(er) verhelpen.
 
Byebye winterdepressie
Wat is het? Het is moeilijk te zeggen wanneer een onschuldig dipje tijdens de donkerste dagen van het jaar een echte winterdepressie wordt. Maar feit is dat naar schatting één op de twintig mensen - en dan vooral...

geschreven op 15-01-2016


Detoxen zoals Gwyneth Paltrow
Ze ziet er op haar 43ste nog geweldig uit en zo voelt ze zich de laatste jaren ook. Want sinds Hollywoodster Gwyneth Paltrow zich verdiepte in gezond leven, straalt ze als nooit tevoren. En ja, bij zo'n gezonde levensstijl hoort ook een detox-kuur op tijd en stond. Geen vastenkuur op water en blaadjes sla, maar een detox-programma in stijl.  
 
Ziek
In de zomer van 2011 werd Gwyneth ziek. Ze had een druk jaar achter de rug en haar lichaam was uitgeput. Naast een bultje op haar bijnier en een slecht werkende schildklier ontdekte haar persoonlijke arts dr....

geschreven op 08-01-2016


De 5 geboden voor een gezonder leven
Geen beter moment voor goeie voornemens dan 31 december. Straks knallen we het nieuwe jaar in met een lijstje om u tegen te zeggen. Met stip op één: 'gezonder leven'. Want echt, in 2016 gaan we het beter en anders aanpakken. Vaak sneuvelen die goeie voornemens halfweg februari en verandert er helemaal niks. Tenzij je het dit jaar slimmer aanpakt, met deze tips:
 
1 Stop met calorieën te tellen
Want daar gaat het allang niet meer om als je wilt afvallen. Door alleen te focussen op de kcal op de etiketten, stop je te veel (light)producten,...

geschreven op 31-12-2015


Minder vaak ziek dankzij een infraroodsauna? Ik deed de test!
Met kleine kinderen in huis leek het de voorbije jaren wel alsof ik voortdurend virussen in mijn lijf had zitten. Iedereen had me gewaarschuwd voor de gebroken nachten die eerste maanden, maar niemand had me gezegd dat ik de eerste jaren non-stop verkouden en grieperig zou rondlopen. Dat is deze winter wel anders. Slechts één verkoudheid aan het begin van de herfst heb ik gehad sinds ik afgelopen zomer mijn infraroodsauna liet installeren.
 
1 Je immuunsysteem is in topvorm
Dat komt omdat een infraroodsauna een boost is voor je immuunsysteem, en meer...

geschreven op 20-12-2015


Wat kleur met je doet
Mijn infraroodsauna is uitgerust met een indrukwekkende sterrenhemel met led-lampjes. In het begin vond ik die kleuren gewoon amusant en stelde ik ze ietwat willekeurig in - meestal geel of wit, omdat ik met dat licht het best kon lezen in mijn sauna. Violet vond ik eng, omdat het me er doorschijnend deed uitzien en ik vind niks zo vies als mijn eigen aders kunnen zien. Maar door me te verdiepen in kleurentherapie, heb ik ontdekt dat bepaalde kleuren in bepaalde situaties meer effect hebben dan andere. En dus zweette ik gisterenavond na een drukke dag een half uurtje onder een felblauwe...

geschreven op 12-12-2015


3 trucjes voor een stralende huid
Volgende week staat mijn bomma in Libelle. Ze mocht op de foto voor een reportage 'stralend op elke leeftijd' - ze is er intussen 88 en heeft amper rimpels. De visagiste was benieuwd naar haar trucjes, want in al die jaren moesten er toch wel héél veel potjes en crèmes leeggemaakt zijn. Maar smeren, dat kent mijn bomma niet. Nooit iets op haar gezicht gedaan, zelfs niet uit de blauwe pot van Nivea. "Gewoon goeie genen, menneke", dat was haar geheim. Ik hoop dat ik haar genen heb geërfd en dat ik er op mijn oude dag net zo stralend uitzie. Maar voor...

geschreven op 04-12-2015


Het effect van voeding op reuma (deel 2)
Vorige week gaf ik enkele gezondheidstips uit het boek 'Gewrichten en ontstekingen', waarin Gert E. Schuitemaker vaststelt dat ziektes als reuma, artrose, sportblessures en stille ontstekingen vaak te wijten zijn aan de verkeerde voeding. Naast een mediterraan menu geeft hij nog andere adviezen aan mensen met gewrichtsklachten.
 
1 Ontgiften is belangrijk
Stijfheid en gewrichtsklachten kunnen te wijten zijn aan een zogenaamde 'toxische overbelasting'. Kortweg: je lichaam krijgt schadelijke afvalstoffen (uit de lucht, uit voeding etc.) niet afgevoerd...

geschreven op 29-11-2015


Het effect van voeding op reuma (deel 1)
Vriendin Liesbeth, die enkele weken geleden mijn infraroodsauna kwam testen omdat ze last heeft van reumatoïde artritis, vertelde me dat ze sinds enkele maanden minder suiker eet en dat ze daardoor opmerkelijk minder pijn heeft. Ik vond het interessant, want de link tussen voeding en ontstekingen wordt nog (te) weinig gelegd. Dr. Gert E. Schuitemaker schreef er een interessant boek over: 'Gewrichten en voeding'. Volgens hem zijn reuma, artrose, sportblessures en stille ontstekingen vaak te wijten aan verkeerde voeding.
Schuitemaker klaagt in zijn boek aan dat er bij...

geschreven op 22-11-2015


Comfort food
Terwijl het buiten stormt en de regen tegen de ramen klettert, steek ik een grote kom granola in de oven. Een weekend als dit, waarin de waanzin is toegeslagen en je je afvraagt in wat voor wereld je je kinderen loslaat, vraagt om troost. Vandaag blijven we binnen, gaat de kachel aan en de tv uit. Genoeg gruwelijke beelden gezien.
Ik ontdekte dit recept voor 'cruesli' enkele weken geleden in het kookboek Power Food van Rens Kroes en maakte er m'n eigen variant op.
 
Dit heb je nodig
- 250 gr havervlokken
- 100 gr gemengde noten (hazelnoten,...

geschreven op 15-11-2015


Uitgetest en goedgekeurd: de Health Mate infraroodsauna-ladiesnight
'Seg, zo'n infraroodsauna, is dat nu eigenlijk iets?' Die vraag krijg ik geregeld sinds ik een Health Mate heb. Ik kan natuurlijk wel zéggen dat ik beter slaap, meer energie en minder cellulitis heb en dat ik nog maar amper verkouden ben geweest de voorbije maanden. Maar het meest overtuigende is het effect van zo'n saunabeurt aan den lijve ondervinden. Daarom arriveerde afgelopen vrijdagavond een eerste lading test-dames voor een infrared-ladiesnight bij mij thuis. Tess, die haar drie kleine kinderen bij haar man had achtergelaten en eens een half uurtje haar hoofd...

geschreven op 09-11-2015


5 x vet verbranden zonder moeite
Ik schreef het al in mijn vorige blog: ik verbrand in mijn infraroodsauna calorieën zonder dat ik daar moeite voor moet doen. Maar als je kilo's wilt kwijtraken, is het ook heel belangrijk dat je metabolisme of stofwisseling op volle toeren draait. Dat zorgt er immers voor dat de energie die je lichaam opneemt uit voeding, wordt omgezet en verbruikt (en dus niet 'blijft plakken'). Het is heel simpel: hoe sneller dat metabolisme, hoe meer calorieën je verbrandt. Sowieso gaat ons metabolisme trager werken als we ouder worden én zijn vrouwen van nature benadeeld met...

geschreven op 01-11-2015


Waarom mijn infraroodsauna ook een beetje sporten is
Een zaterdagavond met vrienden. Halfweg het gesprek klinken er, vooral aan de mannelijke kant van de tafel, indrukwekkende verhalen over heroïsche sportprestaties: de ene komt zijn weekends al fietsend door, de andere al trainend voor een halve of hele marathon. Daarbovenop wordt er - drie à vier avonden per week - in de fitness gewerkt aan die indrukwekkende spiermassa. En dan stelt altijd één iemand aan tafel de vraag: 'En jij, Annelies, wat doe jij van sport?' Sinds enkele maanden is mijn antwoord: 'Niks, maar ik heb wél een...

geschreven op 23-10-2015


Een geur voor elk humeur
Ik word blij van de geur van koffie 's morgens, ook al drink ik het zelf nooit. Maar de geur herinnert me aan wakker worden in het huis van mijn ouders, waar de dag altijd startte met het gepruttel van de koffiezet.
 
Waarom worden we blij van bepaalde geuren?
Elke geur heeft een effect op onze hersenen, en meer bepaald op het limbische systeem. Dat deel speelt een belangrijke rol bij onze emoties én ons langetermijngeheugen. Daarom roepen geuren dus herinneringen en emoties op: het huis van je grootouders waar je heerlijke vakanties doorbracht, de lekkere...

geschreven op 16-10-2015


Deze 3 dingen neem ik altijd mee in mijn infraroodsauna
30 minuten sudderen op 45 à 50°: dat is mijn geheim voor een stralende huid en meer energie. En sowieso stap ik nooit in mijn infraroodsauna zonder deze 3 dingen:
 
1 Een fles ijskoud water
Ik heb eigenlijk nooit dorst. Het is een hele uitdaging om in de loop van de dag 1 liter water naar binnen te krijgen. Maar als ik in mijn infraroodsauna zit, krijg ik gemakkelijk een fles op.
 
In een infraroodsauna verlies je tot drie keer zoveel vocht als in een klassieke sauna. Dat komt omdat de infraroodstralen je lichaam van binnenuit opwarmen....

geschreven op 09-10-2015


Waarom ik eindelijk weer kan doorslapen
Jaloers ben ik erop, hoe mijn kinderen van twee en vier kunnen slapen. Klokje rond en zo diep dat ze niet wakker worden van lawaai of licht. Sleeping like a baby noemen de Engelsen het. Ironisch genoeg ben ik mijn talent om zo zorgeloos te slapen, vier jaar geleden kwijtgeraakt door moeder te worden.
 
Niet dat mijn kinderen elke nacht kabaal lagen te maken de eerste maanden. Maar ook zonder huilbaby's is er altijd wel wat. De eerste maanden sta je op omdat ze honger hebben. Daarna zijn ze de hele winter lang verkouden ze liggen ze 's nachts te hoesten. En dan zwijg...

geschreven op 05-10-2015


Waarom je infraroodsauna écht helpt bij stress
Heel wat fysieke klachten - hoofdpijn, maagpijn, zere nek en schouders, verhoogde bloeddruk, pijn in je borst, slecht slapen... - zijn te wijten aan stress. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe helpt een infraroodsauna?
 
Feit 1: stress is eigenlijk gezond
Stress is een lichamelijke reactie uit de tijd dat mensen nog werden aangevallen door wilde dieren. Als ze oog in oog kwamen te staan met een leeuw, moest ons lichaam klaar staan om ofwel te vluchten, ofwel te vechten. Deze reactie noemen we de 'vecht-of vluchtreactie'. In beide gevallen moest je lichaam dus...

geschreven op 27-09-2015


De drie beste manieren om je dag te starten
'New day, great start' is het motto van deze blog. Daarom: dé drie allerbeste manieren om je dag energiek in te zetten.

1 Drink een glas lauw water met twee eetlepels citroen
Rens Kroes, zusje van topmodel Doutzen en fan van alles wat gezond is, zweert bij haar ochtendlijke kickstart van een glas water en versgeperste citroen. "Het heeft een reinigend effect op je lichaam en geeft instant energie", zo schrijft ze in haar kookboek 'Power Food'. Dat reinigende effect bekom je omdat citroen je lever een boost geeft. Onze lever speelt, samen...

geschreven op 22-09-2015


Meest Populair

  7 manieren om je bijnieren te versterken (16370)
  Zo helpt een infraroodsauna bij artrose (15412)
  Dit moet je weten over leven met chronische pijn (15280)
  Waarom je - ondanks je inspanningen - geen gewicht verliest (14911)
  Waarom je infraroodsauna helpt bij allergie (14658)
  5 signalen dat je te veel gifstoffen in je lever hebt (14638)
  Detox jezelf van zware metalen (14430)
  Leven met pijn: 4 tips voor positieve vibes (14344)
  Het geheim van goed slapen: je orgaanklok (14331)
  Momenten waarop je infraroodsauna extra veel deugd doet (14221)
  Trend: traag bewegen (en veel vet verbranden!) (14155)
  6 dingen die je nog niet wist over zweten (14128)
  Doe de stress-detox (14105)
  Zo sterk je weer aan na een ziekte (14070)
  5 tips voor een stralend 2017 (14035)
  Zo helpt een infraroodsauna bij rugpijn (13988)
  Waarom het altijd een beetje vakantie is in mijn infraroodsauna (13892)
  Beter voorkomen dan genezen: zo doe je dat (13783)
  Zo blijf je zen tijdens de feestdagen (13756)
  5 kleine dingen die je gelukkig maken (13754)
  De 4 beste activiteiten na een infraroodsauna-sessie (13738)
  Waarom ik geen plastic waterfles meer meeneem in mijn infraroodsauna (13720)
  Waarom Lady Gaga zo'n fan is van haar Health Mate (13689)
  De gezondheidsgeboden van Gwyneth Paltrow (13686)
  3 onverwachte voordelen van mijn infraroodsauna (13640)
  Wat je nog niet wist over een burn-out (13593)
  Detoxen zoals Gwyneth Paltrow (13545)
  Martine Jonckheere over het enige dat ze mist op vakantie (13540)
  Wat ik leerde na 156 saunabeurten (13531)
  Waarom ik op een snikhete avond toch in mijn sauna zit (13517)
  Waarom Sinterklaas iedereen een infraroodsauna zou moeten brengen (13482)
  Het effect van voeding op reuma (deel 2) (13474)
  De kracht van stilte (13404)
  Wat een sauna-kuur deed voor de brandweermannen van 9/11 (13380)
  Maak van beweging een gewoonte in 5 stappen (13360)
  Nu doen: energie tanken voor de herfst (13351)
  5 natuurlijke mooimakers (13335)
  6 tips voor een goeie nacht slaap (13331)
  Het geheim van gezond ouder worden (13246)
  5 dingen die je kunt doen op stressvolle momenten (13198)
  De 5 geboden voor een gezonder leven (13179)
  De kracht van vitamine D (13160)
  Het verhaal van Ilse (49), chronischepijn-patiënte (13138)
  Mijn 6 beautygeheimen voor een stralende huid (ook in de winter!) (13079)
  Het geheim van gezonde groentesapjes (13069)
  De lekkerste cake ooit (en hij is nog gezond ook!) (13065)
  De beste detox: sapjes of infraroodsauna? (13048)
  Waarom een zuurstof-boost goed is tegen kanker (12997)
  Heeft een infraroodsauna invloed op kankercellen? (12930)
  Detox all the way (12926)
  3 trucjes voor een stralende huid (12855)
  Waarom ik even afscheid moet nemen van mijn infraroodsauna (12840)
  5 x doen op een perfecte herfstdag (12835)
  Minder vaak ziek dankzij een infraroodsauna? Ik deed de test! (12759)
  Het effect van voeding op reuma (deel 1) (12743)
  Waarom ik na 33 jaar nu toch ben beginnen sporten (12677)
  Waarom klagen niet goed is voor je (12675)
  Wat kleur met je doet (12657)
  Daarom zijn je vrienden zo belangrijk (12490)
  Elke dag of elke week in je sauna: een immens verschil (12319)
  Uitgetest en goedgekeurd: de Health Mate infraroodsauna-ladiesnight (12305)
  Waarom ik niet meedeed met de Tournée Minérale (12055)
  Een verrassende oorzaak van slecht slapen (11929)
  Comfort food (11763)
  Winterkwaaltjes die genezen in je infraroodsauna (11699)
  Waarom je infraroodsauna écht helpt bij stress (11553)
  5 x vet verbranden zonder moeite (11456)
  Waarom mijn infraroodsauna ook een beetje sporten is (11379)
  Daarom is mindfull leven zo gezond (11366)
  Waarom ik eindelijk weer kan doorslapen (11356)
  6 feiten over de meest voorkomende ziekte ter wereld (11126)
  3 redenen waarom niksen zo goed is voor je (11078)
  De drie beste manieren om je dag te starten (10923)
  Lage rugproblemen: zo pak ik ze aan (10910)
  Dit doet een infraroodsauna voor littekens (10792)
  Haal het maximale uit je dag (10506)
  Dit houdt me al een week uit mijn sauna én mijn slaap (10311)
  Een geur voor elk humeur (10292)
  Daarom helpt je infraroodsauna bij de ziekte van Lyme (10237)
  Hoe gezonde gewoontes mijn leven veranderden (10210)
  Deze 3 dingen neem ik altijd mee in mijn infraroodsauna (10019)
  Waarom sport niet altijd helpt tegen stress (9185)
  5 zomerse detoxdrankjes (8166)
  Wat ik geleerd heb op vakantie en écht volhoud (7669)
  Daarom krijg je spierpijn van stress (7414)
   Waarom sporten niet altijd een feest is (7253)
  4 weetjes over zweten (7090)
  Infraroodsauna op doktersvoorschrift (7080)
  Zo krijg je het geluk aan jouw kant (7063)
  Bewegen als je chronisch moe bent, kan dat? (7048)
  Bewezen: een infraroodsauna maakt gelukkig (6969)
  Zweten helpt tegen kwikvergiftiging (6913)
  Het belang van ontgiften bij gewrichtspijnen (6859)
  4 signalen die kunnen wijzen op een stille ontsteking (6809)
  6 natuurlijke remedies tegen reuma en artrose (6750)
  5 gouden tips tegen cellulite (6744)
  Dit mag je (niet) meenemen in je infraroodsauna (6715)
  Zo wordt het een perfecte vakantie (6708)
  Drie hulpmiddelen bij chronische pijn (6693)
  Over ziek zijn en licht aan het einde van de tunnel (6684)
  Me-time op doktersvoorschrift (6638)
  Twee dingen waarvan je niet wist dat ze besmettelijk waren (6617)
  Zo verlies je kilo's voor altijd (6602)
  Infraroodsauna en revalidatie: het verhaal van Patrick (6581)
  Waarom elk bedrijf een infraroodsauna moet hebben (6569)
  Dit doet een Health Mate voor fibromyalgie (6532)
  Zo zet je je biologische klok juist (6491)
  Dit doet aloë vera voor je huid én lichaam (6448)
  Waarom ik nooit meer in een Finse sauna stap (6446)
  Geuren die gelukkig maken (6433)
  Dit doet Lady Gaga om haar fibromyalgie te behandelen (6425)
  Over mijn nieuwe hobby shinrin-yoku (6413)
  Je hersenen houden van infraroodstralen (6385)
  Een infraroodsauna helpt bij een sportief leven (6380)
  De twee huidverzorgingsregels waar ik steevast tegen zondigde (6322)
  Het verhaal van vriendin V. (6224)
  5 tips om je vel te redden (6192)
  Hoe ik verslaafd raakte aan warmte (6176)
  Wat Instagram kan doen voor mensen met chronische pijn (6170)
  3 tips om de tijd stil te zetten (6162)
  Wat er gebeurt als je een maand niet in je infraroodsauna mag (6162)
  Chronische spier- en gewrichtsklachten: ook dit kan helpen (6130)
  Een verrassende reden waarom je niet kunt slapen (6116)
  Wat je écht moet doen om te vermageren (6087)
  Dit doet een infraroodsauna met je lichaamscellen (6068)
  Wat ik geleerd heb van jaren slecht slapen (6059)
  3 tips voor jonge handen (6046)
  De 4 gezondheidsregels van Martine Jonckheere (6036)
  Wat voedingssupplementen kunnen doen voor je weerstand (6005)
  Hersteltraining als de weg naar meer energie (5976)
  Waarom een infraroodsauna je helpt op je oude dag (5964)
  Waarom elke poetsvrouw een infraroodsauna moet hebben (5916)
  Het recht op ruimte voor jezelf (5884)
  Over pillen en wat ze kunnen aanrichten (5866)
  Waarom om 20 uur naar bed gaan, goed is voor je (5862)
  Deze twee gezonde goeie voornemens zijn helemaal mislukt (5746)
  Zo skip je de winterdip (5723)
  Zo genees je van uitputtingsziekten (deel 2) (5708)
  Versterk jezelf in de mooiste maand van het jaar (5705)
  De ene massage(stoel) is de andere niet (5692)
  Waarom een infraroodsauna je helpt op je oude dag (deel 2) (5672)
  Wat je ogen vertellen over je gezondheid (5667)
  Waarom ik een extra detox nodig heb (5657)
  Zeg nooit zomaar hoofdpijn tegen hoofdpijn (5644)
  Kerst in mijn infraroodsauna (5616)
  Mijn geheime recept bij grieperige toestanden (5612)
  Over opnieuw kunnen beginnen (5611)
  Over mijn liefde voor kleine ruimtes (5564)
  De 10 ultieme detoxtips voor de feestdagen (5553)
  5 signalen die erop wijzen dat je ijzer tekort hebt (5543)
  Klassiek of alternatief: wat is de juiste weg? (5537)
  Wat we kunnen leren van de Finnen (5524)
  Zo genees je van uitputtingsziekten (deel 1) (5510)
  Een andere kijk op allergieën (5492)
  Bewezen: infrarood is goed voor je huid (5484)
  Waarom ik een maand mijn sauna niet in mag (5440)
  Waarom naakt zijn zo gezond is (5341)
  Toxische stoffen zitten overal (en wat kun je doen?) (5338)
  Waarom ik op sommige avonden écht mijn infraroodsauna nodig heb (5337)
  Wat te doen bij de eerste griepverschijnselen? (5306)
  Het belang van hoop bij chronische pijn (5305)
  Lekkende darm: oorzaak van veel chronische ziektes (5266)
  Daarom is zitten zo ongezond (5201)
  En toen ging het licht uit (5184)
  Dorine zocht jarenlang naar de oorzaak van haar gewrichtspijn (5009)
  De kracht van verandering (4815)
  De 4 geboden voor een stralend 2018 (4716)
  Waarom ik zo hou van sneeuw (4715)
  4 x eten tegen veroudering (4638)
  Zo helpt een infraroodsauna bij nekpijn (4610)
  De 5 makkelijkste & meest effectieve ontspanningstechnieken (4390)
  Daarom is je lever zo belangrijk (4356)
  Een verrassende oplossing voor nek- schouder- en rugpijn (4354)
  Het geheim van de eeuwige jeugd (4108)
  Dit je doe je bij een acute stressstoornis (3666)
  Met hoofdpijn in je infraroodsauna, een goed idee? (3566)
  Slaap je slecht? Misschien heb je magnesiumtekort (3520)
  Doe de check: hoe opgeladen is je batterij? (2986)
  Zelfzorg als dé manier om chronische pijn te voorkomen (2758)
  B12 en slecht slapen: een verrassend verband (2696)
  Kun je een infraroodsauna ook zelf maken? (2505)
  De zelfgemaakte sauna versus de echte: de test (2189)
  Met deze hitte in je sauna, een goed idee? (2127)
  Hoogsensitief? Dan kan een infraroodsauna je veilige haven zijn (1910)
  Waarom nazomer een nieuw begin is (750)
  Dit moet je weten over (niet) slapen (443)
 
 
Powered by Cobretti | WebDevelopment by WebContact WebDesign